Ikea brøt Russland-løfte

Har fortsatt handelen med Russland i det stille.

Foto: REUTERS/Stephane Mahe/File Photo
Foto: REUTERS/Stephane Mahe/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av Russlands invasjon i Ukraina, varslet den svenske varehusgiganten Ikea at de ville kutte all handel av møbeltre med landet.

- Dette betyr at Inter Ikea Group stopper all eksport og import til og fra Russland og Hviterussland, skrev Ikea på sine nettsider.

Beslutningen ble hyllet som et foregangseksempel for resten av markedet. Nå avslører imidlertid Aftonbladet at Ikea ikke har holdt det de lovet. Ifølge avisa har handelen med Russland fortsatt i det skjulte de siste to og en halv månedene.

Overfor Aftonbladet bekrefter Robert Olsson, utviklingssjef for innkjøp i Ikea, at opplysningene er korrekte.

- Vi har redusert vår «avhengighet» av Russland ekstremt mye. Det er vårt fokus. Men vi stengte ikke alt på en gang, sier han.

På spørsmål om hvorfor møbelgiganten har brutt sitt løfte, svarer Olsson:

- Altså, våre egne produksjonsenheter har stoppet helt opp. I tillegg har noen av våre leverandører kjøpt for lite tre, fordi de må finne nye leverandørkjeder. Vi kan jo ikke ta livet av våre leverandører, sier han.

Allerede før krigen i Ukraina, var Ikea rammet av den verdensomspennende forsyningskrisa - som skyldes en kombinasjon av stigende råvarepriser og distribusjonsproblemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.