Tonnevis med olivenolje stjålet:

- Ikke en dråpe igjen

Olivenoljeprisen har skutt heftig fart, og nylig stjal tyver i Hellas 37 tonn av «det flytende gullet» - verdt flere millioner kroner.

SKUTT FART: Prishoppet på olivenolje settes i sammenheng med en knusende tørke i Spania, som er verdens største produsent, og at det er tørre forhold i resten av Sør-Europa. Bildet viser olivenlunder i Chiclana de Segura i Spania. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB
SKUTT FART: Prishoppet på olivenolje settes i sammenheng med en knusende tørke i Spania, som er verdens største produsent, og at det er tørre forhold i resten av Sør-Europa. Bildet viser olivenlunder i Chiclana de Segura i Spania. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremtørken som har herjet ved Middelhavet, har sendt prisen på olivenolje til rekordhøyder.

Nå skal enkelte kriminelle være mer interessert i «det flytende gullet» enn det ekte.

Kjempetyveri

Det fikk et gresk olivenolje-samvirkelag smertelig erfare.

Om lag 37 tonn med olivenolje ble forrige uke stjålet fra Polygyros Olive Oil Cooperative, som består av cirka 200 lokale produsenter. Ei mølle i Messinia ble også robbet for 100 kilo olje.

NON STOP: Denne tyven er ikke som alle andre tyver. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Det skriver The Guardian.

I Polygyros fikk kjeltringene tilgang gjennom en ødelagt jernport, mens i Messinia fikk de åpnet en høyteknologisk sikkerhetsport.

- Oljen er borte. Det er veldig lite igjen, sier en av de berørte bøndene, Yannis Kelafanos, til avisa.

Ifølge Manolis Yiannoulis, leder for den greske olivenoljeindustriens forening EDOE, er 37 tonn olivenolje er verdt mer enn 300 000 euro. Det tilsvarer omn lag 3,46 millioner kroner.

- Når prisene på olivenolje har økt med 200 prosent det siste året på grunn av lav avling, er det mye penger å tjene, sier han.

Mistenker innsidejobb

Thanasis Yovanoudas, en advokat som representerer olivenolje-produsentene, mener det kan være snakk om en innsidejobb - at noen i samvirkelaget står bak, hevder han ifølge The Greek Reporter.

- Oljeprodusentene oppdaget plutselig på mandagen, da de skulle hente oljen de hadde lagt i tønnene hos kooperativet, at det ikke var en dråpe igjen, sier han.

TAR ANSVAR: En hund stopper en tyv, og et ektepar på date arresterer raner. Vis mer

Raider kirkegårder

Den Kalamata-baserte journalisten Themis Kanellopoulos sier til The Guardian at det er flere tilfeller der innbruddstyver bare er interessert i olivenoljelagre.

- De går ikke lenger etter smykker. De går etter olivenolje, sier han.

Ikke bare bryter de seg inn i hjem - han sier det også har vært tilfeller av robbing av kirkegårder. Der lagres olivenolje fordi det noen steder brukes som brensel i lamper.

Hellas er verdens tredje største eksportør av olivenolje, bare slått av Italia og Spania, ifølge OEC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer