IMF advarer:

- Ikke det siste sjokket

Børsturbulensen herjer og IMF-sjefen advarer om flere inflasjonssjokk. Problemene kommer nok til å vare en stund til, ifølge norsk ekspert.

ADVARSEL: Det høye prispresset kan bli langvarig, advarer IMF-sjef Kristalina Georgieva. Foto: Issei Kato / Reuters / NTB
ADVARSEL: Det høye prispresset kan bli langvarig, advarer IMF-sjef Kristalina Georgieva. Foto: Issei Kato / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Utviklingen i den globale økonomien har fått flere til å slå alarm den siste tida.

Torsdag sier sjef i Det internasjonale pengefondet (IMF), Kristalina Georgieva, at det har blitt vanskeligere for sentralbanker å få ned inflasjonen uten å forårsake resesjon, altså økonomiske nedgangstider.

Advarer om inflasjonssjokk

Hun trekker fram det voldsomme prispresset på mat- og energi, som følge av Ukraina-krigen, konsekvenser av Kinas strenge nullsmittestrategi, samt forstyrrelser i forsyningskjeden. Det melder Reuters.

- Jeg tror at det vi må begynne å bli mer komfortable med, er at det kanskje ikke er det siste sjokket, sier hun.

Georgieva mener globale finansledere må stålsette seg for å bekjempe flere runder med inflasjonspress, og at inflasjonen kan bli langvarig.

Hun la til at omikron-utbruddet i fjor viste at inflasjonen ikke var et «forbigående engangs-sjokk».

Problemer for bedriftene

Sjefstrateg i Nordea Markets, Erik Bruce, tror den høye inflasjonen kan vare en stund til - og særlig i USA.

- Akkurat nå bidrar nedstenginger i Kina til å forsterke forsyningskjedeproblemene. Bedrifter har problemer med å få tak i ting fra Kina, sier Bruce til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer