USA kredittvurdering

Ikke skjedd på tolv år

For første gang siden 2011 er USAs kredittvurdering blitt nedjustert fra toppnivå.

FALLER: USAs evne til å håndtere statsgjelden er svekket som følge av politiske grep i Washington som økte utenlandsgjelda. Igjen. Foto: Orhan Cam / Shutterstock / NTB
FALLER: USAs evne til å håndtere statsgjelden er svekket som følge av politiske grep i Washington som økte utenlandsgjelda. Igjen. Foto: Orhan Cam / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Kredittvurderingsselskapet Fitch nedjusterte natt til onsdag norsk tid sin vurdering av tilliten til USAs betalingsevne til nest øverste nivå.

Nedjusteringen fra AAA til AA+ vekker oppsikt.

Biden-administrasjonen protesterte raskt på nedgraderingen. Presidentens talsperson hevder Fitch bruker en mangelfull metodikk og ignorerer aspekter ved den amerikanske økonomien.

Men Fitch gjorde det allerede i mai klart at USA var på satt på spesiell overvåking som følge av at de politiske dragkampene i Washington nok en gang hadde pådratt landet økt utenlandsgjeld.

- De gjentakende krumspring med politiske løsninger i siste liten, som øker gjelden, har svekket tilliten til finanspolitikken, heter det skarpt i Fitchs sin vurdering.

Byrået viser videre til at de forventer ytterligere forverring de neste tre åra, en forvitring av styresett og fortsatt en generelt økende gjeldsbyrde.

Fra Det hvite hus kom det nærmest umiddelbart skarpe protester:

- Det er i strid med den faktiske virkeligheten å nedgradere USA i ei tid da president Joe Biden leverer den sterkest økonomiske gjenvinningen for noe større land, uttalte pressetalsperson Karine Jean-Pierre.

Nedjusteringen fikk umiddelbare følger.

Den bidro nemlig til at de asiatiske børsene falt da handelen åpnet onsdag.

I Tokyo falt Nikkei 225-indeksen 1,8 prosent på formiddagen, mens den bredere Topix-indeksen falt 1 prosent. I Hongkong gikk Hang Seng-indeksen ned 2 prosent før lunsj.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer