Avviser Russland-exit:

- Ikke hensiktsmessig

Kritikerne krever at Oljefondet trekker alle sine investeringer ut av Russland. Nicolai Tangen kaller det et «dilemma», men sitter inntil videre stille i båten.

- TRIST: Oljefondssjef Nicolai Tangen beskriver invasjonen av Ukraina som «trist og urovekkende». Han vil likevel ikke trekke Oljefondet ut av Russland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- TRIST: Oljefondssjef Nicolai Tangen beskriver invasjonen av Ukraina som «trist og urovekkende». Han vil likevel ikke trekke Oljefondet ut av Russland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Først og fremst er invasjonen både trist og urovekkende. Vi følger nøye med på situasjonen, sier oljefondssjef Nicolai Tangen til Børsen.

I kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina, og i lys av stadig kraftigere, internasjonale sanksjoner, har flere stilt spørsmål ved Norges økonomiske bånd til Russland.

Mest debatt har det så langt blitt rundt Oljefondets investeringer på Moskva-børsen. De siste oppdaterte tallene viser at fondet hadde 27 milliarder kroner investert i Russland.

Venstre-leder Guri Melby krevde fredag at Oljefondet må trekke alle sine investeringer ut av Russland. Dersom regjeringen ikke gjør noe, vil Venstre fremme et forslag for Stortinget om at Oljefondet skal ut av Russland.

- Her har vi et moralsk ansvar til å vise solidaritet med folket i Ukraina og innføre egne sanksjoner mot Russland, sier Melby.

- Sitter stille

Også Aage Borgchrevink i Den norske Helsingforskomité mener det er en «nobrainer» å trekke Oljefondet ut av Russland. Oljefondssjefen vurderer imidlertid saken annerledes.

- Vi er en langsiktig og global investor og kan sitte gjennom uro i markedet på kort og mellomlang sikt. Vi forventet ikke en full invasjon (og basert på børsfallet så gjorde ikke markedet det heller).

- Vi har således ikke vurdert det som hensiktsmessig å selge oss ut av Russland. Vurderingen vår har vært at vi verken kjøper eller selger mer enn vanlig, men sitter stille, fortsetter Tangen i en e-post til Børsen.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

Frykter aksjer på billigsalg

Oljefondets investeringer i Russland utgjør om lag en kvart prosent av fondets samlede investeringer, fortalte Nicolai Tangen til NRK torsdag.

Overfor Børsen erkjenner oljefondssjefen at situasjonen er krevende, men advarer om følgende:

- Det er klart at dette er et dilemma, men å selge seg ut av et marked er ikke svart-hvitt. Moskva-børsen har falt markant de siste dagene, og hvis vi skulle solgt våre aksjer nå, ville russiske oligarker kunne kjøpe disse aksjene på billigsalg.

UKRAINA: Det har vært nye angrep på Ukraina natt til fredag 25. februar. Generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg åpner Nato-toppmøtet. Vis mer

Tangen presiserer at Oljefondet er en global og langsiktig investor, med eierandeler i mer enn 9000 selskaper over hele verden.

- Når man investerer så bredt, er det nærmest uunngåelig at man treffer på dilemmaer. Vi har ulike måter vi kan håndtere dette på: Vi kan utøve eierskap, hvor dialog og stemmegivning inngår, vi har Etikkrådet som gjør sine vurderinger, og vi kan selge oss ut. Utgangspunktet vårt er imidlertid å være en eier, og vi tror ikke man løser problemer ved å selge oss ut - noen skal eie disse aksjene.

- Kan man utelukke at Oljefondet indirekte ikke er med på å finansiere denne krigen?

- Vi er en global og langsiktig investor, med eierandeler i mer enn 9000 selskaper over hele verden. Vi investerer i henhold til en global indeks, som også innbefatter Russland, og det er naturlig at vi har eierandeler i selskaper som er med i indeksen, skriver Tangen.

Finansprofessor ved NHH, Karin Thorburn, sier at mandatet til Oljefondet går på at man skal ha en høyest mulig avkastning til akseptabel risiko, og å være en ansvarlig eier.

- I mandatet ligger det ikke at fondet skal være et politisk verktøy, sier Thorburn til Børsen.

- Ingen bra idé

Å selge seg ut av det russiske markedet nå mener også Thorburn er en dårlig idé, i lys av fondets mandat:

- Fra et finansielt perspektiv er det ingen bra idé. Prisene er veldig lave, rubelen er lav, og markedet har gått ned. Om man ønsker høyest mulig avkastning skal man ikke selge seg ut nå, sier Thorburn, og fortsetter:

- Det å ville anvende Oljefondet politisk vil være en regimeendring. Skal man fatte en sånn beslutning må man fatte det på et bredere grunnlag og etter en omfattende politisk prosess.

- Farlig grense

Ifølge Thorburn er ikke dette gjort i en håndvending, og det vil kreve en beslutning i Stortinget. Dersom Oljefondet plutselig selger seg ut av det russiske markedet av andre begrunnelser enn de rent finansielle, vil man åpne for at fondet blir et politisk verktøy, påpeker hun.

- Det er en farlig grense å tråkke over. Hvis man skal begynne med det, så sier man jo plutselig at da vil man bruke oljefondet politisk. Da kommer spørsmålet: Hvilke andre land er det man ikke skal være i? sier Thorburn.

Et slikt scenario er bare aktuelt dersom vestlige regjeringer eller USA legger begrensninger på om finansielle institusjoner kan være investert i Russland, ifølge Thorburn.

Dette er i tråd med statsminister Jonas Gahr Støres uttalelser under en pressekonferanse torsdag. Han påpekte at Norge står sammen med det internasjonale samfunn i fordømmelse av folkerettsbrudd, og at vi slutter oss til europeisk sanksjoner.

- Vi bruker ikke Statens pensjonsfond utland som et politisk virkemiddel gjennom enkeltselskaper. De har klare kriterier for hvordan de investerer, og når man kan trekke seg ut, sa Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer