I strupen på barnehageriking

Rødt mener Kapitals rikingliste viser at barnehagedrift er «big business». - De lever i sin egen verden, repliserer barnehageeier.

SLÅR TILBAKE: Eier av Trygge Barnehager, Eli Sævareid, slår tilbake mot kritikken fra Rødt. Foto: Harald Nordvik / NTB
SLÅR TILBAKE: Eier av Trygge Barnehager, Eli Sævareid, slår tilbake mot kritikken fra Rødt. Foto: Harald Nordvik / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette forteller det vi har hevdet - at det er gode penger i å spekulere i velferd, sier Hege Bae Nyholt, stortingsrepresentant for Rødt, til Børsen.

Rødts motstand mot kommersielle aktører i barnehagesektoren er ikke akkurat ukjent, og det Nyholt nå trekker fram som et bevis på skyhøy profitt i sektoren kommer fra Kapitals liste over Norges 400 rikeste.

Kapitals anslag viser nemlig at Eli Sævareid, som sammen med Sigurd Aase er en av eierne av barnehagekjeden Trygge Barnehager, har økt formuen sin med tett på én milliard kroner siden 2020. Hun står nå registrert med en anslått formue på 1,85 milliarder kroner.

Aase er også inne på lista, med en anslått formue på 1,7 milliarder.

Eli Sævareid sier til Børsen at det at private organisasjoner driver en vesentlig del av landets barnehager «sparer samfunnet for store summer». Se hele tilsvaret lenger nede.

KRITISK: Rødts Hege Bae Nyholt er svært kritisk til profitten i den kommersielle delen av barnehagesektoren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KRITISK: Rødts Hege Bae Nyholt er svært kritisk til profitten i den kommersielle delen av barnehagesektoren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Solgte barnehageeiendommer

I 2021 var ikke Sævareid på lista over Norges 400 rikeste, og da måtte man ha en formue på én milliard for å komme med, så økningen har vært bratt det siste året.

Det knytter både Rødt, og for så vidt også Kapital, til et eiendomssalg Rødt har vært svært kritiske til.

10. desember i fjor ble det nemlig kjent at Trygge Barnehager hadde solgt 142 barnehagebygg til det svenske eiendomsselskapet SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) for 4,6 milliarder kroner.

Bransjenettstedet EiendomsWatch slo fast at selskapet satt igjen med 1,3 milliarder kroner etter at all gjeld er nedbetalt.

Vil ha forbud mot profitt

I sin rikingliste omtaler Kapital eiendomssalget, og fastslår om Sævareid og Aase at de «med det fyker inn som nykommere på listen».

- Det som er poenget er at når Eli Sævareid har økt formuen sin med én milliard fra 2020, så er det ingen tvil om at det er big business å drive kommersiell barnehage. Grunnen til at hun har tjent så mye penger er salget av barnehagene til det svenske konsernet, fastslår Nyholt.

Profitten ønsker Rødt å gjøre noe med.

- Noen få tjener veldig gode penger på vår veldig gode velferd. Vi mener det er feil. Vi jobber for et forbud mot å ta ut profitt på velferd, sier Nyholt.

Tall viser at Trygge Barnehager, når man holder eiendomssalget utenfor, hadde et driftsresultatet på minus åtte millioner kroner i 2021. Tar man derimot med resultatet før skatt, som inkluderer barnehagesalget, står de oppført med et pluss på 3,4 milliarder.

De fire foregående åra har riktignok driftsresultatet vist gode tall, med et overskudd på 41,9 millioner kroner i 2017 som det beste året.

De tre andre største barnehagekjedene i Norge har fine tall. Læringsverkstedet gikk med 81,1 millioner i pluss i fjor, Espira Barnehager hadde et overskudd på 43 millioner, og Nordlandia Barnehagene noterte seg for 45 millioner i pluss.

- Lever i sin egen verden

Eli Sævareid, eier av Trygge Barnehager, skriver i en e-post til Børsen at «de som tjener aller mest på private barnehager er det offentlige, som sparer flere milliarder hvert år på at private driver barnehager, i stedet for det offentlige».

- I tillegg til denne rene økonomiske gevinsten for det offentlige, får barn og foreldre flere valgmuligheter og barnehager av bedre kvalitet enn om bare kommuner skulle drevet selv, skriver Sævareid til Børsen, og fortsetter:

- Det sparer samfunnet for store summer, og det gir større utvalg og bedre kvalitet. Rødt sliter tydeligvis med å forstå at det er mulig å skape slike vinn-vinn-situasjoner. Ikke noe nytt at Rødt er kritisk til privat eierskap og privat næringsliv i dette landet. De lever i sin egen verden.

Sævareid skriver videre at hun er stolt av det hun og Aase har fått til med barnehager gjennom 36 år, «der vi har vært med å sørge for full barnehagedekning».

- Jeg er også stolt av at det jeg har bidratt med sørger for store skatteinntekter til stat og kommuner, slik at vi forhåpentligvis kan få enda bedre barnehager i åra framover, skriver Sævareid.

Refser PBL

Men Rødt nøyer seg ikke bare med å dunke løs mot Sævareid. De mener at det er helt åpenbart at det er gode penger å tjene på barnehagedrift, selv om det ikke gjelder alle barnehager.

- Det er barnehager innenfor Private Barnehagers Landsforbund (PBL) som ikke gjør det, og vi opplever at PBL skyver for eksempel en liten uavhengig gårdsbarnehage foran seg, men de snakker ikke så mye om dem som tar ut store beløp i pluss, sier Nyholt.

- Men er det ikke en utfordring at det er små, uavhengige barnehager som sliter med økonomien?

- Det er en utfordring på den private delen. Der har du alt fra små, ideelle barnehager, som kanskje har økonomiske utfordringer, til de store kjedene. Vi mener et profittforbud hadde gjort det enklere for de ideelle å ha livets rett, sier Nyholt.

Avviser kritikk

I en e-post til Børsen skriver PBL at det «ikke er så store overskudd på barnehagedrift som enkelte ynder å tro».

- I 2020 var gjennomsnittlig overskudd på 1,8 prosent, og i fjor vedtok Stortinget et kutt i finansieringen som er større enn det som var samlet årsresultat i sektoren to år i forveien, skriver Marius Iversen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i PBL.

Han peker også på et én av tre barnehager går med underskudd - uavhengig av organisasjonsform og eventuell tilknytning til konsern.

PBL mener at dersom en barnehage oppfyller alle kvalitetskrav, er det «helt legitimt» om det enkelte år er rom for en viss avkastning.

Ifølge PBL er det meste av gevinstrealiseringen i sektoren knyttet til verdiøkning på eiendom.

- Å innføre et forbud mot privat fortjeneste i barnehagesektoren, er i praksis ekspropriasjon av eiendommer, skriver Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer