Idar Vollvik tiltalt i munnbind-saken

Pakket om vanlige munnbind og solgte de for medisinsk bruk, ifølge tiltalen.

TILTALT: Seriegrunder Idar Vollvik må møte i retten i munnbind-saken. Foto: Odd Mehus / Børsen
TILTALT: Seriegrunder Idar Vollvik må møte i retten i munnbind-saken. Foto: Odd Mehus / Børsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Idar Vollvik er tiltalt for å ha solgt minst 700 000 ikke-medisinske munnbind som medisinske.

Vollvik er tiltalt for brudd på loven om medisinsk utstyr, som under særlig skjerpende omstendigheter kan straffes med bøter eller fengsel i opptil to år.

I tiltalebeslutningen heter det at «særlig skjerpende omstendigheter foreligger fordi forholdet fant sted under covid-19-pandemien, som medførte et stort behov for trygt smittevernutstyr og mulighet for kontroll med smittevernutstyr, herunder at smittevernutstyret kan spores tilbake til riktig produsent.»

Razzia flere steder

Det var DN som først omtalte saken.

Munnbind-satsingen til Vollvik fikk mye oppmerksomhet i september 2020 da han ble siktet av politiet i forbindelse med påstander om feilmerking.

Politiet i Bergen gjennomførte på samme tid razziaer ved flere lokaler som tilhører Vollvik og hans firma Vovi.

Saken skal opp for Hordaland tingrett i januar. Vollvik sier til DN at han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Seriegründeren har foreløpig ikke besvart Børsens henvendelser. Vollviks forsvarer, advokat Arild Dyngeland, sier at han ikke ønsker å kommentere saken.

HÅPER PÅ GODE TESTER: Idar Vollvik sier han håper testene av munnbindene vil vise at de er type 1, altså medisinske munnbind. Foto: Odd Mehus / Børsen Vis mer

Da Vollvik ble pågrepet og siktet for brudd på loven om smittevernutstyr i september i fjor, hevdet Vollvik at de var i ferd med å informere kunder da politiet gik til aksjon.

Beklaget

- Både for meg og mine medarbeidere var det dramatisk å få politiet på døra, men med bakgrunn i viktigheten av at det i medisinsk sammenheng bare blir benyttet såkalte medisinske munnbind, var dette helt forståelig, skrev han i en pressemelding.

Forretningsmannen skrev at han «beklaget dypt det inntrufne i forhold til kunder som allerede har mottatt munnbind med feil merking eller som har måttet vente på sine bestillinger».

- Dette er vi i full gang med å rydde opp i, het det blant annet videre.

Helt surrealistisk

Børsen møtte Vollvik tre dager etter pågripelsen i fjor høst. Da vi gjorde Vollvik oppmerksom på at han risikerte to års fengsel, kom reaksjonen umiddelbart:

- Det blir helt surrealistisk for meg å tenke på å måtte gå i fengsel. Det vil jeg ikke, og ærlig talt, så tror jeg ikke det kan bli resultatet. Jeg regner med at vi får en grei oppklaring av denne saken raskt, sa Vollvik den gang.

PÅGREPET: Idar Vollvik ble pågrepet på vei til jobb tirsdag morgen, bekrefter politiet til Børsen. Bilder: NTB Scanpix / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Vollvik la til at han ikke hadde sovet et sekund etter at han ble pågrepet og han måtte tilbringe natten i kjelleren på politihuset.

- Jeg opplevde et voldsomt tankekjør i forhold til familie og ansatte. Det var et mareritt, helt forferdelig. Jeg har aldri blitt hentet av politiet før. Det var ubehagelig, men samtidig må jeg si at jeg bare har møtt hyggelige personer i politiet, sa Vollvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer