Hemmelige eiere bak 300 norske barnehager:

- Ikke for å være snille

Et internasjonalt gigantfond med hemmelige andelseiere har kjøpt seg inn i 300 norske barnehager. - Gjør det ikke for å være snille, påpeker historiker.

NORSK BARNEHAGE-EIER: Et av verdens største multinasjonale investeringskonglomerater, Brookfield, blir medeier i 300 barnehagebygg som leies ut til de største norske kjedene. Her snakker Brookfields administrerende direktør, Bruce Flatt, på en konferanse på Manhattan i september 2022. Foto: NTB Scanpix/Reuters/David 'Dee' Delgadonew
NORSK BARNEHAGE-EIER: Et av verdens største multinasjonale investeringskonglomerater, Brookfield, blir medeier i 300 barnehagebygg som leies ut til de største norske kjedene. Her snakker Brookfields administrerende direktør, Bruce Flatt, på en konferanse på Manhattan i september 2022. Foto: NTB Scanpix/Reuters/David 'Dee' Delgadonew Vis mer
Publisert

I omdiskuterte milliardtransaksjoner har svenske, børsnoterte Samhällsbyggnadsbolagen (SBB) de siste åra kjøpt 300 norske barnehager.

De leier dem ut til de kommersielle kjedene Espira, Læringsverkstedet, Norlandia og Trygge Barnehager.

- Vi synes at vi, som en langsiktig eier, kan tilføre merverdier, sa SBBs konsernsjef Ilija Batljan til Dagbladet på telefon fra USA forrige uke.

Den tidligere flyktningen fra Bosnia-krigen var i sin tid en stjerne for de svenske sosialdemokratene. Som største eier i SBB er han i dag blant Nordens største eiendomsbaroner.

Nå entrer en enda større aktør scenen.

Dubai, New York, Luxemburg

Med 800 milliarder dollar til forvaltning, er investor-konglomeratet Brookfield et av verdens største.

Det har forgreninger over hele kloden, på steder som New York, Toronto, Dubai, Bermuda og Luxemburg.

Et fond under denne enorme paraplyen - Brookfield Super-Core Infrastructure Partners (BSIP) - blir nå medeier i SBBs cirka 300 norske barnehagebygg.

Fondet får en andel på 49 prosent av et selskap som skal eie barnehagene, og en rekke andre nordiske undervisningsbygg. Prisen er inntil 10,4 milliarder svenske kroner, opplyste SBB i november.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer