Jul i Hemsedal:

- Ikke en eneste utenlandsk turist

Alle må i ti dagers karantene. Og holde seg unna alpinbakkene.

UTENLANDSKE TURISTER HELT FRAVÆRENDE: I april var det helt stopp i Hemsdeal. Ved starten av vinteresesongen nå er vær- og snøforhold av de beste, men helt uten den store og viktige kontingenten av utenlandske gjester. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
UTENLANDSKE TURISTER HELT FRAVÆRENDE: I april var det helt stopp i Hemsdeal. Ved starten av vinteresesongen nå er vær- og snøforhold av de beste, men helt uten den store og viktige kontingenten av utenlandske gjester. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Vær- og førerapport lille julaften fra ski- og juleferie-kommunen Hemsedal: To kuldegrader, blå himmel, vindstille og 30 centimeter nysnø på toppen av de 90 centimeterne som lå fra før.

Bedre kan det altså ikke bli helt på starten av den livsviktige vintersesongen som starter rundt 20. desember.

Gullstart et normalår, men det er mye som ikke er normalt denne corona-jula.

- Jeg har ikke sett eller hørt om en eneste utenlandsk turist. Det er flere dansker og svensker her, men de er på jobb, sier daglig leder ved Hemsedal Turistkontor, Richard Taraldsen, til Dagbladet.

Han har registrert en historie fra Danmark om en mann som ville ha tilbake pengene han og familien hadde betalt allerede i februar for juleferie i Hemsedal.

- Vil gå under radaren

Representanten for turoperøren Dansk Bilferie skal ha svart at det bare er å reise til Hemsedal. Der vil corona-restriksjoner gå under radaren allikevel.

- Dere må eventuelt ta kontakt med Dansk Bilferie eller andre turoperatører for å få klarhet i hva de har sagt eller ment. Jeg kan fortelle hvordan reiselivsbedriftene her tar imot utenlandske gjester, dansker inkludert, sier sjefen for turistkontoret.

SNØ, MEN INGEN UTLENDINGER: Vintersesongen starter nå. Foto: NTB.
SNØ, MEN INGEN UTLENDINGER: Vintersesongen starter nå. Foto: NTB. Vis mer

Kort fortalt: Som andre norske turistbedrifter orienterer aktørene i Hemsedal nyankomne gjester om de norske nasjonale tiltakene. Før det må alle utlendinger vise fram corona-test ferskere enn 72 timer før de krysser ei norsk grense. Og dokumentere at de har et godkjent sted å bo i perioden med ti dagers karantene. Denne karantenen er obligatorisk selv om coronatesten er negativ. Blant karantenetiltakene er forbud mot å dra i alpinanleggene.

60 prosent utlendinger

Utenlandske gjester utgjør normalt 60 prosent av besøket - om lag 400 000 kommersielle gjestedøgn i vintersesongen fram til 1. mai.

40 prosent hver av utlendingene er dansker og svensker. Den siste 20-prosenten utenlandske gjester i Hemsedal pleier å være fra Storbritannia, Tyskland, Nederland og Russland.

- Vi merker stor interesse, både direkte og i sosiale medier, fra folk som gjerne vil komme hit når restriksjonene blir lempet på. Mange bestillinger fra utenlandske gjester ligger fortsatt inne. Grensen for å avbestille er 21 dager, sier daglig leder Richard Taraldsen ved Hemsedal Turistkontor.

7500 utleiesenger i Hemsedal blir styrt av profesjonell booking. Utover det er det 2500 privathytter.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer