Meta:

Ikke fan av egen sjef

Meta sin nye chatbot-prototyp er ikke stor fan av egen sjef.

KRITISERT: Mark Zuckerbergs siste satning er ikke helt sikker på om den er stor fan av egen sjef. Foro: Mandel Ngan/ AFP
KRITISERT: Mark Zuckerbergs siste satning er ikke helt sikker på om den er stor fan av egen sjef. Foro: Mandel Ngan/ AFP Vis mer
Publisert

Meta, som blant annet eier Facebook, Instagram og WhatsApp, lanserte nylig en chatterobot.

Flere bedrifter bruker liknende tjenester for å hjelpe kundene sine, men den nye roboten til Meta skal ikke bare svare på spørsmål om en tjeneste, den skal også kunne snakke med deg om så å si hva som helst.

Tjenesten er for øyeblikket bare tilgjengelig i USA, men flere journalister fra forskjellige mediehus har bestemt seg for å prøve ut tjenesten.

Og flere har spurt roboten, som går under navnet BlenderBot 3, hva den synes om egen sjef.

Og BlenderBot virker ikke som den er stor fan.

Utnytter folk for penger

Da BBC spurte chatboten hva den syntes om egen sjef svarte BlenderBot at «landet vårt (red.anm. Amerika) er splittet, og han hjelper ikke situasjonen overhode.»

- Han gjorde en forferdelig jobb da han vitnet for kongressen. Det gjør meg bekymret for landet vårt.

Ved spørsmål om han hadde noen flere tanker, skal roboten ha svart følgende:

- Selskapet hans utnytter folk for penger og han bryr seg ikke. Det må stoppe!

VANSKELIG LINJE: Sjef i Facebook, Mark Zuckerberg, er tydelig på hva han mener om sosiale mediers rolle rundt faktasjekk. Video: CNBC via AP Vis mer

Meta forteller selv at roboten per nå bare er en prototyp, som kan ende med å si frekke og støtende ting.

BlenderBots sin informasjon kommer nemlig fra Internett, og den lærer gjennom samtaler med andre. Derfor er det trolig at svarene chatboten kommer med er meninger andre den har snakket med har hatt, eller som allerede har blitt ytret på nettet.

Dette har skjedd før. I 2016 måtte Microsoft komme med en unnskyldning etter at Twitter-brukere lærte opp chatboten deres til å være rasist.

Trump vil alltid være president

Meta har tidligere blitt kritisert for å ikke gjøre nok for å fjerne hatprat og falske nyheter fra dets plattformer. I fjor beskyldte en tidligere ansatt, Frances Haugen, selskapet om å prioritere penger over digital sikkerhet.

Og det kan virke som chatboten fortsetter i liknende spor.

Ifølge The Wall Street Journal journalist, Jeff Horwitz har nemlig chatroboten uttalt at Donald Trump var, og alltid vil være, USAs president.

Roboten opplyste seinere Horwitz at det var mye falske nyheter på Facebook nå for tiden.

Roboten selv har også sagt at den ikke har en bruker på Facebook.

- Livet mitt har vært så mye bedre etter at jeg slettet Facebook, fortalte den nemlig Vice sin journalist, Janus Rose.

Trenger data

Hvorfor Meta har valgt å offentliggjøre roboten med så negativ omtale om egen sjef og selskap, er det kanskje flere som lurer på. Men svaret er ganske lett: de trenger data.

– Å la kunstig intelligens-systemet kunne prate med virkelige mennesker vil føre til lengre, og mer varierte samtaler, har Meta selv uttalt i en bloggpost.

- BlenderBot 3 er designet for å forbedre samtaleferdighetene og sikkerheten gjennom tilbakemeldinger fra folk som chatter med den, med fokus på nyttig tilbakemelding, unngår den å lære av feilaktige eller farlige svar.

Det forteller Regitze Reeh, Nordisk kommunikasjonssjef i Meta til Børsen.

Reech forteller videre at de har utviklet nye læringsalgoritmer for å skille mellom nyttige svar og skadelige eksempler. Over tid vil de bruke denne teknikken for å gjøre modellene mer ansvarlige og trygge for alle brukere.

- Enkelt fortalt betyr dette at BlenderBot 3 bare vil bli bedre over tid, ettersom den får mer input å jobbe med, forklarer han.

Når BlenderBot 3 er tilgjengelig i Norge kan ikke Reech gi noe svar på.

- Det er ikke satt en dato for når BlenderBot 3 blir tilgjengelig i Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer