Fersk rapport

IEA advarer Norge

Norge står overfor «komplekse, utfordrende og kostbare» tiltak for å nå våre ambisiøse klimamål, advarer Det internasjonale energibyrået (IEA).

PEKEFINGER: IEA-sjef Fatih Birol retter både ros og pekefinger mot Norge i fersk rapport. Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix / Reuters / NTB
PEKEFINGER: IEA-sjef Fatih Birol retter både ros og pekefinger mot Norge i fersk rapport. Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pekfingeren kommer i en fersk rapport, omtalt i DN.

IEA fastslår at Norge allerede har innkassert de enke utslippskuttene. Dermed gjenstår de tunge om omfattende grepene for å kutte utslipp av klimagasser med 50-55 prosent innen 2030 og 90-95 prosent innen 2050.

Enkle gevinster

- Siden landet har betydelig elektrifisert energibehovet sitt og allerede har kuttet utslippene fra kraftproduksjon til nesten null, takket være rikelig med vannkraft, er mange av de enkle gevinstene for å redusere utslipp allerede oppnådd, skriver IEA.

«De resterende reduksjonene vil være mer komplekse, utfordrende og kostbare, særlig innen transport og industri», understrekes det videre.

Roser innsatsen

Norge er en betydelig og pålitelig leverandør, som eksporterer nær 90 prosent av all sin energiproduksjon, fastslår IEA i rapporten.

IEA-sjef Fatih Birol roser Norge for å ha bidratt til å stabilisere olje- og gassmarkedene etter Russlands invasjon av Ukraina.

- Jeg berømmer Norges innsats for å øke sin olje- og gassproduksjon på kort sikt som svar på Russlands invasjon av Ukraina, og bidra til å stabilisere globale forsyninger, spesielt til dets europeiske naboer, sier IEAs administrerende direktør Fatih Birol i en pressemelding fra energibyrået.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer