Smittesjokk fra 17. mai:

- Ikke aktuelt å stenge servering

Hurra-feiring i Drøbak kom ut av kontroll - etterlyser deltakere.

- FORTSATT SKÅL: Ordføreren i Frogn vil ikke blokkere ølkranene og stoppe en skål mot Oslofjorden etter 17. mai-smitten i Drøbak. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB.
- FORTSATT SKÅL: Ordføreren i Frogn vil ikke blokkere ølkranene og stoppe en skål mot Oslofjorden etter 17. mai-smitten i Drøbak. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB. Vis mer
Publisert

Frogn kommune (16 000 innbyggere) med Drøbak (13 500) som navle er eneste kommune i sin region tett på Oslo som ikke har fått ekstra kvote med vaksinedoser.

Det forteller om en befolkning med corona-kontroll over gjennomsnittet tross hyppig bevegelse mellom hjemsted og jobb i Oslo og andre kommuner.

Og i tillegg flere turistbesøk enn naboene til «sørlandsbyen» ved Oslofjorden. I alt 1,3 millioner mennesker bor innenfor dagstur-avstand til Drøbak.

Så tar det plutselig «fyr i teltet» på 17. mai-festligheter på utestedet Telegrafen i Storgata i Drøbak. Pr. mandag, 2. pinsedag, er det konstatert 13 smittede med covid-19 - den siste nærkontakt til en av de til nå 12 bekreftede tilfellene, som har til felles at de var nettopp der.

Etterlyser treningsgjester

Og kommunehelsetjenesten ber nå folk som har vært på treningssentrene Familiy Sports Club og EVO mellom 18. og 21. mai om å melde seg til test.

Der har det vært 17. mai-gjester fra Telegrafen uten å ane at de var smittet. Alle som var i bakgården til Telegrafen etter klokka 18 nasjonaldagen blir også bedt om å oppsøke testsenteret.

IMPONERT OVER INNSATS: kommuneoverlege Merete N. Hvistendahl. Foto: Frogn kommune.
IMPONERT OVER INNSATS: kommuneoverlege Merete N. Hvistendahl. Foto: Frogn kommune. Vis mer

I motsetning til nabolagskommuner som Oslo, Nordre Follo og Ås har Frogn inkludert Drøbak hatt åpne serveringssteder med alkohol på menyen siden 10. mai.

Stenger ikke

- Betyr dette utbruddet at Frogn kommune nå stenger restauranter og butikker igjen, ordfører Hans Kristian Raanaas?

- Nei, med den informasjonen vi har pr. mandag kommer vi ikke til å stenge ned slike tilbud på grunn av en enkelthendelse. Men et arbeidsmøte i kommuneledelsen nå tirsdag, blir nok annerledes enn vi hadde planlagt før pinse. Der skulle vi se på hvor mye vi kan nærme oss de nasjonale lettelsene som kommer om noen dager. Nå må vi først bli oppdatert på konsekvenser av utbruddet etter 17. mai, sier ordføreren til Dagbladet.

Han frykter ikke at utbruddet vil påvirke jobbtrafikken i hverdagen over pinse. Mange har jobbet hjemmefra lenge.

- SERVERING FORTSETTER: ordfører Hans Kristian Raanaas (Sp). Foto: Frogn kommune.
- SERVERING FORTSETTER: ordfører Hans Kristian Raanaas (Sp). Foto: Frogn kommune. Vis mer

Og selv om ølkraner og butikker er åpne, er Frogn strengere enn nabokommuner på blant annet registrering av gjester på utested. Restaurantene har plikt, ikke bare råd om, å registrere gjester.

Nabosamarbeid

Kommuneoverlege Merete N. Hvistendahl roser både smittesporingsteamet i egen kommunene og i nabokommunene for innsats og utveksling av data.

- Det er fortsatt en stor jobb å gjøre med lokalisering av nærkontakter. Uten den jobben som er gjort i pinsedagene, hadde vi ikke vært i nærheten av å ha samme oversikt som vi har. En helgedag er det om lag 2 000 gjester fra Oslo og omtrent like mange fra Nordre Follo og Ås, sier kommuneoverlegen.

KAN SE ØKT SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier vi kan se økt smitte de neste ukene mens stadig flere vaksineres. VIDEO: Dagbladet REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Fredag ettermiddag 21. mai ble det første smittetilfellet rapportert med mistanke om 17. mai-festen på Telegrafen som smittested. Seinere samme dag varslet Oslo og Ås kommuner sine kolleger i Frogn om en smittet person hver. Begge hadde vært på Telegrafen 17. mai.

- I helgen har nærmere 500 innbyggere i kommunen meldt seg på testsenteret etter at utbruddet ble kjent. Det forteller om sterk lagånd og årvåkenhet. Bare en av de 117 prøvene fra søndag var positive. Men det betyr ikke at spredningen av smitten er kartlagt, sier kommuneoverlege Merete N. Hvistendahl.

Før 17. mai-smitten har det bare vært to større utbrudd i Frogn under pandemien. Både i et utbrudd knyttet til barnehage i fjor høst og på en videregående skole i mars i år, var det drøyt 20 smittede.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer