ICA slår alarm: - Dødstrusler

Dagligvarekjeden frykter alvorlige hendelser som følge av matprisøkningen.

KRAFTIG ØKNING: Svenske matpriser har økt betydelig det siste året. Foto: ICA
KRAFTIG ØKNING: Svenske matpriser har økt betydelig det siste året. Foto: ICA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag la det svenske statistikkbyrået SCB fram nye inflasjontall, som viste at inflasjonen nå er oppe i 12 prosent. Faktoren som mer enn noe annet driver opp prisveksten er matvareprisene.

Det siste året har de steget med 22,1 prosent - den største økningen siden 1950-tallet.

Det kjennes på lommeboka til svenskene, og mange retter nå sinnet og frustrasjonen delvis mot matvarebransjen, skriver SVT.

Innlegg som «det på tide å henge hver eneste ICA-forhander», eller «alle gjerrige krek som ligger bak dette fortjener å skytes» fikk i helga ICAs sikkerhetsavdelingen til å sende ut en epost til alle landets ICA-forhandlere.

«Dette medfører at vi bedømmer at det er en risiko for et angrep mot butikk, person eller privat eiendom som følge av det formidlede budskapet», står det i eposten.

ICAs sikkerhetssjef Anders Jonasson understreker at sannsynligheten for at det skal gjøres alvor av truslene ikke er høy, men at det ikke kan utelukkes.

ICA-forandler Christian Palmén sier at det er «leit når det blir så alvorlig», men mener debatten må vris mot problemene.

- Det er høye strømpriser, høy inflasjon, svakere valuta. Det er så mye som påvirker, så man kan ikke si at det isolert er Ica-forhandlerne som påvirker matprisene, sier Palmén.

Den svenske finansministere Elisabeth Svantesson kalte de svenske matgigantene inn til møte på onsdag, der hun ville ha svar på hvorfor de svenske matprisene øker så mye mer enn i andre land.

- Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor en svensk matkasse har blitt så mye dyrere, steget så mye mer i pris, enn våre naboland. Det vil jeg gjerne at de forklarer for meg, sa Svantesson.

Til sammenlikning var den norske inflasjonen på 6,3 prosent i februar, og matvareprisene hadde steget med 8,8 prosent fra februar i fjor til februar i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer