Idar Vollvik dømt til 45 dagers fengsel

Hordaland tingrett har dømt Idar Vollvik til 45 dagers fengsel i munnbind-saken.

DØMT: Idar Vollvik er dømt til 45 dagers fengesl. Foto: Odd Mehus / Børsen
DØMT: Idar Vollvik er dømt til 45 dagers fengesl. Foto: Odd Mehus / Børsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hordaland tingrett har dømt Idar Vollvik til 45 dagers ubetinget fengsel i munnbind-saken. Han må også dekke saksomkostninger på 10 000 kroner til det offentlige.

- Jeg og min forsvarer har et veldig ulikt syn fra rettens konklusjon, så vi kommer til å anke dommen, sier Vollvik til Børsen mandag formiddag.

Vollvik forteller Børsen at han ble kjent med dommen mandag morgen.

- Det er selvfølgelig skuffende. Men vi bretter opp ermene og kjemper videre, sier han.

Vollvik har hele tiden nektet straffeskyld for å ha solgt ikke-medisisnke munnbind som var pakket om og feilmerket.

- Hva konkret mener du retten har feilvurdert?

- Det er masse skriflige bevis og dokumentasjon som vi har lagt fram, som vi føler ikke har blitt tatt til rette. Jeg er veldig uenig i dommen, sier Vollvik til Børsen.

PÅGREPET: Idar Vollvik ble pågrepet på vei til jobb høsten 2020. Bilder: NTB Scanpix / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«Særlig skjerpende»

Påtalemyndighetene mener Vollvik på forhånd hadde planlagt ompakkingen for at munnbindene skulle fremstå medisinske. Dommen er i tråd med aktors påstand om 45 dagers fengsel.

Det var i september 2020 at forretningsmannen ble pågrepet og siktet for salget. Han ble seinere tiltalt for å ha feilmerket minst 700 000 ikke-medisinske munnbind som medisinske munnbind.

«Ompakkingen, feilmerkingen og omsetningen av munnbindene i denne saken skjedde på et tidspunkt da etterspørselen etter slikt utstyr var ekstraordinær. Både offentlige og private aktører slet med å få tak i beskyttelsesutstyr», bemerkes det i dommen.

Videre er det særlig skjerpende at Volvik tok «en bevisst risiko da markedet var på sitt mest sårbare», mener tingretten.

«Da tiltalte solgte munnbindene, hadde han ingen forsikring om at kvaliteten på produktene var gode nok, og han utsatte dermed kundene for en potensiell smitterisiko som ville ha vært unngått så langt det var mulig dersom regelverket hadde vært fulgt», heter det videre.

Retten trekker også fram at måten munnbindene ble pakket på, heller ikke ivaretok forsvarlige hygieniske standarder, og ved avvik eller feil ville verken sluttbrukeren eller selger hatt noen etterprøvbar mulighet til å kontrollere for eksempel produsent, produksjonsdato eller utløpstidspunkt, ifølge NTB.

HÅPER PÅ GODE TESTER: Børsen møtte Idar Vollvik i forkant av testing av de aktuelle munnbindene. Foto: Odd Mehus / Børsen Vis mer

«Involverte seg personlig»

Vollvik selv har understreket at han personlig ikke har stått for arbeidet med ompakking, merking, innkjøp og salg av munnbindene, og at det er Vovi AS eller Ludostore.no som markedsførte munnbindene.

Retten viser imidlertid til at «samtlige av vitnene som hadde tatt del i ompakkingen, eller ledet arbeidet med dette, forklarte at tiltalte involverte seg personlig. Dette enten ved at han møtte opp for å hente og levere utstyr og ferdigpakket materiell, eller for å gi instruksjoner om hvordan pakkingen skulle foregå.»

Under sin forklaring viste Vollvik også til at test av enkelte av munnbindene har vist at disse har en filtreringsevne som er tilsvarende medisinske munnbind type II, ifølge dommen.

«Etter rettens syn er det irrelevant for spørsmålet om både skyld og straff. Kravene til medisinsk utstyr stiller vilkår til hele produksjonslinjen, ikke kun enkeltdeler.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer