I strupen på Støre

Orkla-styreleder Stein Erik Hagen sier at Støre-regjeringen polariserer samfunnet med retorikk om «vanlige folk». Og dét har skylda for skatteflukten til Sveits, hevder han. - Jeg er også vanlige folk, sier Hagen til Dagbladet.

FORSTÅR UTFLYTTINGEN: Stein Erik Hagen, med Orkla-løven på jakka, synes regjeringen splitter nordmenn opp i to grupper. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSTÅR UTFLYTTINGEN: Stein Erik Hagen, med Orkla-løven på jakka, synes regjeringen splitter nordmenn opp i to grupper. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet): - Jeg forstår dem godt. Absolutt, sier Orkla-sjef og mangemilliardær Stein Erik Hagen til Dagbladet.

Under NHOs årskonferanse i dag gir Hagen sin støtte til de såkalte «rikingene» som har meldt flytting til Sveits den siste tida.

Hagen mener utflyttingen handler om regjeringens retorikk, ikke om et strammere skatteregime for landets rikeste.

- Norge er et flott land, men det er mange andre flotte land også. Sveits er et velfungerende og godt land, ikke akkurat noe u-land, sier den gamle Rimi-sjefen.

- Jeg er vanlige folk

Hagen forteller Dagbladet at han er «forundret over inndelingen av befolkningen i to grupper». Denne inndelingen mener Hagen at regjeringen står bak.

- Det er svært uheldig. De med inntekt under 750 000 er liksom vanlige folk og de er man for. Mens de med inntekt over 750 000, de er man mot, sier han og peker på regjeringens tanke om at «vanlige folk» har inntekt under 750 000.

- Er du vanlige folk?

- Ja. Jeg er også vanlige folk. Det er ikke bare inntekten som skiller folk. Vi mennesker har mange andre egenskaper også, ikke bare pengene våre.

Nylig fortalte en annen av Norges profilerte finansmenn, Jan Petter Sissener, til Dagbladet at statsminister Jonas Gahr Støre er «ferdig».

- Demonisering

Hagen hevder at det er regjeringens retorikk, ikke skatteskjerpelsene, som får godt holdne nordmenn til å melde flytting til Sveits.

- Vi er godt vant med at skattene går opp og ned med skiftende regjeringer, sier Hagen rolig.

- Men den måten regjeringen snakker om folk i næringslivet på nærmer seg demonisering. Det har ikke vært heldig, det er en polarisering av befolkningen, fortsetter Hagen,

Han sier det er kapital og kompetanse som forsvinner fra landet når Kjell Inge Røkke og flere med ham har bosatt seg i alpelandet.

- Jeg har snakket med mange som vurderer å flytte, og de snakker alle sammen om måten folk i næringslivet nå snakkes på, måten folk som tjener over 750 000 kroner omtales, sier Hagen.

Splitt og hersk

Hagen vedgår at også han er urolig for de krevende tidene Norge og verdensøkonomien virker til å møte.

- Norge har større utfordringer enn på flere tiår, og da må vi holde sammen. Å drive å splitte befolkningen opp i grupper har jeg ingen tro på.

I 2010 gjennomførte Hagen et generasjonsskifte med sin formue. Deler av hans familie bor i nettopp Sveits.

- Det var litt kjærlighet inne i bildet også, så det var litt annerledes for meg. Utflyttingen hadde nok skjedd uansett. Min datter har fått fire barn i Sveits, sier han og smiler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer