Ikke inhabil

Det stormer rundt Jens Stoltenbergs ambisjoner om å bli ny sentralbanksjef. Men inhabil er han ikke, ifølge Justisdepartementets vurderinger.

VIL HA NY JOBB: Men flere mener Jens Stoltenberg ikke kan bli ny sentralbanksjef. Foto: REUTERS/Johanna Geron
VIL HA NY JOBB: Men flere mener Jens Stoltenberg ikke kan bli ny sentralbanksjef. Foto: REUTERS/Johanna Geron Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lovavdelingen utelukker ikke at det kan dukke opp situasjoner der Jens Stoltenberg er inhabil til jobben som sentralbanksjef, men ser ikke på vennskapet med statsminister Jonas Gahr Støre som problematisk.

Det skriver Justisdepartementet i en pressemelding tirsdag.

Det var Finansdepartementet ba Justisdepartementets lovavdeling 23. desember habilitetsvurdere tidligere Ap-statsminister Jens Stoltenberg og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Vurderingen kom etter at blant andre Venstres Sveinung Rotevatn ba om det. Rotevatn forteller Dagbladet i dag at situasjonen er «mer og mer suspekt.»

Ikke overrasket

I vurderingen fra Justisdepartementet slås det fast at vennskapet mellom Stoltenberg og statsminister Støre ikke gjør førstnevnte inhabil til jobben som sentralbanksjef:

«Det klare utgangspunktet må være at vennskapet mellom Stoltenberg og statsministeren og andre mer generelle forhold som Finansdepartementet har omtalt i henvendelsen hit, ikke vil medføre at Stoltenberg vil være inhabil til å behandle aktuelle saker som sentralbanksjef», står det i vurderingen fra Lovavdelingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.