Privaten Café:

Ikonisk sommercafé tar strøm-grep

Nok et serveringssted gjør grep for å komme gjennom strømkrisa.

KALD VINTER: Privaten Café kommer ikke til å varme Holmsbu-væringene med karbonadesmørbrød og livemusikk i vinter. Foto: Privaten Café
KALD VINTER: Privaten Café kommer ikke til å varme Holmsbu-væringene med karbonadesmørbrød og livemusikk i vinter. Foto: Privaten Café Vis mer
Publisert

Etter to år med pandemi så det ut til at det som overlevde i serveringsbransjen endelig skulle komme seg ut på den andre siden. Starten av 2022 var imidlertid preget av bemanningstrøbbel, da mange valgte en ny bransje framfor permittering.

For et år siden begynte også strømprisene å peke oppover, og andre halvdel av året har prisrekordene kommet i rekordfart. I tillegg til økte matvarepriser og renter, har man det mange i det siste har omtalt som «en perfekt storm».

Derfor har den siste tida vært preget av at flere serveringssteder har stengt dørene for godt, eller gjennom vinteren.

- Ikke verdt det

Ikoniske Privaten Café i Holmsbu er for mange sommergjester et selvsagt stopp - både for sitt tradisjonsrike karbonadesmørbrød og livemusikk. Selv om det er varme sommerdager som skaffer mest mynt i kassa, pleier serveringsstedet å ha åpent fram til nyttår før det følger tre måneder med vinterstengt.

Slik blir det ikke i år.

- Det er ikke verdt det. Da taper vi bare penger. Med økte lønnskostnader, strøm og innkjøp må man være litt forsiktig, sier daglig leder Roger Olsen til Børsen.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

90 000 i strømregning

Privaten Café kommer fortsatt til å holde åpent for lukkede selskap, men holder nå kjøkkenet stengt fram til våren. Samtidig ser de på muligheter for strømstøtte.

- For august fikk vi strømregning på 90 000 kroner med nettleie og moms. Det er fire ganger mer enn i fjor. Regninga var på 55 000 kroner i juli - fem ganger høyere enn i fjor. Kostnadene begynner å merkes. Vi har ikke noe valg nå, sier Olsen.

Han har imidlertid ingen planer om å stenge dørene for godt. Selv har han planer om å drive sjappa fram til 100-årsjubileet i 2026, meldte Budstikka, som først omtalte saken. Selv startet han som dørvakt i 1976.

- Vi kommer til å klare oss. Men det er helt sikkert mange som synes dette er tøft. Det er mange som kommer til å slite livet av seg, sier han, og fortsetter:

- Man sliter med bemanning også. Det er ikke så lett å skaffe folk, mange valgte andre yrker under pandemien. Også har du en gærning som heter Putin på toppen av det hele, og krydrer tilværelsen. Han gjør ikke livet så lyst han heller.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer