- Ikke vær feriested for drapsmenn

Ukrainas president går hardt ut mot Italia, og advarer landet mot å bli en «feriedestinasjon for drapsmenn».

MÅ STOPPES: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gikk hardt ut mot Italia under nasjonalforsamlingen i Roma tirsdag 22. mars. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kjemper bokstavelig talt sitt livs kamp i hjemlandet, hvor russiske styrker hamrer løs fra flere fronter. Han blir omtalt som en «folkehelt» på hjemmebane, men har også fått stor oppmerksomhet for sine mange taler til nasjonalforsamlinger over hele verden.

Tirsdag var det den italienske nasjonalforsamlingens tur. Der benyttet Zelenskyj anledningen til å rette en advarende pekefinger mot de italienske politikerne.

- Dere vet hvem det var som brakte krigen til Ukraina. Dere vet med sikkerhet hvem som beordrer angrepene og hvem som fremmer det. Nesten alle disse har Italia som feriedestinasjon. Ikke vær et feriested for drapsmenn, sa Zelenskyj med en tydelig henvisning til Russlands maktelite.

ADVARTE ITALIA: Ukrainas president kom med en advarsel til Italia, under sin tale til den italienske nasjonalforsamlingen tirsdag. Foto: NTB
ADVARTE ITALIA: Ukrainas president kom med en advarsel til Italia, under sin tale til den italienske nasjonalforsamlingen tirsdag. Foto: NTB Vis mer

Putins yacht?

Han ba videre de italienske politikerne om å blokkere oligarkenes tilgang på eiendommer, kontoer og yachter «fra 'Scheherazade' til de minste».

Det er ingen tilfeldighet at den ukrainske presidenten trekker fram nettopp superyachten «Scheherazade». Flere kilder, blant dem organisasjonen til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, hevder yachten tilhører Russlands president Vladimir Putin.

Yachten, som skal ha en verdi på omtrent 6,2 milliarder kroner, ligger for tiden til kai i Toscana i Italia.

Tirsdag meldte en rekke medier at det italienske finanspolitiet etterforsker om yachten faktisk er Putins eiendom. Blant disse er britiske The Guardian, italienske La Repubblica og spanske ABC.

Ber om handelsforbud

Ukrainas president gikk også lenger:

- Blokker eiendelene til alle med innflytelse i Russland. La dem bruke innflytelsen sin til å skape fred, før de kan komme tilbake på besøk til dere igjen i framtida, fortsatte Zelenskyj.

Italia var raskt ute med å melde seg på i den økonomiske kampen mot rikinger som anslås å ha tilknytning til Kreml.

Allerede 5. mars var det meldt at italienske myndigheter hadde beslaglagt yachter og villaer i blant annet i Sardinia, Liguria og ved Comosjøen. Bare i løpet av tre dager ble det beslaglagt eiendeler for 143 millioner euro - 1,3 milliarder kroner, ifølge ABC.

Zelenskyj mener imidlertid Italia må ta et enda større ansvar:

- Støtt større sanksjoner mot Russland, en fullstendig embargo mot handel - og start med oljehandel. Støtt et forbud mot å la russiske skip gå inn i italienske havner, slik at de kan forstå at deres aggresjon har en kostnad, sa Zelenskyj.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer