Trysil:

- Ikke plass til flere hytter

Varaordfører Stine Akre (SV) i Trysil, mener det er nok hytter i kommunen nå. - Det er ei grense for hva naturen og lokalsamfunnet tåler, og i Trysilfjellet synes vi nå at den er nådd, sier hun.

HYTTEKOMMUNE: Trysil er en av landets mest populære hyttekommuner. Foto: Lise Åserud / NTB
HYTTEKOMMUNE: Trysil er en av landets mest populære hyttekommuner. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Varaordfører Stine Akre (SV) i Trysil går torsdag ut i Lokalavisa Trysil - Engerdal og sier at det ikke er plass til flere hytter i Trysil nå, og at det er på tide å sette på bremsen.

- Nå synes vi at det er nok hytter i Trysilfjellet. Totalt i kommunen er det rundt 7000 hytter, også er vi 6580 innbyggere her. Det vil si at vi har flere hytter enn innbyggere, sier Akre til Dagbladet.

VARAORDFØRER: - Vi synes fjellet er fullt. Naturen og miljøet tåler ikke ytterligere utbygging, sier Stine Akre kommunestyrerepresentant for SV og varaordfører i Trysil. Foto: Privat
VARAORDFØRER: - Vi synes fjellet er fullt. Naturen og miljøet tåler ikke ytterligere utbygging, sier Stine Akre kommunestyrerepresentant for SV og varaordfører i Trysil. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at Trysil kommune nå skal behandle ny samfunnsdel av kommuneplanen, og at det i den ligger en ny strategi for fritidsbebyggelse. SV har utarbeidet sitt eget forslag til en ny strategi som de la fram for kommunens formannskap forrige uke, opplyser hun.

- Vi har utarbeidet en framtidsplan som skal gjelde fra 2024 og de neste 10 til 12 åra. Vi mener ikke at vi skal stoppe byggingen av alle hytter som allerede er vedtatt, men derimot framtidige, i en periode, sier varaordføreren.

- Voldsom eksplosjon

Forslaget har en høringsfrist om seks uker, opplyser hun, og legger til at hun så langt ikke har fått noen særlige negative reaksjoner fra sine politiske motstandere i saken.

- Det er ingen som har gått ut og vært helt uenige. Senterpartiet støttet oss i at vi skal innføre en grønn strek, eller en såkalt marka-grense i fjellet. Etter å ha vært på framsida av lokalavisa i dag har jeg nesten utelukkende fått positive reaksjoner, sier hun.

DEBATT: Trysil kommune nå skal behandle ny samfunnsdel av kommuneplanen, og i den ligger en ny strategi for fritidsbebyggelse, opplyser varaordføreren. Foto: Mikael Hjerpe / Shutterstock / NTB
DEBATT: Trysil kommune nå skal behandle ny samfunnsdel av kommuneplanen, og i den ligger en ny strategi for fritidsbebyggelse, opplyser varaordføreren. Foto: Mikael Hjerpe / Shutterstock / NTB Vis mer

Ordfører Erik Sletten (Sp) i Trysil kommune bekrefter i en sms til Dagbladet at det Akre sier om partiet hans i denne saken er korrekt.

- Akre og SV gir et godt bidrag til en viktig debatt, skriver ordføreren.

Akre, som selv er født og oppvokst i Trysil, beskriver hytte-utviklingen i løpet av sitt snart 50 år gamle liv der som voldsom.

- Den første skiheisen i kommunen er seks år eldre enn meg, og de første hyttene ble bygget på midten av 1960-tallet. Særlig fra 2000-tallet har det vært en voldsom eksplosjon både av leiligheter og hytter, sier hun og fortsetter:

- Jeg har ikke noe imot turister eller reiseliv, men det er ei grense for hva naturen og lokalsamfunnet tåler, og i Trysilfjellet synes vi nå at den er nådd.

- Mindre klimaavtrykk

Hun understreker at SV fremmer forslaget fordi de mener at naturen, miljøet og lokalsamfunnet ikke tåler mer nedbygging av natur.

- Det er det viktigste av alt. Vi vil ha et levende reiseliv og lokalsamfunn som setter mindre klimaavtrykk, sier hun.

- Noen vil kanskje argumentere for at hyttene gir kommunen inntekter?

- Vedlikehold av hyttene gir viktige lokale arbeidsplasser, men vi ser i større grad at nybygg som settes opp er byggesett, som blir satt opp med utenbygds arbeidskraft, og som dermed gir mindre lokal verdiskapning, svarer varaordføreren, men presiserer:

- Hyttefolket er svært viktig for lokalsamfunnet vårt og vi setter stor pris på dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer