Corona-pandemien

- Ikke kom til Lofoten!

Ordfører svært bekymret.

YNDET REISEMÅL: Lofoten er blant Norges mest populære reisemål. Mange turister fra inn- og utland flokker årlig til øyene i havgapet. Foto: Andrej Armjagov / Shutterstock / NTB
YNDET REISEMÅL: Lofoten er blant Norges mest populære reisemål. Mange turister fra inn- og utland flokker årlig til øyene i havgapet. Foto: Andrej Armjagov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Nå går Lofoten som region ut og ber folk om å slå fra seg tanken om å dra til øygruppa med det første.

- Budskapet til dem som tenker på å reise til Lofoten, er: Hold dere hjemme! Dere er velkommen til Lofoten til sommeren, når vi har fått kontroll og det er flere som er vaksinert. De nærmeste ukene nå må folk bli hjemme, formaner Remi Solberg (Ap), ordfører i Vestvågøy og leder i Lofotrådet, ifølge Lofotposten.

Dette er liknende budskap som helsebyråd i Bergen, Beate Husa (KrF), nylig har kommet med om reise mellom vestlandsbyen og Østlandet.

BEKYMRET: Remi Solberg (Ap), ordfører i Vestvågøy og leder i Lofotrådet, er bekymret for at smitten skal gå fra null til mye innen kort tid. Foto: Terje Pedersen / NTB
BEKYMRET: Remi Solberg (Ap), ordfører i Vestvågøy og leder i Lofotrådet, er bekymret for at smitten skal gå fra null til mye innen kort tid. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Bak begge oppfordringene ligger frykt for smittevekst. Lofoten har ifølge Solberg ikke påvist smitte for tida, i motsetning til nærliggende Bodø, som på sin side er stengt ned.

Frykter spolert sommer

Lofoten var i fjor et svært yndet reisemål for nordmenn på norgesferie, men reiselivet er nå hardt rammet av pandemien. Solberg er opptatt av å berge sommersesongen.

- Reiselivsnæringen er mer eller mindre på lavbluss nå. Det vil være en stor krise også dersom et utbrudd skulle føre til at sommersesongen blir amputert, sier ordføreren til lokalavisa.

Solberg opplyser at Lofoten, tross omstendighetene, allerede har forholdsvis mange besøkende på fritidsreise.

- Vi har hatt velferdsturer fra Forsvaret med 60 personer, skolegruppereiser og vennegjenger på skreifiske. Det er mange grunner til å dra til Lofoten, også at det oppleves som trygt, sier Solberg til Dagbladet.

Han bekrefter at regionen for tida er uten ett eneste smittetilfelle.

Hadde 3000 i karantene

Men slik har det ikke alltid vært. Ordføreren har friskt i minnet utbrudd i etterkant av siste sommer-, jule- og vinterferie.

- Etter sommerferien var vi nødt til å sette over 3000 i karantene. Lokalbefolkningen blir skadelidende, og vi forsøker å skåne dem gjennom anbefalingene, forklarer han.

Solberg viser til at helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressekonferanse i dag, oppfordret folk til ikke å reise innenlands.

- Men det er er vel en balansegang her - mellom å fraråde folk å komme, og inntjeningen for reiselivet, særlig til sommeren?

- Det stemmer. Jeg har vært i kontakt med sentrale reiselivsaktører; de sier de drifter på sparebluss, har tatt ned kostnader og aktiviteter veldig, og påpeker at dersom det blir en situasjon som gjør sommersesongen skadelidende, er det krise, med konkurser på rekke og rad, sier ordføreren, og legger til:

RÅDER: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, forklarer hva du bør og ikke bør gjøre i påskeferien. Vis mer

- Det er selvfølgelig positivt med aktivitet i påskeferien, men sommeren trumfer påsken dersom vi må velge.

Lofotfisket i fare

Et annet tungtveiende moment er lofotfisket, som er i full gang. Solberg tegner bildet av en næring svært utsatt for et coronautbrudd.

- Sesongen i år har vært dårlig, og det er særdeles viktig at fisket får foregå uten et smitteutbrudd. Får vi for eksempel et utbrudd på Røst, der mottakene stenger ned og arbeiderne må i karantene i 14 dager, vil det være total krise for fiskeværene. Røst og Værøy har 500-700 innbyggere og et sårbart helsevesen med én kommuneoverlege hver.

Nå etterlyser ordføreren dessuten at regjeringen innfører nasjonale råd for hans region.

- Det er vanskelig å etterkomme et regime med å holde seg hjemme, unngå fritidsreiser og ta med seg hjemmeregimet dit du drar. Derfor ber jeg nå nasjonale myndigheter være enda tydeligere.

Ønsker ikke «søringkarantene»

Solberg er klar på at han ikke ønsker noen nord-sør-retorikk à la «søringkarantene», som tidligere har versert.

- Det er vi ikke tjent med. Vi er derimot tjent med forståelse for sårbare kommuner som har fiskerinæring, reiseliv og helsetjenester som ikke er skodd for et ukontrollert utbrudd.

Ordføreren håper folk etterkommer anbefalingen hans i ukene som kommer, og at lysere tider venter i andre enden av tunnelen.

- Jeg håper vaksinasjonen skrider fram, og at vi i løpet av våren og sommeren får noe liknende en normalsituasjon. Det er ikke noe jeg mer ønsker ennå ønske alle - både nordmenn og utlendinger - velkommen til Lofoten!

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer