- Ikke en krise, det er en krig

«Det er nesten ikke til å fatte», sier NHO-sjefen om den økonomiske krisa coronapandemien har utløst. Norges tidligere arbeidsminister mener det hele minner mer om en krig.

- KRIG: Tidligere arbeidsminister og NHH-rektor, økonomiprofessor Victor D. Norman, sammenligner situasjonen Norge har blitt kastet ut i med en krig. 
 Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
- KRIG: Tidligere arbeidsminister og NHH-rektor, økonomiprofessor Victor D. Norman, sammenligner situasjonen Norge har blitt kastet ut i med en krig. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Dette er ikke en tradisjonell økonomisk krise, skal vi sammenlikne med noe så er det en krig. Vi fører krig mot spredning av et virus, og i en krig må man først og fremst sørge for at man vinner. Så må man sørge for at landet ikke er ødelagt og står igjen som en ruin.

Det sa Victor D. Norman da han gjestet Nyhetsmorgen på NRK P1 fredag morgen. Han er økonomiprofessor ved Norges handelshøyskole (NHH) hvor han også har vært rektor. Samfunnsøkonomen og Høyre-mannen var også landets arbeidsminister i Bondevik II-regjeringen fra 2001 - 2004.

- Unntakstilstand

Han er ikke i tvil om at coronapandemien koster Norge mye samfunnsøkonomisk, og at målet må være å gjøre disse kostnadene så små som mulig.

- På hvilken måte minner dette mer om krig enn en økonomisk krise?

- Vanligvis er økonomiske kriser forårsaket av at folk etterspør mindre, ved ledig kapasitet, eller problemer på tilbudssiden og en kraftig prisstigning. Av og til er det en kombinasjon, ved såkalt stagflasjon. Situasjonen vi befinner oss i nå er ingen av delene, sier Norman til Børsen og forklarer:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer