Ny lønsstøtteordning:

- Ikke råd til adgangsbilletten

Fredag kveld la regjeringen fram ny lønnsstøtteordning for desember og januar. Administrerende direktør i Virke mener ordningen ikke hjelper de hardest rammede.

IKKE FORNØYD: Admnistrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, er ikke fornøyd med regjeringens nye lønsstøtteordning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IKKE FORNØYD: Admnistrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, er ikke fornøyd med regjeringens nye lønsstøtteordning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte fredag kveld regjeringens forslag til en ny lønnsstøtteordning for desember og januar.

Ordningen gjelder for ansatte som er fast ansatt, enten ved heltid eller deltid, midlertidig ansatte på tidsavgrensende kontrakter med avtalt omfang på arbeidet, og lærlinger som var i arbeid 30. november og har vært aktivt i arbeid hele tilskuddsmåneden.

Det kommer fram i en pressemelding fra regjeringen.

- Her har regjeringen på kort tid laget en stor og gylden redningsflåte som rekkes ut til de utsatte bransjene, men dessverre med en adgangsbillett som de hardest rammede virksomhetene ikke har råd til å betale, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.

Direkte berørt nasjonale begrensninger

Støtten settes til maks 30 000 kroner i måneden per ansatt som bedriften velger å holde i arbeid, og er begrenset til maks 80 prosent av den ansattes bruttolønn.

De som kan benytte seg av lønnsstøtteordninger er foretak som er direkte eller indirekte berørt av nasjonale lovpålagte begrensninger. Det kan for eksempel være antallsbegrensninger, krav om bordplassering, skjenkerestriksjoner og liknende.

Foretak regnes å være direkte berørt dersom de har mer enn 40 prosent av omsetningen fra virksomhet som er begrenset av bestemmelsene over.

Dersom foretak har mer enn 50 prosent av omsetningen fra bedrifter som er direkte berørt, regnes de som indirekte berørt.

Virksomhetene som anses direkte berørt:

  • Serveringssteder og utesteder, som restauranter, kafé, bar, pub, diskotek nattklubb og liknende.
  • Teater, kino og liknende.
  • Treningssentre.
  • Arrangører og andre som har betydelig omsetning i tilknytning til arrangementer, herunder overnatting, eventbransjen, kongress-, messe- og utstillingsvirksomhet, utleie av materiell og arrangementslokaler og så videre.
  • Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og museer mv.

Virksomhetene som anses indirekte berørt:

  • Butikker og kantiner hvor kundegruppen i stor grad er opphørt på grunn av smittevernkravene.
  • Passasjerferjer, luftfart og relaterte tjenester, reiseguide, reiseformidling og opplevelsesselskaper.
  • Tjenester tilknyttet utelivet (vekter-tjenester, transport).
  • Lyd-, bilde- og saltjenester tilknyttet publikumsarrangementer.
  • Persontransport.

Disse punktene kommer fram i en pressemelding fra regjeringen.

Gjelder ut januar

For å kunne motta maksimalt støttebeløp må omsetningsfallet være på 100 prosent. Ved et omsetningsfall under 100 prosent, vil støttebeløpet avta gradvis ned til 3000 kroner i måneden per ansatt ved 20 prosent omsetningsfall.

Dersom omsetningsfallet er mindre enn 20 prosent, er støttebeløpet null.

Foreløpig er ordningen ment å vare ut januar 2022, men regjeringen opplyser at det kan være aktuelt å forlenge til februar 2022.

- Lønnsstøtteordningen treffer behovene til noen virksomheter, men hvis den hadde gitt større fleksibilitet eller lavere egenandel, kunne vi unngått flere permitteringer, sier Kristensen.

Han forteller at det kunne sikret tilknytningen til arbeidslivet og hindret kompetanseflukt.

Under kveldens pressekonferanse var LO-leder, Peggy Hessen Følsvik, også til stede. Hun kom med en klar oppfordring til arbeidsgivere.

- Til de som allerede har sendt ut permitteringsvarsler nå før jul, trekk tilbake varslene og ta isteden i bruk ordninga, og hold folk i arbeid der det er mulig, sa hun.

OPPFORDRING: Peggy Hessen Følsvik kom med en klar oppfordring under kveldens pressekonferanse: - Trekk tilbake permitteringene. Foto: NTB
OPPFORDRING: Peggy Hessen Følsvik kom med en klar oppfordring under kveldens pressekonferanse: - Trekk tilbake permitteringene. Foto: NTB Vis mer

Også til de som allerede har permittert ansatte oppfordret hun til å ta de ansatte tilbake i arbeid.

– Vi er ikke der at Norge er stengt ned, sa Følsvik.

Hun mener at den nye lønnsstøtteordningen er en god of effektiv ordning, og et godt alternativ til permitteringer for mange virksomheter.

Etterslep på over en milliard

Heller ikke medeier av utestedet Blå i Oslo, Paal Managerud, er fornøyd med støtteordningen som ble presentert fredag.

– For noen vil sikkert den nye ordningen være til hjelp, men for oss som lever av å selge alkohol hjelper det ikke. Vi har yrkesforbud. Det er ikke aktuelt. Vi har måttet permittere og tar ikke det tilbake nå, sier Mangerud til Børsen Dagbladet.

UAKTUELT: For Paal Mangerud som lever av å selge alkohol er ikke den nye lønnsstøtteordningen god nok. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
UAKTUELT: For Paal Mangerud som lever av å selge alkohol er ikke den nye lønnsstøtteordningen god nok. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Han forteller at den nye ordningen kan være kjærkommen dersom det blir gradvis servering igjen, og at de da vil ta stilling til ordningen på nytt, men per nå fungerer ikke den nye lønnsstøtteordningen for serveringsbransjen.

– Det haster med en annen kompensasjonsordning. Jeg håper den kommunale ventilordningen blir distribuert og satt ut. Det er den løsninga som mest effektivt kan tilføre likviditet i bedrifter som sliter.

Mangerud forteller at det at det er krise for utelivsbransjen, og at det står om dager for mange. Han mener det er spesielt at Oslo, og andre steder, som har vært mer stengt enn mange plasser, skal leve av den samme støtteordninga som resten av landet.

– Jeg hører at etterslepet av de økonomiske konsekvensene er på mer enn en milliard kroner bare her i Oslo. Det haster med en annen ordning, avslutter Mangerud.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer