IMF advarer:

- Ikke det siste sjokket

Børsturbulensen herjer og IMF-sjefen advarer om flere inflasjonssjokk. Problemene kommer nok til å vare en stund til, ifølge norsk ekspert.

ADVARSEL: Det høye prispresset kan bli langvarig, advarer IMF-sjef Kristalina Georgieva. Foto: Issei Kato / Reuters / NTB
ADVARSEL: Det høye prispresset kan bli langvarig, advarer IMF-sjef Kristalina Georgieva. Foto: Issei Kato / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Utviklingen i den globale økonomien har fått flere til å slå alarm den siste tida.

Torsdag sier sjef i Det internasjonale pengefondet (IMF), Kristalina Georgieva, at det har blitt vanskeligere for sentralbanker å få ned inflasjonen uten å forårsake resesjon, altså økonomiske nedgangstider.

Advarer om inflasjonssjokk

Hun trekker fram det voldsomme prispresset på mat- og energi, som følge av Ukraina-krigen, konsekvenser av Kinas strenge nullsmittestrategi, samt forstyrrelser i forsyningskjeden. Det melder Reuters.

- Jeg tror at det vi må begynne å bli mer komfortable med, er at det kanskje ikke er det siste sjokket, sier hun.

Georgieva mener globale finansledere må stålsette seg for å bekjempe flere runder med inflasjonspress, og at inflasjonen kan bli langvarig.

Hun la til at omikron-utbruddet i fjor viste at inflasjonen ikke var et «forbigående engangs-sjokk».

Problemer for bedriftene

Sjefstrateg i Nordea Markets, Erik Bruce, tror den høye inflasjonen kan vare en stund til - og særlig i USA.

- Akkurat nå bidrar nedstenginger i Kina til å forsterke forsyningskjedeproblemene. Bedrifter har problemer med å få tak i ting fra Kina, sier Bruce til Børsen.

De harde coronatiltakene i «verdensfabrikken» Kina gir produksjonsproblemer. Disse utfordringene påfører bedriftene en ekstra kostnad, påpeker Bruce.

Han skyter inn at en lavere etterspørsel i Kina kanskje holder råvareprisene lavere enn de ellers ville vært, selv om de allerede er høye.

IMFs Georgieva mener også konsekvenser av krigen bidrar til en mer langvarig inflasjon.

- Ukraina-krigen betyr at det er begrensninger i leveranser av metaller og energivarer, og matvarer spesielt. Så disse tingene kommer til å forlenge det vi kaller tilbudssideproblemene og problemer for bedriftene, fortsetter Bruce.

- USA vil slite lengst

I USA er inflasjonen stadig den høyeste på 40 år. Prisene steg med 8,3 prosent i april. Det har fått flere til å rope varsko om en mulig resesjon i landet.

- Det er kanskje USA, som har et stramt arbeidsmarked og en høy lønnsvekst, som kommer til å slite lengst med høy inflasjon. Lønningene stiger med rundt 5 prosent i år. Det betyr økte kostnader for bedriftene, sier Bruce.

Et hovedpoeng for den amerikanske sentralbanken (Fed), er å dempe veksten i økonomien, så ikke arbeidsmarkedet blir strammere, ifølge Nordea-strategen.

Hovedfrykten

Flere frykter at Fed vil gå for fort fram med rentehevingene for å dempe inflasjonen.

Den siste tida har turbulens og blodrøde tall preget aksjemarkedene, noe som settes i sammenheng med resesjonsfrykt blant investorene.

- Generelt så er det to ting som forklarer uroen, det er høy inflasjon - kostnadene er økte for bedriftene. Men kanskje viktigst: Sentralbankene har som mål å få ned inflasjonen og dempe presset i økonomien, sier Bruce.

- Spørsmålet er om de greier det uten at det blir nedgangstider. Det er den store frykten i markedet at sentralbankene tar så hardt i at bedriftene kneler og inntjeninga blir dårlig. Det er hovedfrykten, konkluderer Bruce.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer