Ikke sett på 40 år

Prisveksten fra januar til januar er på sju prosent. Det er høyere enn ventet på forhånd.

ØKER: Prisveksten her i landet er nå på nivåer vi ikke har sett siden 1980-tallet, ifølge SSB. Foto: Shutterstock/NTB
ØKER: Prisveksten her i landet er nå på nivåer vi ikke har sett siden 1980-tallet, ifølge SSB. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konsumprisindeksen (KPI) steg sju prosent fra januar 2022 til januar 2023.

Det viser ferske tall fra SSB.

På forhånd var det ventet at prisveksten skulle stige 6,5 prosent. Dermed er veksten høyere enn ventet.

- De viktigste årsakene til den høye prisveksten er fremdeles utviklingen i strøm- og matvareprisene. I januar i år økte også prisene på biler mye som følge av en avgiftsendring, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en melding.

Til NRK sier han fredag morgen:

- Dette er mye. Det er en veldig høy prisvekst. Vi må tilbake til 80-tallet for å finne lignende tall. Det er også opp fra prisveksten i desember.

Uten strømstøtte ville inflasjonen vært på 8,1 prosent.

I starten av januar publiserte SSB tall for konsumprisindeksen (KPI) de siste 12 måneder.

Da hadde inflasjonen dempet seg noe, og prisveksten de siste 12 månedene var på 5,9 prosent. Fra november til desember i fjor gikk KPI opp 0,1 prosent.

Priser på mat, drivstoff og strøm har skutt i været det siste året. Det har ført til en inflasjon som Norges Bank har gått til krig med knallharde renteøkninger.

Styringsrenta ligger nå på 2,75, men sentralbanksjef Ida Wolden Bache har varslet at den kanskje kan gå ytterligere opp på rentemøtet i mars.

Dagens KPI-tall vil kunne gi en pekepinn på hvorvidt vi får en ny renteøkning.

Prisøkningen skjer til tross for at prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt med 10 prosent fra desember 2022 til januar 2023. Likevel var strømprisene 15,4 prosent høyere i januar 2023 enn i januar 2022.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer, endte på et rekordnivå, med en oppgang på 6,4 prosent fra januar 2022 til januar 2023. Det er nok en gang det høyeste SSB har målt siden beregningene startet i 2001. Forrige toppnotering var i oktober, da tolvmånedersveksten i KPI-JAE var på 5,9 prosent.

- Vi ser fortsatt en bred og sterk prisoppgang på de fleste varer og tjenester når vi sammenligner mot januar i fjor, sier Espen Kristiansen i SSB.

Prisstigning på biler bidro også mye til økningen i tolvmånedersveksten i januar.

Fra januar i fjor til januar i år steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 12 prosent. Fra desember til januar 2023 økte prisene med 1,6 prosent.

- Det er ikke uvanlig at prisene på mat og drikke øker i januar etter tilbud på en del typiske julevarer i desember, sier Kristiansen.

Strømstøtten bidro til å dempe tolvmånedersendringen med 1,1 prosentpoeng og uten strømstøtte ville tolvmånedersendringen for KPI vært på 8,1 prosent i januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer