Ikke inhabil

Det stormer rundt Jens Stoltenbergs ambisjoner om å bli ny sentralbanksjef. Men inhabil er han ikke, ifølge Justisdepartementets vurderinger.

VIL HA NY JOBB: Men flere mener Jens Stoltenberg ikke kan bli ny sentralbanksjef. Foto: REUTERS/Johanna Geron
VIL HA NY JOBB: Men flere mener Jens Stoltenberg ikke kan bli ny sentralbanksjef. Foto: REUTERS/Johanna Geron Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lovavdelingen utelukker ikke at det kan dukke opp situasjoner der Jens Stoltenberg er inhabil til jobben som sentralbanksjef, men ser ikke på vennskapet med statsminister Jonas Gahr Støre som problematisk.

Det skriver Justisdepartementet i en pressemelding tirsdag.

Det var Finansdepartementet ba Justisdepartementets lovavdeling 23. desember habilitetsvurdere tidligere Ap-statsminister Jens Stoltenberg og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Vurderingen kom etter at blant andre Venstres Sveinung Rotevatn ba om det. Rotevatn forteller Dagbladet i dag at situasjonen er «mer og mer suspekt.»

Ikke overrasket

I vurderingen fra Justisdepartementet slås det fast at vennskapet mellom Stoltenberg og statsminister Støre ikke gjør førstnevnte inhabil til jobben som sentralbanksjef:

«Det klare utgangspunktet må være at vennskapet mellom Stoltenberg og statsministeren og andre mer generelle forhold som Finansdepartementet har omtalt i henvendelsen hit, ikke vil medføre at Stoltenberg vil være inhabil til å behandle aktuelle saker som sentralbanksjef», står det i vurderingen fra Lovavdelingen.

Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson, Tina Bru, er ikke overrasket over konklusjonen.

- Jeg har ikke betvilt at Jens Stoltenberg generelt sett vil være formelt habil i saker som kommer til behandling i Norges Bank. Uroen som har kommet frem handler om tilliten til at sentralbanken er reelt uavhengig. Jeg konstaterer at Lovavdelingen ikke er bedt om å vurdere den siden av saken, sier Bru i en uttalelse og fortsetter:

- Jeg er fortsatt urolig for hva en eventuell utnevnelse av Jens Stoltenberg vil ha å si for tilliten til at Norges Bank er reelt uavhengig. Det må aldri kunne herske tvil om at sentralbanken, både generelt og ved fastsettelse av renten spesielt, handler uavhengig fra partipolitikken.

Bråk om samtale

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) står fast ved at han ikke har diskutert jobben som sentralbanksjef med Jens Stoltenberg.

Men temaet ble nevnt allerede i oktober.

I en uttalelse mandag forklarte Støre at Stoltenberg informerte ham 24. oktober om at han kunne være interessert i stillingen som sentralbanksjef.

«Jeg svarte at det er et tema vi i så fall ikke kan snakke om siden jeg som statsminister vil være inhabil. Siden har vi ikke snakket om eller hatt kontakt om temaet», skriver Støre ifølge TV 2.

Denne kontakten unnlot Støre derimot å nevne da NTB intervjuet ham om saken i desember, melder NTB tirsdag.

Støre presiserer tirsdag formiddag at saken ble nevnt mens de to gikk tur i oktober, men han vil ikke definere dette som en samtale.

- Suspekt

Venstre-topp Sveinung Rotevatn mener det som kommer fram her er «oppsiktsvekkende» og mener prosessen rundt Stoltenbergs kandidatur virker mer og mer suspekt.

- Det er klart at fra Venstres side har vi hele tiden sagt at vi er skeptiske. Det har med uavhengigheten til Norges Bank å gjøre. Men nå har det også kommet informasjon som gjør meg kritisk til selve prosessen, sier Rotevatn til Dagbladet.

- Før jul så har Støre sagt at han ikke har hatt kontakt med Stoltenberg om dette. Nå viser det seg at han har hatt det, og begge deler kan ikke være sant. Så hvorfor har han ikke sagt dette? Hva var farlig med å si det? Det er det store spørsmålet som vi nå trenger svar på, fortsetter Rotevatn til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer