Ikke rørt av Vesten: - Tømt våpenlageret

Et hopetall av russiske oligarker lider nå under Vestens sanksjonsregime. Russlands nest rikeste forretningsmann er ikke en av dem.

LANGVARIG BEKJENTSKAP: Russlands president Vladimir Putin (t.v.) hilser på Vladimir Potanin under en vennskapskamp i ishockey i 2018. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Sputnik via Reuters / NTB
LANGVARIG BEKJENTSKAP: Russlands president Vladimir Putin (t.v.) hilser på Vladimir Potanin under en vennskapskamp i ishockey i 2018. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Sputnik via Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han regnes som en av Russlands originale oligarker, og tilhører det man kan kalle det øvre sjiktet av denne forsamlingen, konstaterer NUPI-forsker og Russland-ekspert, Jakub Godzimirski, overfor Børsen.

De siste ukene har en lang rekke russiske oligarker fått møte Vestens sanksjonspisk. Reiseforbud, fryste midler, beslaglagte eiendeler og forretningsstans er blant grepene som tas for ramme med dem med nære bånd til Putin.

Russlands rikeste forretningsmann, mangemilliardær Vladimir Potanin (61), er imidlertid et unntak. Hittil har verken EU, Storbritannia, eller USA satt Potanin på sine sanksjonslister.

Det vekker oppsikt.

- Befatning med Norge

Ifølge Bloomberg er Potanin leder av den russiske industrigiganten Norilsk Nickel, hvor han også er største aksjonær. 61-åringen har en anslått formue på rundt 202 milliarder kroner, og styrer derfor rett inn på en solid andreplass over Russlands rikeste personer, ifølge Forbes.

Han - i likhet med en rekke sanksjonerte russere - anses også for å ha et nært bånd til Putin.

- Han kontrollerer selskapet som er hovedprodusent og største eksportør av nikkel i Russland. Selskapet har også hatt befatning med Norge, da de tidligere hadde et nikkelanlegg i nærheten av den norske grensa. Norge brukte i sin tid en del penger på å redusere utslipp ved anlegget, forklarer Godzimirski.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer