Ikea tilbake­kaller krus

Ikea har oppdaget nivåer av kjemikaliet dibutylftalat, som overskrider den obligatoriske grensen. Kjemikaliet kan gi fosterskader.

TILBAKEKALLES: Ikea tilbakekaller disse reisekrusene. Foto: Ikea
TILBAKEKALLES: Ikea tilbakekaller disse reisekrusene. Foto: Ikea Vis mer
Publisert

Onsdag morgen opplyser Ikea i en pressemelding at de tilbakekaller reisekrus med navnet Troligtvis, som er merket med «Made in India». Selskapet ber forbrukerne om å slutte å bruke kruset umiddelbart.

Årsaken er at nye tester har vist at produktet «kan slippe ut nivåer av kjemikalier, som overskrider den obligatoriske grensen».

Kan gi skader

Det er nivåer av kjemikaliet dibutylftalat (DBP) som det slås alarm om. Ifølge svenske Expressen er kjemikaliet giftig, og kan gi nedsatt fruktbarhet og fosterskader.

«Ikea har for mange år siden besluttet å forby all tilsetning av ftalater i produkter for matkontakt og stoppet derfor salg av reisekruset i løpet av undersøkelsene», skriver selskapet og fortsetter:

«Selv om noen av testene har vist et høyere nivå av DBP enn det som tillates, er det likevel en svært lav risiko for negativ effekt på noens helse, siden grenseverdiene er satt med høye marginer.»

Reisekruset har vært i salg siden oktober 2019, og Ikea lover at kunder som leverer tilbake produktet vil få tilbake pengene sine.

Kalte tilbake smekke

I september 2019 tilbakekalte Ikea smekken med navnet Matvrå på grunn av at den kunne utgjør kvelningsfare.

- Vi har fått vite at knappen kan løsne hvis barnet drar i den, sa Emelie Knoester, Business Area Manager ved IKEA of Sweden.

- Sikkerheten til kundene har høyeste prioritet hos IKEA, og som forebyggende tiltak velger vi derfor å tilbakekalle barnesmekken MATVRÅ, blå/rød 2 stk. Smekkene MATVRÅ frukt/grønnsakmønster grønn/gul er trygge å bruke, da de har en annen design og er laget i et annet materiale.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer