Klarna-gründer

I rullestol etter tragisk ulykke

En av de svenske günderne bak milliard-suksessen Klarna, Victor Jacobsson (41), har holdt en stadig lavere profil. Ei ny bok avslører hvorfor.

GRÜNDERE: De tre svenske økonomistudentene Sebastian Siemiatkowski (t.v.), Victor Jacobsson og Niklas Adalberth grunnla i 2005 tek-selskapet Klarnas. Foto: NTB
GRÜNDERE: De tre svenske økonomistudentene Sebastian Siemiatkowski (t.v.), Victor Jacobsson og Niklas Adalberth grunnla i 2005 tek-selskapet Klarnas. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det svenske tek-selskapet Klarna utvikler betalingsløsninger for e-butikker. Det ble en milliardsuksess på få år etter at det ble startet i 2005 av de tre økonomistudentene Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth og Victor Jacobsson.

Helt siden starten har Jacobsson holdt en lav profil. Det siste året skal han ha holdt en enda lavere profil.

Ifølge den nye boka «Den stora kreditfesten – historien om Klarna», skrevet av Jonas Malmborg, skyldes dette blant annet at han havnet i en tragisk skiulykke i de sveitsiske alpene. Ulykka skal ha ført til at Jacobsson i dag sitter i rullestol, skriver Expressen.

Verdt milliarder

Siemiatkowski jobber fortsatt i Klarna som administrerende direktør. Adalberth og Jacobsson har forlatt selskapet. Jacobsson, som forlot selskapet i 2012, er fortsatt én av de største eierne med en eierandel på 7,9 prosent.

Den aksjeposten hadde en verdi på om lag 30,5 milliarder kroner i 2022, ifølge Dagens Industri. Ifølge den svenske næringslivsavisa hadde også Jacobsson en ytterligere aksjeportefølje til en verdi av 650 millioner kroner.

Den nye boka «Den stora kreditfesten - historien om Klarna» omtaler nå en hendelse i Jacobssons privatliv, som offentligheten hittil ikke har vært kjent med.

Gründer og milliardær Are Traasdahl om mulighetene for å starte som gründer i USA. Video: Pontus Höök. Reporter: Vegard Kvaale, Dagbladet Vis mer

To år siden

- Victor Jacobsson er fortsatt Klarnas tredje største aksjeeier, men befinner seg på behørig avstand fra selskapet han var med på å grunnlegge. Etter en alvorlig skiulykke i de sveitsiske alpene, sitter han i rullestol. Han fortsetter å investere i svenske tek-selskaper og skyr offentligheten, skriver forfatteren, Jonas Malmborg.

Ifølge Expressen skjedde ulykka for to år siden.

- De som kjenner Klarna, og de som kjenner ham, vet at han sitter i rullestol. Det er ingen kjempenyhet. Å ikke skrive dette, hadde også vært merkelig, sier Malmborg til avisa.

Han forteller at via mellomledd har forsøkt å få Jacobsson i tale i boka, men at han ikke ønsker å bli intervjuet.