Ikke rørt av Vesten: - Tømt våpenlageret

Et hopetall av russiske oligarker lider nå under Vestens sanksjonsregime. Russlands nest rikeste forretningsmann er ikke en av dem.

LANGVARIG BEKJENTSKAP: Russlands president Vladimir Putin (t.v.) hilser på Vladimir Potanin under en vennskapskamp i ishockey i 2018. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Sputnik via Reuters / NTB
LANGVARIG BEKJENTSKAP: Russlands president Vladimir Putin (t.v.) hilser på Vladimir Potanin under en vennskapskamp i ishockey i 2018. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Sputnik via Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han regnes som en av Russlands originale oligarker, og tilhører det man kan kalle det øvre sjiktet av denne forsamlingen, konstaterer NUPI-forsker og Russland-ekspert, Jakub Godzimirski, overfor Børsen.

De siste ukene har en lang rekke russiske oligarker fått møte Vestens sanksjonspisk. Reiseforbud, fryste midler, beslaglagte eiendeler og forretningsstans er blant grepene som tas for ramme med dem med nære bånd til Putin.

Russlands rikeste forretningsmann, mangemilliardær Vladimir Potanin (61), er imidlertid et unntak. Hittil har verken EU, Storbritannia, eller USA satt Potanin på sine sanksjonslister.

Det vekker oppsikt.

I SAMTALER: Her er Putin og Potanin avbildet sammen under et møte i Putins fritidsresidens i Sotsji i 2005. Foto: AP / ITAR-TASS / Presidential Press Service / Alexei Panov / NTB
I SAMTALER: Her er Putin og Potanin avbildet sammen under et møte i Putins fritidsresidens i Sotsji i 2005. Foto: AP / ITAR-TASS / Presidential Press Service / Alexei Panov / NTB Vis mer

- Befatning med Norge

Ifølge Bloomberg er Potanin leder av den russiske industrigiganten Norilsk Nickel, hvor han også er største aksjonær. 61-åringen har en anslått formue på rundt 202 milliarder kroner, og styrer derfor rett inn på en solid andreplass over Russlands rikeste personer, ifølge Forbes.

Han - i likhet med en rekke sanksjonerte russere - anses også for å ha et nært bånd til Putin.

- Han kontrollerer selskapet som er hovedprodusent og største eksportør av nikkel i Russland. Selskapet har også hatt befatning med Norge, da de tidligere hadde et nikkelanlegg i nærheten av den norske grensa. Norge brukte i sin tid en del penger på å redusere utslipp ved anlegget, forklarer Godzimirski.

SUPERVÅPEN: Det britiske luftvernsmissilet «Starstreak» er raskere enn lydens hastighet og kan treffe tre steder samtidig - nå sendes våpenet til Ukraina Video: Thales / Youtube Vis mer

Ferieturer og felles interesse

For Potanin har en mektig posisjon i russisk næringsliv. Det er også godt etablert at mangemilliardæren omgås Russlands president.

I 2015 karakteriserte Potanin sitt forretningsforhold til Putin som «vennlig» overfor Bloomberg. Ifølge Yahoo News har de to også tilbrakt yachtferier sammen ved flere anledninger. Presidenten og Potanin har også en delt interesse for ishockey.

DELT INTERESSE: Vladimir Putin og Vladimir Potanin har en felles interesse for ishockey. Her er de to avbildet under en treningskamp i Moskva i 2018. Foto: Sputnik / Alexei Nikolsky / Reuters / NTB
DELT INTERESSE: Vladimir Putin og Vladimir Potanin har en felles interesse for ishockey. Her er de to avbildet under en treningskamp i Moskva i 2018. Foto: Sputnik / Alexei Nikolsky / Reuters / NTB Vis mer

I lys av dette, sperret flere opp øynene da Potanin gikk ut med en advarsel til Putin forrige uke. 61-åringen mente det ville være høyst uansvarlig av presidenten å konfiskere midlene til selskaper som har forlatt landet grunnet krigen i Ukraina.

- Konsekvensene kan føre til global mistillit mot Russland blant investorer, noe russerne må føle på i mange tiår, uttalte han, ifølge CNN.

- Strategisk

- Var dette et oppsiktsvekkende trekk av Potanin?

- Som alle andre russiske oligarker, er Potanin avhengig av et godt forhold til Putin. Førstnevnte tjener penger på å produsere det som ligger under bakken i Russland, og kan ikke flytte selskapet ut av landet. Det er rent fysisk umulig. Potanin må samtidig forholde seg til det globale markedet for nikkel. Det er her Putin kan gjøre det forretningsmessig vanskelig for ham.

ADVARSEL: Mangemilliardær Vladimir Potanin har advart Putin om konsekvensene av invasjonen i Ukraina. Her er de to avbildet sammen i 2019. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
ADVARSEL: Mangemilliardær Vladimir Potanin har advart Putin om konsekvensene av invasjonen i Ukraina. Her er de to avbildet sammen i 2019. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer

Professor Jardar Østbø ved Institutt for forsvarsstudier har også tidligere forklart at advarselen kunne være motivert av egen vinning.

- I tillegg til å være et tegn på misnøye med hva Putin gjør, er det helt sikkert også en strategi bak om å unngå sanksjoner mot seg selv, forklarte Østbø til Børsen i midten av mars, og la til at «det kan synes litt tilfeldig utenfra hvem som er under sanksjoner og hvem som ikke er det».

- Tømt våpenlageret

Hvorfor Potanin - i motsetning til for eksempel Russlands rikeste, Alexei Mordashov, foreløpig har unnsluppet Vestens sanksjonsmaskineri, er uklart.

Enkelte spekulerer på at mangemilliardæren har kunnet redegjøre for sin formue overfor myndighetene. En annen teori er at Vesten foreløpig ikke har hatt nok tid til å undersøke 61-åringens pengestrømmer, skriver danske BT.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

Jakub Godzimirski presenterer også en tredje mulighet:

- Det er viktig å skille mellom oligarker med potensiell politisk innflytelse, og «vanlige oligarker». Målet med sanksjonene er å ramme personer som kan bidra økonomisk til Putins krigføring i Ukraina.

Godzimirski mener det også er i Vestens interesse å ikke bruke alle redskapene i verktøykassa samtidig.

- Man kan ikke sanksjonere absolutt alle. Da har du tømt våpenlageret. Jeg regner med at beslutningen om å ikke sanksjonere Potanin, er basert ut fra etterretningsinformasjon. Altså hvor nært forhold han egentlig har til Putin. Når man oppfatter at han har en mindre økonomisk og politisk innflytelse på den russiske presidenten, lar man kanskje være å ta grep.

Selv om Potanin ikke er sanksjonert, er han ikke uberørt av konsekvense av krigen i Ukraina.

61-åringen var en av de største økonomiske bidragsyterne til Guggenheim-museet i New York gjennom flere tiår. Fram til begynnelsen av mars, hadde Potanin også en styreposisjon ved kunstinstitusjonen.

Så trakk han seg med «umiddelbar virkning» fra sitt verv gjennom 20 år den 2. mars, ifølge New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer