Ledighetstall:

Ikke skjedd på ti år

Arbeidsledigheten er nå tilbake på nivåene før coronapandemien. Men samtidig er tallet på ledige jobber rekordhøyt.

UBESATT: Antall ledige stillinger ligger nå på et rekordhøyt nivå. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
UBESATT: Antall ledige stillinger ligger nå på et rekordhøyt nivå. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall ledige stillinger har skutt fart det siste halve året. Nå er det 96 200 ubesatte jobber, noe som er det høyeste tallet på ti år.

- Antall ledige stillinger har vært rekordhøyt de siste to kvartalene og på det høyeste nivået i denne statistikkens historie, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Bare fra andre til tredje kvartal økte antall ledige stillinger med tre prosent, tilsvarende 2900 nye ubesatte jobber, ifølge talene som SSB publiserer torsdag morgen.

- Mulig årsak

Samtidig viser tall fra Arbeidsmarkedsundersøkelsen (AKU) at arbeidsledigheten er på full fart nedover, og nå omtrent på samme nivå som før Norge stengte ned da cornapandemien traff oss.

Det er likevel fortsatt en temmelig høy ledighet her i landet, nærmere bestemt på 4,0 prosent ifølge de siste AKU-tallene. Så hvordan henger dette sammen?

- En mulig forklaring på utviklingen kan være at de som søker jobb ikke har den kompetansen som arbeidsgiverne etterspør, sier Køber.

- Høyere enn før pandemien

Dessuten: En av tre jobber blant de som pendler til Norge for å jobbe har blitt borte fra tredje kvartal 2019 til tredje kvartal 2020, ifølge ferske tall fra SSB. Den største nedgangen her har kommet blant yrker som ikke krever høyere utdanning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.