Rekordhøy prisvekst

- Ikke dette vi så for oss

- Det kan bli vanskelig for mange, advarer Fellesforbundets leder Jørn Eggum etter nok en måned med rekordhøy prisvekst.

SPIST OPP: - Det kan bli vanskelig for folk å betale regninger og renter, advarer Fellesforbundet leder Jørn Eggum. Foto: Hans Arne Vedlog
SPIST OPP: - Det kan bli vanskelig for folk å betale regninger og renter, advarer Fellesforbundet leder Jørn Eggum. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

Da den fire dager lange storstreiken ble avblåst med et lønnsoppgjør på 5,2 prosent tidligere i vår, var fasiten at de fleste av oss skulle få reallønnsvekst i år.

Til grunn lå en antatt prisvekst på 4,9 prosent for 2023.

De siste inflasjonstallene fra Statistisk sentralbyrå peker i en helt annen retning. Rekordhøy prisvekst på 6,4 prosent fra juni i fjor til juni i år, bærer bud om at det blir nok et år med reallønnsnedgang i Norge.

- Det var ikke dette vi så for oss da vi landet lønnsoppgjøret, sier streikegeneral og Fellesforbundets mektige leder Jørn Eggum til Børsen.

- Dersom dette fortsetter, spises hele lønnsveksten opp, fastslår han.

Eggum påpeker at deler av norsk næringsliv fortsatt går godt, mens det er nær bråstopp i for eksempel byggebransjen. Konsekvensene blir økte forskjeller, advarer han.

- Med en så sterk inflasjon som vi ser nå, kan det bli vanskelig for folk å betale regninger og de stadig høyere rentene. Ikke minst dersom Norges Bank slår til med en dobbel renteheving i august, legger han til.

Hever rentetoppen

Og nettopp dobbel renteheving er det nå stadig flere sjeføkonomer som sier vil være sannsynlig rett over sommerferien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.