Toppsjefer globalt slår alarm:

- Ikke sett på over et tiår

Hele fire av ti toppsjefer tror ikke virksomheten er økonomisk levedyktig om ti år.

DYSTRE UTSIKTER: En stor andel av internasjonale næringslivsledere har gitt uttrykk for bekymring knyttet til bedriftens framtid, viser en undersøkelse fra PwC. Foto: Michael Probst / AP / NTB
DYSTRE UTSIKTER: En stor andel av internasjonale næringslivsledere har gitt uttrykk for bekymring knyttet til bedriftens framtid, viser en undersøkelse fra PwC. Foto: Michael Probst / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er et nivå av pessimisme som vi ikke har sett på over et tiår, sier PwC-styreleder Bob Moritz i en uttalelse.

Det råder en ekstrem uro blant toppsjefer globalt, viser en undersøkelse PwC har gjennomført blant 4410 næringslivsledere i over 100 land.

Helt konkret tror fire av ti at deres virksomheter ikke er levedyktige om ti år, dersom organisasjonene ikke tar kraftige grep nå.

I løpet av undersøkelsens tolv år lange tradisjon, har vurderingen av framtidsutsiktene aldri vært mer pessimistiske. Inflasjon, geopolitiske spenninger, klimaforandringer og resesjonsfrykt er blant hovedelementene som preger toppsjefenes bekymringer.

- Nådeløst tempo

I undersøkelsen tror 73 prosent av næringslivslederne at den økonomiske veksten vil avta de neste tolv månedene. På samme tid varsles store kostnadskutt for å komme gjennom krisa.

- Næringslivsledere globalt revurderer sine driftsmodeller og kutter kostnader. Til tross for å være under press, settes de ansatte foran og i sentrum. (...) Verden forandrer seg i et nådeløst tempo, og risikoen organisasjoner, mennesker - og planeten - møter, vil bare fortsette å øke, fortsetter Moritz.

Han mener det er oppløftende å se at 60 prosent av de spurte ikke planlegger å redusere arbeidsstyrken, til tross for at kostnadskutt står på trappene.

DANSER: Sjef i Oljefondet Nicolai Tangen og kollegaer har fått mye oppmerksomhet etter at de la ut en festlig dansevideo til fondets julebord. Reporter: Mathias Moene Rød/Dagbladet TV Vis mer

- Overraskende omfang

At hele 40 prosent er bekymret for hvorvidt bedriften vil være økonomisk levedyktig innen ti år, er imidlertid et faretruende signal.

Undersøkelsen ble gjennomført i oktober og november, før konklusjonen ble presentert under Verdens økonomiske forum i Davos i Sveits mandag. Ifølge Reuters uttalte Moritz følgende under sin presentasjon:

- Det er både tidsrammen og omfanget som er overraskende. Hvordan overlever jeg de neste to til tre åra, og kommer meg gjennom et utfordrende makroøkonomisk bilde, samtidig som jeg legger til rette for at virksomheten min egner seg for vekst i løpet av de neste ti åra.

- Ekstremt sannsynlig

Samtidig med den offisielle åpningen i Davos mandag, publiserte WEF en ny spørreundersøkelse blant sjeføkonomer blant annet i store internasjonale finansinstitusjoner.

To tredeler av disse venter en global resesjon i 2023. 18 prosent mener dette scenarioet er «ekstremt sannsynlig», skriver NTB.

- Situasjonen med den pågående høye inflasjonen, lav vekst, høy gjeld og høy fragmentering reduserer insentivene for investeringene som trengs for å få tilbake vekst og øke levestandarden for verdens mest sårbare, sa WEF-toppen Saadia Zahidi i en uttalelse mandag.

- Mørkt

Svekket økonomisk tro på framtida har også gjort seg gjeldende her til lands.

Ifølge en medlemsundersøkelse fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i oktober, har ikke norske bedrifter hatt mørkere utsikter siden finanskrisa i 2008.

- Netto er det nå 33 prosent som ser mørkt på framtida. Vi må tilbake til fjerde kvartal i 2008, under finanskrisa, for å finne et lavere tall, uttalte NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer