Ledighetstall:

Ikke skjedd på ti år

Arbeidsledigheten er nå tilbake på nivåene før coronapandemien. Men samtidig er tallet på ledige jobber rekordhøyt.

UBESATT: Antall ledige stillinger ligger nå på et rekordhøyt nivå. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
UBESATT: Antall ledige stillinger ligger nå på et rekordhøyt nivå. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall ledige stillinger har skutt fart det siste halve året. Nå er det 96 200 ubesatte jobber, noe som er det høyeste tallet på ti år.

- Antall ledige stillinger har vært rekordhøyt de siste to kvartalene og på det høyeste nivået i denne statistikkens historie, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Bare fra andre til tredje kvartal økte antall ledige stillinger med tre prosent, tilsvarende 2900 nye ubesatte jobber, ifølge talene som SSB publiserer torsdag morgen.

- Mulig årsak

Samtidig viser tall fra Arbeidsmarkedsundersøkelsen (AKU) at arbeidsledigheten er på full fart nedover, og nå omtrent på samme nivå som før Norge stengte ned da cornapandemien traff oss.

Det er likevel fortsatt en temmelig høy ledighet her i landet, nærmere bestemt på 4,0 prosent ifølge de siste AKU-tallene. Så hvordan henger dette sammen?

- En mulig forklaring på utviklingen kan være at de som søker jobb ikke har den kompetansen som arbeidsgiverne etterspør, sier Køber.

- Høyere enn før pandemien

Dessuten: En av tre jobber blant de som pendler til Norge for å jobbe har blitt borte fra tredje kvartal 2019 til tredje kvartal 2020, ifølge ferske tall fra SSB. Den største nedgangen her har kommet blant yrker som ikke krever høyere utdanning.

Flest ledige stillinger er det innen varehandel og pleie- og omsorgsyrker. Begge bransjer har nærmere 10 000 ledige stillinger.

- Dette er høyere nivåer enn før coronapandemien, sier Køber.

Også innen bygg- og anleggsvirksomhet er det for tida stor etterspørsel etter arbeidskraft. Disse næringene har dessuten den høyeste andelen arbeidstakere som pendler inn til Norge for å jobbe.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer