Krigen i Ukraina

Ikke skjedd siden krigen startet

Her sendes en gigantisk last med ukrainsk mais ut i verden for første gang siden krigen startet.

MAIS I TANKENE: Lasteskipet «Unity N» er klar til avgang, lastet med 71 000 tonn mais fra Ukraina. Foto: Daniel Stoenciu/Inquam Photos/Reuters/NTB
MAIS I TANKENE: Lasteskipet «Unity N» er klar til avgang, lastet med 71 000 tonn mais fra Ukraina. Foto: Daniel Stoenciu/Inquam Photos/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Lasteskipet «Unity N» er klar til å seile fra den rumenske havna Constanta med 71 000 tonn ukrainsk mais. Forsendelsen er historisk.

- Dette er det første Panamax-fartøyet med ukrainsk mais som forlater denne havna, sier toppsjefen for havneoperatøren Comvex, Viorel Panait, til Reuters.

Panamax er betegnelsen på de største skipene som kan seile gjennom Panamakanalen, begrenset oppad til de 305 meter lange og 33,5 meter lange slusekamrene.

Dermed er «Unity N» den første gigalasten med ukrainske kornprodukter som sendes ut i verden siden Russlands invasjon av Ukraina 24. februar.

Hindre hungersnød

Ukrainas havner har som kjent vært blokkert siden krigen startet.

Dermed har verdens fjerde største korneksportør vært tvunget til å bruke togforbindelser inn mot Vesten, eller via elva Donau inn til Romania - begge deler med betydelige begrensninger i volum.

- Å bidra til å få ut ukrainske kornprodukter er et viktig bidrag for å forhindre global hungersnød, sier Panait til Reuters.

Havnen han styrer har en daglig kapasitet på 70 000 tonn - i tillegg til en terminal for håndtering av mineraler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer