I omdiskuterte milliardtransaksjoner har svenske, børsnoterte Samhällsbyggnadsbolagen (SBB) de siste åra kjøpt 300 norske barnehager.
De leier dem ut til de kommersielle kjedene Espira, Læringsverkstedet, Norlandia og Trygge Barnehager.
- Vi synes at vi, som en langsiktig eier, kan tilføre merverdier, sa SBBs konsernsjef Ilija Batljan til Dagbladet på telefon fra USA forrige uke.
Den tidligere flyktningen fra Bosnia-krigen var i sin tid en stjerne for de svenske sosialdemokratene. Som største eier i SBB er han i dag blant Nordens største eiendomsbaroner.
Nå entrer en enda større aktør scenen.
Dubai, New York, Luxemburg
Med 800 milliarder dollar til forvaltning, er investor-konglomeratet Brookfield et av verdens største.
Det har forgreninger over hele kloden, på steder som New York, Toronto, Dubai, Bermuda og Luxemburg.
Et fond under denne enorme paraplyen - Brookfield Super-Core Infrastructure Partners (BSIP) - blir nå medeier i SBBs cirka 300 norske barnehagebygg.
Fondet får en andel på 49 prosent av et selskap som skal eie barnehagene, og en rekke andre nordiske undervisningsbygg. Prisen er inntil 10,4 milliarder svenske kroner, opplyste SBB i november.
Jardar Sørvoll, historiker ved OsloMet, mener Brookfields investering er et «nytt element i debatten» om hvor mye det er å tjene på barnehager.
- De eier ikke disse barnehagene for å være snille, sier Sørvoll, som forsker på boligpolitikk, sosialpolitikk og velferdsstaten, deriblant Husbanken. (Se hans øvrige kommentarer lenger nede i artikkelen.)

USA-skatteparadis
Dokumenter fra det amerikanske kredittilsynet viser at Brookfield-fondet som nå investerer i norske barnehager, har registrerte enheter i Canada, Delaware (USA), og Luxemburg.
Brookfields talsperson opplyser til Dagbladet at investeringen gjøres via Ontario i Canada, og at forvalteren av fondet er registrert i USA.
Dagbladet har spurt om han med USA sikter til Delaware, men har ikke fått svar på dette. Delstaten Delaware regnes av mange som et skatteparadis, grunnet hemmelighold og lave skatter.
«Fondet er hjemmehørende i USA og designet for å skaffe investeringer til kritisk infrastruktur-forretninger rundt om i verden», skriver talspersonen.

Milliardær arvet lån i velferds-bank
Han skriver at kapitalen kommer fra over 200 institusjonelle investorer - altså ikke privatpersoner - fra hele verden.
Han forteller at det er hentet inn ni milliarder dollar til fondet, men vil ikke oppgi hvem andelseierne er.
Bygget med Husbanken-lån
I meldingen SBB sendte ut i november står det at Brookfield blir medeier i «hele» SBBs eiendomsportefølje av infrastruktur for offentlig utdanning – barnehagebyggene inkludert.
Dagbladets opptelling viser at cirka 230 av SBBs 300 norske barnehager ble bygget med lån fra Husbanken. Det skyldes at Husbanken fram til 2021 ga lån til barnehagebygg, som del av Stortingets barnehageforlik i 2003.
De aller fleste av disse lånene er innfridd, men slik Dagbladet avslørte mandag, gjør smutthull i reglene at SBB har arvet lån på til sammen 72 millioner kroner fra tidligere eiere av fem barnehager.
Lånene har drømmerente og 30 års løpetid.
De fem barnehagene ble bygget for nærmere 15 år siden.

Husbanken: - Ukjent
Ifølge Husbanken har ikke SBB informert om endringene i eierskapet til sine norske barnehager, hvor Brookfield nå blir medeier.
«Vi har ikke vært kjent med dette», skriver seniorrådgiver i Husbanken, Marius Holt. Ifølge ham får det nye eierskapet «i utgangspunktet» ikke følger for låneforholdet.
«Da disse lånene ble utbetalt, ble det ikke stilt krav til eventuelle seinere endringer i låntakers eierstruktur», skriver Holt til Dagbladet.
Han tar likevel et forbehold: «Vi må eventuelt vurdere nærmere om denne endringen likevel (…) er av en slik karakter at vi trenger å kontakte vår låntaker for mer informasjon».
Dagbladet har spurt SBB-sjef Ilija Batljan om SBB burde ha informert Husbanken.
- Har full kontroll
Han viser til at det SBB har solgt, er 49 prosent av et nytt, felles selskap som skal eie de 300 norske barnehagene. SBB skal eie 51 prosent, og har overvekt.
- SBB har full kontroll på alle eiendommer, sier Batljan.
- Hvorfor ville dere ha Brookfield inn som en medinvestor?
- Brookfield Super-core Infrastructure Fund er et av verdens største infrastruktur-fond, og vi vet at de også investerer dine og mine penger i og med at nordiske pensjonsfond investerer i fondet, for eksempel Alecta, som er et av Sveriges største pensjonsfond.
Da Dagbladet spør om han vet om flere investorer enn Alecta, henviser han til Brookfield – som ikke gir fra seg slike opplysninger.

Solgte 267 barnehager etter lånefest
- Erfaren operatør
Brookfields talsperson opplyser at to tredjedeler av eierne i Brookfield Super-Core Infrastructure Partners er fra Europa eller Nord-Amerika.
Han skriver at fondet ikke har noen sluttdato, og skaffer langsiktig kapital og sikkerhet for forretningene.
Slik svarer talspersonen på hva som gjorde det attraktivt å investere sammen med SBB:
«Selskapet (SBB, red.anm.) presenterte en anledning til å investere sammen med en erfaren operatør i en region med høykvalitets utviklede økonomier.»
- Paradoks, mener forsker
OsloMet-forsker Jardar Sørvoll synes SBBs partnerskap med Brookfield er interessant.
- I debatten om profitt i velferden, er det veldig interessant at dette kapitalfondet går inn som eier i norske barnehagebygg, sier han.

- Her ser vi i hvert fall at norske barnehagebygg er interessante for utenlandske kapitalfond, sier Sørvoll.
Han påpeker at de ikke gjør dette for å være snille.
- Da er det kanskje et paradoks at byggene ble finansiert med offentlige lån. Dette var jo ikke hensikten da lånene ble gitt. Hensikten var å bidra til full barnehagedekning, sier Jardar Sørvoll.
Kjøpt for ni milliarder
280 av de cirka 300 norske barnehagene som SBB og Brookfield nå i fellesskap skal leie ut, ble kjøpt fra Læringsverkstedet og Trygge Barnehager i 2020 og 2021 – omtrent halvparten fra hver.
Prisen var til sammen nesten ni milliarder kroner. Nå leier Læringsverkstedet og Trygge Barnehager de samme barnehagene tilbake.
I 2022 var årlig husleie for disse barnehagene drøyt 600 millioner kroner til sammen. Det gjorde Læringsverkstedet og Trygge Barnehager til SBBs største leietakere.