Enormt prishopp:

Ikke sett på 48 år

Råvareprisene skyter i været som følge av krigen i Ukraina.

KRISE: Dette er vraket av et russisk fly som ligger på et jordet i Donetsk-regionen. Donetsk har 1,5 millioner hektar dyrkbar mark. Foto: Reuters / NTB
KRISE: Dette er vraket av et russisk fly som ligger på et jordet i Donetsk-regionen. Donetsk har 1,5 millioner hektar dyrkbar mark. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For ei drøy uke siden invaderte Russland Ukraina, og det pågår for tiden brutale kamper. Vesten har respondert med å innføre lammende sanksjoner mot Russland, hvis økonomi er helt på bristepunktet.

Men krigen i Ukraina har også stor påvirkning på prisene ellers i verden.

Enorm prisoppgang

For ifølge Bloomberg har prisen på alt fra råolje til aluminium og hvete skutt i taket den siste uka. Prisene har hatt den største ukentlige oppgangen siden oljekrisen i 1974.

Årsaken til det er at de lammende sanksjonene som Vesten har ilagt Russland, samt krigen i Ukraina, gjør at Russland blir stadig mer isolert.

Det er frykt i markedet for at det kan bli stor råvaremangel, både på olje og gass, men også på metaller og hvete.

Russland og Ukraina står for til sammen 25 prosent av verdens hveteeksport og 15 - 20 prosent av verdens mais, ifølge The Observatory of Economic Complexity. Leveransene av disse varene vil definitivt bli påvirket av sanksjoner og krigen.

Det det har vært mest snakk om den siste tida er prisen på olje og gass. Prisen på ett fat nordsjøolje er nå på rundt 112 dollar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer