- Ikke en krise, det er en krig

«Det er nesten ikke til å fatte», sier NHO-sjefen om den økonomiske krisa coronapandemien har utløst. Norges tidligere arbeidsminister mener det hele minner mer om en krig.

- KRIG: Tidligere arbeidsminister og NHH-rektor, økonomiprofessor Victor D. Norman, sammenligner situasjonen Norge har blitt kastet ut i med en krig. 
 Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
- KRIG: Tidligere arbeidsminister og NHH-rektor, økonomiprofessor Victor D. Norman, sammenligner situasjonen Norge har blitt kastet ut i med en krig. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Dette er ikke en tradisjonell økonomisk krise, skal vi sammenlikne med noe så er det en krig. Vi fører krig mot spredning av et virus, og i en krig må man først og fremst sørge for at man vinner. Så må man sørge for at landet ikke er ødelagt og står igjen som en ruin.

Det sa Victor D. Norman da han gjestet Nyhetsmorgen på NRK P1 fredag morgen. Han er økonomiprofessor ved Norges handelshøyskole (NHH) hvor han også har vært rektor. Samfunnsøkonomen og Høyre-mannen var også landets arbeidsminister i Bondevik II-regjeringen fra 2001 - 2004.

ALVORLIG SYK: 39 år gamle Karen Mannering kommer med en sterk advarsel fra sykesengen. Video: Facebook / Karen Mannering Vis mer

- Unntakstilstand

Han er ikke i tvil om at coronapandemien koster Norge mye samfunnsøkonomisk, og at målet må være å gjøre disse kostnadene så små som mulig.

- På hvilken måte minner dette mer om krig enn en økonomisk krise?

- Vanligvis er økonomiske kriser forårsaket av at folk etterspør mindre, ved ledig kapasitet, eller problemer på tilbudssiden og en kraftig prisstigning. Av og til er det en kombinasjon, ved såkalt stagflasjon. Situasjonen vi befinner oss i nå er ingen av delene, sier Norman til Børsen og forklarer:

- Vi har vedtatt å stenge ned landet. Det er et politisk vedtak som er fattet på vegne av oss alle, som sier at bedrifter skal produsere mindre, butikker skal stenge og folk skal holde seg hjemme. Hvis tiltakene ble avskaffet i morgen så ville vi vært tilbake der vi var før krisen startet. Det kreves ikke økonomiske tiltak, men politiske tiltak for å komme ut av denne krisen.

Han viser til at store deler av samfunnet holdes stengt, og at befolkningen dermed bruker mye mindre penger.

- Dette løses ikke med tiltak på tilbudssiden, for bedriftene skulle veldig gjerne produsert mer. Dette er en unntakstilstand som er erklært på vegne av fellesskapet, som under en krig, sier han.

- Ikke til å fatte

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid presenterte fredag arbeidsgiverforeningens dagferske undersøkelse blant medlemsbedriftene i coronakrisa.

Tallenes tale er brutal:

NHO-undersøkelsen viser at:

* 56 prosent av bedriftene har gjennomført permitteringer. Det er en økning fra 50 prosent for ei uke siden. Hele tre av fire (75 prosent) sier det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid.
* Så langt har 4 prosent av bedriftene gjennomført oppsigelser. Hele 15 prosent har planer om å si opp ansatte.
* 32 prosent mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid. Det er en økning fra 29 prosent for ei uke siden.
* 84 prosent har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av coronaviruset. Enda litt høyere enn forrige ukes 82 prosent

- Alle har sett at dette er kritisk. Alle har forstått det nå. Men dette omfanget! Det gjelder hele landet, alle bransjer. Det er nesten ikke til å fatte, sa Almlid til Børsen i forbindelse med framleggelsen.

- Jeg tror jo vi på en eller annen måte skal komme gjennom dette, men akkurat nå sitter jeg med en dystopisk følelse. En undergangsstemning, mener Almlid.

Les om funnene i NHOs undersøkelse her:

- Viruset ville ha vunnet

Det er ingen tvil om at nedstengningen av Norge allerede har fått dramatiske konsekvenser. Den erfarne samfunnsøkonomen og politikeren Victor Norman er likevel ikke i tvil om at nedstengningen regjeringen og Stortinget har innført er nødvendig.

- Jeg mener det er riktig på helt andre grunnlag enn det økonomiske. Hvis vi ikke gjorde dette så ville viruset ha vunnet.

- Og da må man leve med at store deler av næringslivet blør i en periode?

- Ja, vi har gjort dette fordi at vi alle ønsker å unngå å bli smittet.

Likevel er han krystallklar på at kostnadene ved å gjøre for lite for å hjelpe kriserammede bedrifter vil være veldig stor, mens kostnaden ved å gjøre litt for mye er minimal. Det forklarer han med at statlig støtte til folk og bedrifter egentlig bare er en inntektsoverføring fra dem som skal beskyttes til de som rammes.

- Det er ingen netto samfunnsøkonomisk kostnad ved at man tar en krone fra meg og gir til en bedrift. Den samfunnsøkonomiske kostnaden oppstår den dagen bedriften er borte, slik at folk ikke kan komme i arbeid etterpå, sa han til Nyhetsmorgen.

- Det er bare en inntektsoverføring fra skattebetalerne til de som er utsatt. Det har heller ingen økonomisk effekt. Det får ikke fart på økonomien, men det holder de rammede skadesløse, legger han til overfor Børsen.

STÅR SAMLET: Finansminister Jan Tore Sanner (H) er klar på at han forventer at alle bedriftseiere er med på denne dugnaden. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Må unngå ruin

Han mener myndighetene nå har sørget for god førstehjelp ved å sørge for at bedrifter ikke går konkurs, men advarer mot å havne i en situasjon hvor næringslivet ender opp med «gjeld opp til pipa». Han tar til orde for at det som er lån på kort sikt, må gjøres til støtte på lengre sikt.

- Det er nok lønnsomt for oss å gjøre dette, for hvis halve næringslivet ligger nede med brukket rygg og arbeidstakerne ikke vet hva de skal gjøre den dagen tiltakene blir avskaffet, så vil det ta veldig lang tid før vi er tilbake til normalen, sier han til Børsen.

Det er også Normans viktigste budskap, at Norge kommer tilbake til normalen igjen så fort som mulig «den dagen vi slipper økonomien løs igjen».

- Vi må bare sørge for at vi ikke kommer tilbake til en ruin, gjentar han.

Imponert

Den tidligere statsråden er imponert over hvordan både Stortinget og regjeringen har opptrådt i krisa som har rammet alle hjørner av landet.

- Vi har følelsen av at vi er i en krig, og det er ikke riktig tidspunkt for å ta krangler, sier han.

Den tidligere statsråden mener norske myndigheter har «klart å holde hodet rimelig kaldt», og at de har sørget for at Norge har kommet litt i forkant–sammenliknet med andre land.

- Jeg opplever at både regjeringen og Stortingets holdning er å forberede seg på å gjennomføre de tiltakene som er nødvendige for å holde folk nær arbeidslivet og holde liv i næringslivet mens vi venter. Det er godt at det nå kommer flere tiltak enn bare lån, sier Norman.

- Det virker som om at politikken det er enighet om i Stortinget er den riktige for å holde økonomien i beredskap, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer