I strupen: - Synd

Høyresiden har lenge savnet Jens Stoltenberg. Nå tyder mye på at også Audun Lysbakken har ei høy stjerne på borgerlig fløy, for uten ham går SV nå i populistisk retning, ifølge Erna Solberg. Høyre-lederen sier også at det kunne blitt en belastning for Aker dersom Kjell Inge Røkke ikke flyttet formuen utenlands.

SYND: Erna Solberg sier der er opp til hver enkelt å bo der de vil, men hun synes det er leit at rikinger flytter til Sveits. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SYND: Erna Solberg sier der er opp til hver enkelt å bo der de vil, men hun synes det er leit at rikinger flytter til Sveits. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): - Det kan se ut som vi får et mer populistisk SV med Kirsti Bergstø enn under Audun Lysbakken, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Høyre-lederen er ikke nådig etter at nevnte Bergstø krevde svar på hvor Solberg egentlig står i debatten rundt rikingene som flytter utenlands.

Bergstø fortalte Dagbladet at Erna Solberg må gjøre det klart hvor hun står. Den påtroppende SV-lederen vil også ha avklaring på om Solberg vil reversere exit-skatten, og andre tiltak fra regjeringen, dersom Høyre vinne valget i 2025.

- Synd

Erna Solberg sier Bergstø later som om hun ikke har svart. Og konklusjonen fra Solberg er at hun synes det er «synd», ikke nødvendigvis «galt», at rikinger flagger ut.

- Som jeg sa da de først flyttet ut i fjor, så må hver enkelt avgjøre hvor de ønsker å bo, men jeg synes synd på bedriftene og lokalsamfunnene som får mer distanserte eiere, sier Solberg.

- Jeg har også sagt at jeg er mer bekymret for hva summene små bedrifter og personlige eiere betaler i skatt utgjør for driften, enn for de store i mangemilliardær-sjiktet, legger hun til.

Skatt til belastning

Minst 49 rike har meldt flytting til utlandet siden i fjor høst. Erna Solberg gjentar at høy formuesskatt har skylda.

- For høy formuesskatt skader norsk eierskap av norske bedrifter. Et eksempel er Aker-konsernet. Jeg leste at Kjell Inge Røkke kanskje må ta 600 til 700 millioner kroner ut av et selskap som allerede betaler mye i skatt, for at han skal kunne betale formuesskatt. Hvert år. Det er veldig mye penger Aker heller kunne brukt på forskning, utvikling, arbeidsplasser og havvind-satsing, sier Solberg.

Hun legger til at det «sånn sett kan bli en belastning for selskapet at Røkke bor i Norge».

- Og sånn vil ikke jeg at det skal være, konkluderer Solberg.

- Omsorg for de rike

Den tidligere statsministeren minner om at alle, også SV, ønsker at norske bedrifter skal drive innovasjon, for eksempel rettet mot grønne tiltak.

- Da er det et paradoks at SV og resten av venstresiden vil tvinge eiere av norske bedrifter til å ta store penger ut av bedriftene, som kunne vært brukt på å nå de målene vi vil de skal nå. Dette er en veldig dårlig tid å tømme bedriftene for penger.

- Høyres omsorg for de rikes aksjeformuer framstår sterkere enn for landets fattige, men den er ikke særlig godt begrunnet, svarer Kirsti Bergstø.

- Vi hører gang på gang fra høyresiden at formuesskatten skaper store problemer for eiere. Men Norge blir igjen og igjen anerkjent av både forskning og næringsliv som et veldig godt land å drive bedrifter i. Også Røkke må regne med å sette av penger til skatt, som alle andre. Han har en personlig formue på mange titalls milliarder, som trolig har mer enn firedoblet seg de siste åra ifølge bladet Kapital.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer