Konsumprisindeksen (KPI) steg sju prosent fra januar 2022 til januar 2023.
Det viser ferske tall fra SSB.
På forhånd var det ventet at prisveksten skulle stige 6,5 prosent. Dermed er veksten høyere enn ventet.
- De viktigste årsakene til den høye prisveksten er fremdeles utviklingen i strøm- og matvareprisene. I januar i år økte også prisene på biler mye som følge av en avgiftsendring, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en melding.
Til NRK sier han fredag morgen:
- Dette er mye. Det er en veldig høy prisvekst. Vi må tilbake til 80-tallet for å finne lignende tall. Det er også opp fra prisveksten i desember.
Uten strømstøtte ville inflasjonen vært på 8,1 prosent.
I starten av januar publiserte SSB tall for konsumprisindeksen (KPI) de siste 12 måneder.
Da hadde inflasjonen dempet seg noe, og prisveksten de siste 12 månedene var på 5,9 prosent. Fra november til desember i fjor gikk KPI opp 0,1 prosent.
Priser på mat, drivstoff og strøm har skutt i været det siste året. Det har ført til en inflasjon som Norges Bank har gått til krig med knallharde renteøkninger.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger