Enormt prishopp:

Ikke sett på 48 år

Råvareprisene skyter i været som følge av krigen i Ukraina.

KRISE: Dette er vraket av et russisk fly som ligger på et jordet i Donetsk-regionen. Donetsk har 1,5 millioner hektar dyrkbar mark. Foto: Reuters / NTB
KRISE: Dette er vraket av et russisk fly som ligger på et jordet i Donetsk-regionen. Donetsk har 1,5 millioner hektar dyrkbar mark. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For ei drøy uke siden invaderte Russland Ukraina, og det pågår for tiden brutale kamper. Vesten har respondert med å innføre lammende sanksjoner mot Russland, hvis økonomi er helt på bristepunktet.

Men krigen i Ukraina har også stor påvirkning på prisene ellers i verden.

Enorm prisoppgang

For ifølge Bloomberg har prisen på alt fra råolje til aluminium og hvete skutt i taket den siste uka. Prisene har hatt den største ukentlige oppgangen siden oljekrisen i 1974.

Årsaken til det er at de lammende sanksjonene som Vesten har ilagt Russland, samt krigen i Ukraina, gjør at Russland blir stadig mer isolert.

UKRAINA: Dronebilder viser de massive ødeleggelsene i byen Borodyanka nær Kyiv i Ukraina. Video: Reuters Vis mer

Det er frykt i markedet for at det kan bli stor råvaremangel, både på olje og gass, men også på metaller og hvete.

Russland og Ukraina står for til sammen 25 prosent av verdens hveteeksport og 15 - 20 prosent av verdens mais, ifølge The Observatory of Economic Complexity. Leveransene av disse varene vil definitivt bli påvirket av sanksjoner og krigen.

Det det har vært mest snakk om den siste tida er prisen på olje og gass. Prisen på ett fat nordsjøolje er nå på rundt 112 dollar.

Fredag var også prisen på nederlandsk naturgass, som regnes som målestokk for markedsprisen, 160 euro per megawattime. Gassprisen har skutt i taket etter invasjonen, ettersom Russland er en stor gasseksportør.

- De facto forbud

Så langt er olje og gass holdt utenfor EU, USA og Storbritannias sanksjoner, rett og slett fordi eksporten fra Russland er svært viktig for Europa, men det betyr ikke at energihandelen er upåvirket av den grunn.

For øyeblikket er det nemlig knapt nok noen som tør å handle med russisk olje, fordi man er redd for å bryte sanksjoner. Dermed er det store volumer av russisk olje som ikke kommer på markedet, noe som igjen er med på å drive prisen oppover.

- Sanksjonene har ført til et de facto forbud mot russisk olje, sier Andy Lipow, sjef for konsulatselskapet Lipow Oil Associates til CNN.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Sanksjonene beskrives som et minefelt å navigere i, og samtidig frykter mange, som følge av kommentarer som kom fra Det hvite hus denne uka, at russisk olje vil bli sanksjonert etter hvert uansett.

- Hvordan vet du at oljen du laster ikke har blitt skitnet til som følge av at den har vært eid av noen som er sanksjonert? Du vet hvordan du løser det problemet? Du kjøper den ikke, sier Lipow.

Kan bli historisk høy

Den voldsomme prisstigningen i råvaremarkedet vil også kunne være med på å drive opp inflasjonen. Mange steder i Europa, og også i USA, er inflasjonen allerede høy som følge av skyhøye gasspriser.

Storbanken JPMorgan anslår at et fat nordsjøolje kan komme til å koste 185 dollar, noe som vil være historisk høyt, ved slutten av året, dersom forsyningen av russisk olje ikke tar seg opp igjen.

Det internasjonale energibyrået har advart om at den globale energisikkerheten er truet. Derfor har også USA og andre store oljeprodusenter bestemt seg for å frigjøre 60 millioner fat olje fra reservene sine, for å tøyle prisveksten.

Så langt har det ikke gitt noen resultater, og oljeprisen stiger fortsatt.

Neongassmangel

Også chip-industrien er i store problemer, skriver Financial Times. Ukraina står for 50 prosent av verdens neongassforsyning, som er helt essensiell under produksjonen av chiper.

Mange produsenter som trenger chiper under produksjonen, som bilfabrikanter og dataselskaper, har allerede slitt med mangel på komponenter, sein levering og økende materialkostnader.

Råvareetterspørselen er også ventet å tredoble seg de kommende fire åra, ettersom selskaper som verdens største chipprodusent Taiwan Semiconductor Manufacturing Company skal øke produksjonen.

- Vi er i kjempetrøbbel. Vi har ikke noe mer gass å selge, sier Tsuneo Date, sjef for Daito Medical Gas, en gasselger nord for Tokyo.

HATER UKRAINA: Utenrikskorrespondent og forfatter Morten Strand om hvorfor Putin hater Ukraina. Video: Dennis A. Hagbru / Håvard Bjørnerem. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Vis mer

Da Russland annekterte Krim i 2014 skjøt neongassprisene i været med 600 prosent. Selskapene har sagt at de kan bruke av gassreservene de har, men de jobber samtidig intenst med å finne gassleverandører som ikke er i Øst-Europa.

Alt dette fører til gassmangel og høye priser, både for neongass, men også for andre industrielle gasser som xenon og krypton.

Ifølge Date var prisene på vei oppover på grunn av de store problemene i forsyningskjeden som har rammet verden det siste året, men at «den russiske invasjonen av Ukraina gjør situasjonen mye verre».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer