Kolleger langer ut:

I strupen på SAS-pilotene: - Forræderi

Kolleger av SAS-pilotene går nå hardt ut mot de streikende SAS-pilotene. «Helt feil», tordner pilot-topp i retur.

STREIK: Riksmekleren har vært i daglig kontakt med partene i SAS-konflikten. Så langt er det lite som tyder på at noen er klare for å gi noe som helst. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STREIK: Riksmekleren har vært i daglig kontakt med partene i SAS-konflikten. Så langt er det lite som tyder på at noen er klare for å gi noe som helst. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er skamfullt at dette er måten pilotene velger å gi tilbake til alle sjenerøse og tålmodige skattebetalere der ute.

Slik lød tordentalen fra SAS- sjef Anko van der Werff, da han for ganske nøyaktig ei uke siden kunngjorde at selskapets piloter nå var i streik.

Det sparket på mange måter i gang sju dagers drittkasting i begge retninger. Nå kaster også noen av SAS-pilotenes kolleger seg inn i krangelen:

«Det er like mye behov for en ingeniør, en økonom eller en bakkeansatt, som det er behov for en pilot».

Det skriver de to svenske fagforeningene SAS Akademiker og SAS Ledarklubb i en felles uttalelse, hvor de sammen erklærer sin støtte til Anko van der Werff og SAS-ledelsen.

STREIK: Konsernsjef i SAS Anko van der Werff raser etter at det nå blir pilot-streik. Video: Mia Engenes Bratlie. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

- Kan kjøre selskapet konkurs

«Det er ikke bare et forræderi mot kollegene i SAS, men også mot de lojale reisende som har kjøpt flybilletter», skriver de videre i uttalelsen Aftonbladet har fått tak i.

- I den situasjonen SAS befinner seg i nå, risikerer streiken å kjøre hele selskapet konkurs, sier leder av den svenske fagforeningen SAS Ledarklubb, Anders Westman, til den svenske avisa.

SAS Akademiker representerer blant annet flyselskapets advokater, ingeniører og andre medarbeidere i administrasjonen. SAS Ledarklubb representerer ansatte i ulike lederroller i flyselskapet, ifølge Berlingske.

Westman reagerer spesielt kraftig på tidligere uttalelser fra lederen av Norske SAS-flygeres forening (NSF), Roger Klokset, som har varslet at pilotene i ytterste konsekvens er forberedt på å kjøre selskapet konkurs.

- Det er klart at det finnes en uro blant personalet for at pilotene nå skal slå den siste spikeren i kista, sier Westman videre.

«SAS Akademikere og SAS Ledarklubb støtter fullt ut opp om Anko van der Werff og SAS-ledelsen i deres arbeid med SAS Forward-planen. Vi oppfordrer også pilotforeningene til å gjøre det samme», heter det videre i uttalelsen.

Til tross for daglig kontakt med riksmekleren, har det foreløpig ikke kommet en eneste nyhet som tyder på at partene nærmer seg en løsning. Etter et statusmøte mellom partene og riksmekler Mats Ruland i dag, ble det klart at situasjonen fortsatt er like fastlåst.

I STORMEN: Konsernsjef Anko van der Werff (t.v.) og styreleder Carsten Dilling under en pressekonferanse forrige uke. Foto: Lars Schröder / TT / NTB
I STORMEN: Konsernsjef Anko van der Werff (t.v.) og styreleder Carsten Dilling under en pressekonferanse forrige uke. Foto: Lars Schröder / TT / NTB Vis mer

Alvorlig krise

Den vaklende flykjempen står nå midt i det analytikere mener er «selskapets mest alvorlige krise noensinne».

To år med coronakrise og ni kvartaler på rad med solide underskudd, har bidratt til å bygge opp en astronomisk gjeld i selskapet. SAS-ledelsen mener derfor de er helt avhengig av å komme i mål med redningsplanen SAS Forward, dersom selskapet skal ha livets rett.

Styreleder i SAS, Carsten Dilling, har overfor Børsen anslått at streiken koster selskapet over 100 millioner kroner hver eneste dag. Toppledelsen i selskapet har også advart om at streiken setter selskapets framtid i fare.

Det får altså noen av SAS-pilotenes kolleger til å se ildrødt:

«Det er oppsiktsvekkende at en personalgruppe setter - ikke bare sine egne, men også andres jobber i spill», mener de to svenske fagforeningene.

«Vi måtte si farvel til 40 prosent av kollegene våre, og de fleste har ikke blitt gjenansatt. Våre medlemmer har etter vanlig praksis ni måneders gjenansettelsesrett, så nå er deres frist utløpt. Pilotgruppen har derimot fem år. Så langt har de fått gjenansatt fler enn 120 piloter», hevder de to svenske fagforeningene.

Slår tilbake

Henrik Thyregod er leder i Dansk pilotforening og nestleder i den skandinaviske SAS Pilot Group. Han har dermed vært tett på gjennom hele forhandlings - og meklingsprosessen.

- Jeg holder også fast i forklaringen på at vi imøtekom alle krav SAS kom med forrige uke. Vi var enige med SAS. Vi sendte til og med meklerne hjem, fordi vi trodde avtalen var så godt som klar, sier han til Børsen.

STREIK: Formann i Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, forteller at han føler seg brukt etter at SAS og pilotene ikke klarte å komme frem til en løsning søndag formiddag. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

Da Børsen møtte Thyregod i Stockholm dagen etter at forhandlingene med SAS-ledelsen hadde kollapset, kom han med flere oppsiktsvekkende detaljer fra forhandlingsinnspurten.

Han hevdet partene kom til et gjennombrudd lørdag, og at det da bare var papirarbeidet som gjensto. Søndag skal SAS ha kommet tilbake med nye krav. Også disse skal ha blitt imøtegått, før ledelsen nok en gang skal ha kommet med nye krav mandag morgen. Også her skal det ha blitt enighet, før SAS kom tilbake ett minutt etter fristen, ifølge Thyregod.

- Rett etter klokka 12 kom SAS med enda et krav. Vi ble veldig sjokkert over den utviklingen. Vi forsto ingen ting, sa han til Børsen.

SAS-toppsjef Anko van der Werff avviste denne framstillingen i et intervju med Børsen, hvor han uttalte at «det kjenner jeg bestemt ikke til».

- Helt feil

Thyregod fastholder imidlertid fortsatt historien, og mener derfor at de to svenske fagforeningene nå uttaler seg på et fullstendig sviktende grunnlag:

- Vi er den eneste ansattegruppen som har gått så langt som ledelsen har bedt om for å sørge for innsparinger i SAS Forward-planen. Det er helt feil av dem å kalle dette «forræderi». Vi har gjort dette for alle ansatte, ikke bare pilotene, sier Thyregod til Børsen mandag.

SAS-STREIK: Hotellkonge Petter Stordalen sier han synes det er ufattelig leit at ting har blitt som de har blitt i SAS. Video: Expressen. Reporter: Daniel Ingmo Vis mer

- Er det ekstra tungt å se SAS-kolleger komme med et slikt angrep?

- Jeg har stått i litt av hvert de siste månedene, så jeg har lave skuldrer på det. Nå konsentrerer jeg meg bare om én ting, det er at vi kommer til enighet, sier Thyregod.

Leder for Norske SAS-flygeres forening (NSF) skriver i en tekstmelding til Nettavisen at han stiller seg uforstående til de svenske fagforeningenes utspill:

- Vi står opp for helt grunnleggende prinsipper i arbeidslivet, som også de svenske lederorganisasjonene burde være opptatt av. Ledere er også ansatte, påpeker Klokset.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer