NSM-skandalen:

- Ikke forsvarlig

Justisminister Emilie Enger Mehl forklarer seg for Stortinget om NSMs låneskandale. - Også Justisdepartementets rolle må ettergås grundig, krever Høyre.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl redegjør for Stortinget om NSM-skandalen, før hun må svare på spørsmål fra salen. I desember måtte Sofie Nystrøm, direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), gå av etter at det ble kjent at de hadde inngått en ulovlig låneavtale med en privat part på 200 millioner kroner. Lånet ble tatt opp i forbindelse med spesialtilpasninger av NSMs kontorlokaler på Fornebu. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ba selv om å få komme til Stortinget for å forklare seg om Nasjonal Sikkerhetsmyndighets (NSM) ulovlige låneavtale.

- Det er fortsatt mange spørsmål og uavklarte forhold. Derfor har regjeringen satt ned et uavhengig utvalg. Etter planen skal de være klare med rapport 1. mars, sier justisministeren.

Hun redegjør for prosessen som førte til at NSM inngikk en leieavtale på Fornebu. Mehl forklarer at virksomheten trengte lokaler på grunn av blant annet arealbehov.

Mehl forklarer at NSM forklarte departementet at kostnadene skulle være mulig håndtere innenfor budsjettene.

- Det har i ettertid vist seg at NSM inngikk kontrakten allerede i juni. Kontrakten var ikke forelagt departementet, sier hun.

REDEGJØR: Justisminister Emilie Enger Mehl i Stortinget i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REDEGJØR: Justisminister Emilie Enger Mehl i Stortinget i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun forklarer at Justisdepartementet ba om mer informasjon etter at NSM signaliserte at de hadde behov for mer penger.

- Konklusjonen er at NSM ikke hadde fullmakt til å inngå slike avtaler, sier justisministeren.

Mehl sier at hun ser på det som naturlig at utvalget som skal granske saken, også sender denne til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Justisministeren skulle egentlig redegjøre for saken før jul, men ble syk med corona.

- Dette var en tynn redgjørelse som ikke ga noe ny informasjon i denne saken. Det var en overfladisk gjennomgang av tidsforløpet, men ingen vurdering av hvordan dette kunne skje. Det er helt utrolig at ikke en eneste alarmklokke ringte på et tidligere tidspunkt når en etat bryter grunnloven, sier SVs stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland til Børsen.

- Denne saken er svært alvorlig. Alle partiene understreket det i Stortinget i dag. Når de hemmelige tjenestene inngår ulovlige avtaler er det av stor alvorsgrad. Vi må få klarhet i hvordan dette i det hele tatt kunne skje.

BRUTAL KRITIKK: Emilie Enger Mehl og Justisdepartementet fikk ramsalt kritikk i Stortinget tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRUTAL KRITIKK: Emilie Enger Mehl og Justisdepartementet fikk ramsalt kritikk i Stortinget tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Alvorlig sak

Det ble også etter Mehls redegjørelse en kort debatt i Stortinget, der hvert parti fikk inntil fem minutter til rådighet. Først ut var Aps Frode Jacobsen.

- Dette er en alvorlig sak, og mange spørsmål står ubesvart. NSM har gått langt ut over sine fullmakter, sier Jacobsen.

Peter Frølich (H), som er leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, understreker at saken er alvorlig også for den politiske ledelsen.

- Basert på det statsråden har sagt i dag, og det hun sa før jul, mener Høyre at dette er en alvorlig sak. Det er store beløp til oppsiktsvekkende vilkår, sier han.

- Når en statlig virksomhet har inngått låneavtale, uten Stortingets godkjennelse og uten dekning, så bryter det med selve maktfordelingsprinsippet i Grunnloven, understreker han.

KRITISK: Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H), mener også justisdepartementets rolle i saken må være sentral i granskingen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H), mener også justisdepartementets rolle i saken må være sentral i granskingen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Derfor må vi finne ut om det finnes lignende saker, og kan vi hindre at det skjer igjen, sier han videre.

- Justis- og beredskapsdepartementets rolle må selvfølgelig ettergås grundig, understreker han.

Han viser til brevet fra Finansdepartementet, der det poengteres at det er et åpent spørsmål om skandalen kunne vært unngått dersom Justisdepartementet hadde ligget enda tettere på NSM.

Hans Andreas Limi (Frp) sier at det fortsatt er ubesvarte spørsmål etter Mehls redegjørelse.

- Spørsmålet er hvordan slike alvorlige lovbrudd kunne skje, uten at det ble fanget opp underveis. Man kan spørre seg hvorfor Justisdepartementet ikke reagerte da de så utkastet til leieavtalen, sier han.

- Er dette forsvarlig etatsstyring? Det er nærliggende å svare «nei» på det, sier Limi.

VENTER PÅ UTVALGET: Justisminnisteren skulle egentlig redegjort for saken i før jul, men måtte avlyse etter at hun fikk Corona. Hun sier at regjeringen vil avvente utvalget som er satt ned for å granske saken. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
VENTER PÅ UTVALGET: Justisminnisteren skulle egentlig redegjort for saken i før jul, men måtte avlyse etter at hun fikk Corona. Hun sier at regjeringen vil avvente utvalget som er satt ned for å granske saken. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Forventer konsekvenser

Ingvild Westrhus Thorsvik (V), mener saken er «hårreisende».

- Det er en hårreisende sløsning med offentlige midler. Det er unødvendig, det er uansvarlig og det har som konsekvens at fellesskapets midler tilfaller det private, sier hun.

Tobias Drevland Lund (Rødt) forventer at saken får konsekvenser:

- Vi forventer ikke bare at det ryddes opp, at vi får vite hva som har skjedd, når det skjedde, til enhver tid, men også at det tas solide grep slik at dette ikke kan skje igjen, sier Lund.

HÅRREISENDE: - Dette er også en hårreisende sløsing med offentlige midler, sier Ingvild Wetrhus Thorsvik (V). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
HÅRREISENDE: - Dette er også en hårreisende sløsing med offentlige midler, sier Ingvild Wetrhus Thorsvik (V). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), har festet seg ved en detalj i Justisministerens forklaring:

- Tidligere har Mehl omtalt «klare brudd», mens i dag sier hun bare «brudd». Hvorfor? spør Ropstad.

- Er det noen grunn til at hun ikke lenger mener det er «klare brudd»?

Mehl fikk ordet igjen på slutten av seansen, og svarte på at dette at hun fortsatt mener det er snakk om klare brudd, og at ikke noe har endret seg i den forbindelse.

Lånte 200 millioner

Fredag 8. desember i fjor måtte NSM-direktør Sofie Nystrøm gå på dagen.

Årsaken var at NSM hadde inngått en ulovlig og grunnlovsstridig låneavtale på 200 millioner kroner med eiendomsselskapet Norwegian Property. Lånet er ulovlig fordi det bare er Stortinget som kan pådra staten gjeld.

FÅR KRITIKK: Justisminister Emilie Enger Mehl. Stortingspresident Masud Masud Gharahkhani til venstre. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FÅR KRITIKK: Justisminister Emilie Enger Mehl. Stortingspresident Masud Masud Gharahkhani til venstre. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Lånet ble tatt opp i forbindelse med spesialtilpasninger av NSMs kontorlokaler på Fornebu.

Siden skandalen sprakk, har det vært uvisst hvor mye justisministerens eget departement visste om den omstridte låneavtalen. Justisdepartementet har tidligere hevdet at de ble kjent med avtalen først i november 2023.

Før nyttår vedtok Stortinget å bevilge 200 millioner kroner til NSM for å innløse det ulovlige lånet.

(Børsen har tidligere avslørt at over 17 etater har inngått liknende leieavtaler med private aktører.)