«Ikke inhabil» av søsterens aksjemillioner

Erna Solbergs søster hadde lakseaksjer i Mowi verdt over to millioner kroner i 2019. Erna Solberg mener selv at det ikke gjorde henne inhabil i forhold til selskapet.

INGEN BETYDNING: Erna Solberg kjente til søsterens aksjepost i Mowi, men mener at den ikke i seg selv gjorde henne inhabil i saker som omhandlet selskapet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN BETYDNING: Erna Solberg kjente til søsterens aksjepost i Mowi, men mener at den ikke i seg selv gjorde henne inhabil i saker som omhandlet selskapet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Erna Solbergs søster, Marit Solberg, var i mange år direktør i Mowi (tidligere Marine Harvest) som er verdens største fiskeoppdrettsselskap.

Mowi var ett av selskapene der Solberg var oppmerksom på egen inhabilitet, på grunn av søsterens lederrolle.

Marit Solberg gikk av som direktør i Mowi høsten 2018. Men hun beholdt en aksjepost av betydelig verdi i selskapet også igjennom 2019.

Erna Solberg var klar over denne aksjeposten, men mener at den ikke gjorde henne inhabil i saker som omhandlet Mowi det året.

- Ja, jeg visste godt at hun hadde aksjer i Mowi, både mens hun satt i ledelsen i selskapet og etter at hun sluttet i selskapet. Det har ikke ledet til at jeg har vurdert meg inhabil i saker om Mowi, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Stor verdi

Ifølge aksjeregisteret hadde Marit Solberg 11 000 aksjer i Mowi ved utgangen av 2019. Kursen det året varierte mellom 180 og 230 kroner. Størstedelen av året hadde aksjeposten en verdi på over to millioner kroner.

Den summen er betydelig høyere enn verdien av noen av de enkelte aksjepostene Sindre Finnes har sittet med, og mye større enn de grenser Erna Solberg selv har drøftet at vil utløse inhabilitet.

I et intervju med Dagens Næringsliv har Solberg understreket at hun mener det ikke finnes noen klart definert beløpsgrense i forbindelse med habilitetsspørsmål, men hun sier at de selv har definert denne grensen til å være ved rundt 50 000 kroner da hun var statsminister.

Hun mener likevel ikke at søsterens betydelige aksjepost hadde noen betydning for hennes habilitet opp mot Mowi i 2019.

- Min vurdering var at så lenge min søster jobbet i en lederstilling i Mowi, ville jeg være inhabil i saker som hadde stor betydning for eller påvirket selskapet i særlig grad, sier Solberg.

Da søsteren sluttet i Mowi-ledelsen, var vurderingen at aksjeposten i seg selv ikke gjorde Solberg inhabil, ifølge henne selv.

- Habilitet må som kjent alltid vurderes konkret fra sak til sak. Graden av tilknytning, økonomisk interesse og andre forhold spiller inn. Det samme gjør den enkelte beslutnings konsekvens for selskapet eller personen som påvirkes av beslutningen.

RASER: Statsminister Jonas Gahr Støre hadde en klar beskjed til Dagbladets reporter under pressekonferansen da de nye statsrådene ble presentert. Video: NTB Vis mer

- Konkret vurdering

Forvaltningsloven gjør ingen forskjell på søsken og ektefeller når det gjelder inhabilitet:

Etter gjeldende rett er en saksbehandler inhabil når vedkommende er «i slekt eller svogerskap med en part i opp- eller nedstigende linje eller i sidelinje så nær som søsken» (fvl. § 6 første ledd bokstav b), heter det i regjeringens proposisjon om habilitetsregler for statsråder i egenskap av regjeringsmedlemmer fra 2021.

Professor Hans Petter Graver, som underviser i forvaltningsrett ved Universitetet i Oslo, mener dette i praksis var regelen også før, men at det ble formalisert først i 2021.

- Det var ikke gjeldende da Erna var statsminister, men den lovendringen vil mange mene bare kodifiserte det som antas å gjelde, sier Graver.

Han mener at selv om søsken omfattes av teksten om inhabilitet, vil det måtte gjøres en konkret vurdering fra sak til sak.

- Det er et vurderingstema hva som er nær personlig tilknytning. Ektefelle er udiskutabelt, det vil antakelig også omfatte en søster. Spørsmålet er om det er egnet til å svekke tilliten. Innsideproblematikk er for eksempel ikke like sterk i forhold til slektninger man ikke bor sammen med, sier Graver.

- Ut over det vil det samme gjelde som for Sindre Finnes. Når søsteren ikke lenger er direktør, er hun ikke lenger representant for parten, men en avgjørelse i en sak kan føre til gevinst for en person i særlig tilknytning, sier Graver.

Gjelder ikke utspill

Dagbladet har tidligere skrevet om at Erna Solberg i 2019 uttalte seg til fordel for at Mowi skulle få tillatelse til å drive oppdrettsvirksomhet på Vega på Helgeland.

På det tidspunktet hadde Mowi fått nei, med begrunnelsen at området hadde fått verdensarvstatus.

- Verdensarvstatus er ikke det samme som vern. Det skal være aktivitet her, men du skal også kunne ivareta det helhetsinntrykket som verdensarven har. Vi må ha økonomisk aktivitet og jobber, ellers blir det tomt for folk i Distrikts-Norge sa Erna Solberg til NRK på Vega i mai 2019.

Hans Petter Graver mener ikke at utspill som dette nødvendigvis vil rammes av habilitetsbestemmelsene.

- Forvaltningsloven gjelder å treffe avgjørelse – utspill i media går ikke inn under loven. Habilitet etter loven er knyttet til behandling av saker, og da stort sett enkeltsaker. I mer overordnede saker, som lakseskatt, kan man være inhabil, men det blir fort for generelt. Det vil ikke da være noe særegent forhold, sier Graver.

Han understreker at habilitet er den enkeltes ansvar - og privilegium - å vurdere.

- Det er helt opp til henne å vurdere. Men ikke sikkert at vurderingen er riktig av den grunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer