Ikonisk kafé freser: - Bekymringsfullt

Tungvektere i bransjen frykter at julebord-oppfordring vil få katastrofale følger. Raymond Johansen står imidlertid inne for «upopulær» anbefaling.

KAPASITETEN HALVERT: I julebordsesongen er det vanligvis et menneskemylder på Theatercaféen. I år er alt snudd på hodet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KAPASITETEN HALVERT: I julebordsesongen er det vanligvis et menneskemylder på Theatercaféen. I år er alt snudd på hodet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Julebordsesongen er den aller viktigste for oss, og helt avgjørende når det kommer til årsomsetningen, sier daglig leder ved Theatercaféen, Elisabeth Brochmann, til Børsen.

I en årrekke har ikoniske Theatercaféen i Oslo vært en solid julebordsmagnet - særlig frekventert av kjendiser, finans- og næringslivstopper, men også populær blant norske bedrifter.

I møte med coronakrisa har spisestedet - på lik linje med resten av bransjen - måttet omstille seg kraftig. Kapasiteten er halvert, noe som i prinsippet gjør det umulig å nå fjorårets rekordomsetning på 89 millioner kroner. I et normalår utgjør julebordsesongen 35 prosent av denne omsetningen.

Nå risikerer institusjonen å stå overfor en historisk inntektssmell.

I LYSTIG LAG: Milliardær John Fredriksen har arrangert julelunsj på Theatercaféen i en årrekke. Her avbildet i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I LYSTIG LAG: Milliardær John Fredriksen har arrangert julelunsj på Theatercaféen i en årrekke. Her avbildet i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Sterkt uenig

Torsdag rykket byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ut med en knusende beskjed der han frarådet bedrifter å arrangere julebord i år. Det kan bety dårlig nytt for en allerede hardt presset bransje.

- Vi har stor forståelse for at Raymond Johansen understreker viktigheten av at alle følger smittevernreglene. Men å gå derfra til å si at man ikke skal gå på julebord, er jeg ikke enig i, fortsetter Brochmann.

Bakteppet for oppfordringen er et bekymringsfull høyt smittetrykk i Oslo. Selv om Brochmann har dyp forståelse for situasjonen, mener hun at Johansen bør få et mer nyansert syn.

- Dersom han mener full fest, støtter vi oppfordringen, men dersom det gjelder å gå ut og spise julelunsj eller middag i trygge omgivelser, mener vi det er viktig å kunne gjennomføre.

- Bekymringsfullt

- Er dere bekymret for at bedrifter nå vil trekke seg fra avtalte julebord?

- Ja, selvfølgelig. Vi er helt avhengig av å fylle opp den halve kapasiteten som vi har til rådighet. Vi følger alle regler. Da er det bekymringsfullt hvis gjestene uteblir fra et arrangement vi mener er trygt.

- Tilbakemeldingene vi har fått så langt, er at gjestene opplever det som trygt å spise hos oss. Vi erfarer også at gjestene selv er flinke til å ta sin del av ansvaret. Vi har flere kanselleringer enn normalt, nettopp fordi gjester som ikke føler seg helt i form, velger å bli hjemme.

- Totalt krise

Daglig leder i Wallmans, Cecilie Trøan Kjelsaas, frykter på sin side katastrofale følger for virksomheten dersom julebordgjestene nå uteblir eller kansellerer.

- Det vil være totalt krise for oss. Vi lever stort sett på julebordsesongen, sier Kjelsaas til Børsen.

I 2019 leverte Wallmans et overskudd på 1,6 millioner kroner - hele 4,2 millioner kroner mer enn året i forveien. Nær 50 prosent av totalomsetningen stammer fra nettopp de viktige julemånedene.

- Vi går mange måneder uten inntekt, blant annet på sommeren når vi øver inn show. I mai skal alle drikke utepils, noe vi merker på besøkstallene. Vi henter den viktigste omsetningen fra november til januar, og lever av disse pengene utover våren.

- Ikke hensiktsmessig

Kjelsaas understreker at Wallmans tar alle smittevernregler på største alvor. Selv om hun har forståelse for at byrådet må ta grep, frykter hun at fraråding av julebord kan virke mot sin hensikt.

- Det vi risikerer er en økning av private initiativ. Jeg tenker at det da er mye tryggere å gå til en profesjonell aktør, som kan tilrettelegge for strenge smitteverntiltak, og hvor bedriftene selv kan være med på å sette betingelsene.

- KRISE: Wallmans restaurant, med sitt musikkshow og dans, er et ettertraktet sted å arrangere julebord. Nå frykter daglig leder at de står overfor en katastrofal sesong. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- KRISE: Wallmans restaurant, med sitt musikkshow og dans, er et ettertraktet sted å arrangere julebord. Nå frykter daglig leder at de står overfor en katastrofal sesong. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Kjelsaas anerkjenner også eventuelle bekymringen knyttet til alkoholinntak.

- Når alkoholen kommer inn, merker man at det blir vanskeligere å overholde smittevernreglene. En begrensning på skjenkestopp klokka 24.00 er derfor ikke noe problem for oss å gjennomføre. Vi mener, med våre forutsetninger, at det er fullt mulig å skape trygge rammer rundt et julebord.

- Unødig strengt

Aktørene får også støtte fra administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

- Dette er unødig strengt, og vi er redd budskapet hans blir misforstått. Det bør være mulig for arbeidsgiver å ta med de ansatte ut på en middag eller en julelunsj i mindre grupper, uttalte Krohn Devold torsdag.

Hun påpekte videre at Johansens utsagn er i strid med hva Erna Solberg (H) sa tidligere i uka, der statsministeren oppfordret bedrifter til å holde julebord for sine ansatte.

- Som Erna Solberg understreker, er det fullt mulig å arrangere julebord for de ansatte innenfor trygge smittevernrammer - også i hovedstaden, mener Krohn Devold.

- Vet det er upopulært

Overfor Børsen er imidlertid Raymond Johansen klokkeklar på at oppfordringen står.

- Vi vet at smittevernet reduseres når alkoholinntaket øker. Dette er også grunnen til at jeg fraråder et tradisjonelt julebord i år. Jeg vet at dette er en upopulært anbefaling, men det er en nødvendig anbefaling i den situasjonen vi er i nå, sier byrådslederen.

Han mener det er nødvendig å ta grep for å forhindre en ny nedstenging av samfunnet.

- NØDVENDIG: Byrådsleder Raymond Johansen forsvarer oppfordringen til bedrifter om å droppe årets tradisjonelle julebord.
Foto: Jil Yngland / NTB
- NØDVENDIG: Byrådsleder Raymond Johansen forsvarer oppfordringen til bedrifter om å droppe årets tradisjonelle julebord. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

- Slik smittesituasjonen er i Oslo nå, bør ikke bedrifter, organisasjoner og offentlige virksomheter planlegge tradisjonelle julebord.

Johansen anbefaler videre alternative julearrangementer.

- For eksempel en julelunsj eller julemiddag i små grupper. I de fleste tilfeller vil det være tryggest å bruke restauranter og andre profesjonelle aktører som tar smittevern på alvor.

- En nedstenging vil være mye verre for bransjen og for alle oss som savner å være sammen i godt lag, legger Johansen til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer