- Ikke vits å gå på jobb

Strømregninga på nærbutikken femdoblet seg. Nils Roar så ikke annet valg enn å stenge for godt.

STENGER: Nils Roar Tøkje har vært eier av Matkroken i Austevoll kommune de siste 25 åra. I august hadde strømregningen mer enn femdoblet seg. Da bestemte han seg for å stenge butikken. Foto: Skjermbilde
STENGER: Nils Roar Tøkje har vært eier av Matkroken i Austevoll kommune de siste 25 åra. I august hadde strømregningen mer enn femdoblet seg. Da bestemte han seg for å stenge butikken. Foto: Skjermbilde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Matkroken i Austevoll kommune har vært åpen i 60 år.

Nils Roar Tøkje har vært eier de siste 25 åra. Han forteller at strømregningene normalt lå på 20 000 kroner i måneden. I august toppa det seg.

Da hadde strømregninga steget til over 100 000 kroner.

- Da er det ikke vits å gå på jobb neste dag, tenkte jeg.

Tøkje forteller at de ikke har fått strømstøtte fra regjeringen.

- Butikkene i distriktene blir ikke prioritert, sier Tøkje.

Nærbutikken fikk også høye strømregninger i mai, juni og juli. Når vinteren kommer krever det mer varme i butikken.

- Jeg hadde ikke tro på at strømstøtten skulle komme til vinteren, sier Tøkje.

Det var TV 2 som omtalte saken først.

- Svært bekymret

- Regjeringen har vært bakpå hele veien, og først nå i høst kom de på banen etter sterkt press fra NHO, sier Nikolai Astrup fra Høyre.

Men pakken de kommer med gjelder bare fram til nyttår.

BEKYMRET: Nikolai Astrup (H) er bekymret for at de høye strømprisene vil treffe bedriftene og arbeidsplassene svært hardt. Foto: Heiko Junge / NTB
BEKYMRET: Nikolai Astrup (H) er bekymret for at de høye strømprisene vil treffe bedriftene og arbeidsplassene svært hardt. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Etter det satser regjeringen alt på at markedet kan levere gunstige fastprisavtaler til industrien, forteller Astrup.

- Det framstår veldig optimistisk, fordi regjeringen fremdeles ikke har avklart rammevilkårene for slike fastprisavtaler, sier han og legger til:

- Vestre forsøker nå å true kraftbransjen til å love billige fastprisavtaler fra nyttår. Men det er ikke bransjen det står på. Akkurat nå er det Vestre alle venter på.

Hvordan dette utvikler seg vil avhenge av hvordan strømprisene faktisk blir, forteller Astrup, og om regjeringen stiller opp med tilstrekkelig støtte.

- Vi er svært bekymret for at de høye strømprisene vil treffe bedriftene og arbeidsplassene svært hardt mange steder.

- I gang før jul

- Flere kraftselskaper er allerede ute og sier at de vil tilby avtaler fra begynnelsen av desember, stikk i strid med Nikolai Astrups spådommer. Så jeg vet ikke helt hvem som er først og sist her, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og legger til:

FØR JUL: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) tror at den nye fastprisavtalen vil være i gang før jul. Regjeringens forslag skal legge til rette for fastprisavtaler på strøm for næringslivet. Foto: Torstein Bøe / NTB
FØR JUL: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) tror at den nye fastprisavtalen vil være i gang før jul. Regjeringens forslag skal legge til rette for fastprisavtaler på strøm for næringslivet. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- I fjor høst satte regjeringen ned elavgiften. Det var høyre imot. I september la vi frem energitilskuddsordningen og lånegarantier. Høyre stemte senere for begge modellene med noen justeringer. I dag har vi fått på plass de siste detaljene for fastprisregimet.

Regjeringen har lagt fram et forslag som skal legge til rette for fastprisavtaler på strøm for næringslivet. Forslaget skal nå behandles i Stortinget.

- Vi har jobbet på spreng. Nå får vi det til før kritikerne trodde vi skulle få det på plass.

Vestre tror det nye fastprismarkedet vil være i gang før jul.

Fastprisavtalen innebærer også en risiko, slik som ved fast eller flytende rente i banken.

- Vi har lagt til rette for at det nå blir reelle valgmuligheter. Det har ikke virksomheter hatt før nå.

Vestre legger til at fastprisavtalene gjelder særlig for næringslivet, men etter hvert kan det også bli aktuelt for privatpersoner, ifølge næringsministeren.

- Jeg forstår at mange er bekymret, men vi har lagt oss på en ansvarlig linje som skal hjelpe de mest utsatte bedriftene samtidig som vi ikke driver rentene ytterligere opp, sier Vestre.

- Veldig synd

Det er regnet med at rundt 20 000 bedrifter vil komme inn under strømstøtteordningen.

I 2018 var det drøyt 577 000 virksomheter i Norge, ifølge SSB.

- Det som er veldig synd, er bedrifter som går konkurs uforskyldt. Det er svært beklagelig, sier Dørum og legger til:

- Samtidig er det ikke et mål å avverge enhver konkurs. Generelt er det slik at de beste bedriftene overlever og de svakeste går under.

TRENGER ANSATTE: Sjefsøkonom Øystein Dørum er ikke like bekymret ettersom det er lite arbeidsledighet i dag. Han forteller at annenhver bedrift mangler ansatte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TRENGER ANSATTE: Sjefsøkonom Øystein Dørum er ikke like bekymret ettersom det er lite arbeidsledighet i dag. Han forteller at annenhver bedrift mangler ansatte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Mangler folk

Ordningen som kommer vil ikke være millimeterrettferdig, forteller Dørum. Det kommer til å være noen bedrifter som får strømstøtte som ikke skulle fått det, og andre som burde fått strømstøtte som ikke får det.

- Her og nå har vi et ganske godt arbeidsmarked. Inntil videre er det mindre bekymringsfullt fordi annenhver bedrift sier til oss at de mangler folk.

En ny medlemsundersøkelse av Hovedorganisasjonen Virke viser at én av seks har redusert bemanning som følge av økte kostnader.

  • Redusert bemanning følger både som konsekvens av driftsreduksjoner og er i seg selv et direkte kostnadsbesparende tiltak. Én av tre vurderer det.

  • Én av fem virksomheter i landsdeler med høye strømkostnader frykter de skal gå konkurs som følge av markedssituasjonen.

Etter nyttår var planen at det skulle være mulig for bedrifter å få fast pris på strøm etter levelige vilkår.

Det ser nå dårlig ut, forteller Dørum. Det er blant annet fordi krigen i Ukraina har gjort at det europeiske kraftmarkedet fortsatt er i ubalanse.

- NHO mener at hvis fortsettelsen om fastpris på levelige vilkår brister, bør strømstøtten videreføres i bearbeidet form, sier Dørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer