IMF: Norge henter inn coronatapet i løpet av 2021

- Norges økonomi vil vokse med 3,2 prosent i løpet av året, slår IMF fast i en ny rapport.

FÅR ROS OG ADVARSLER: På mellomlang sikt tror fondet at økonomien ikke vil ligge langt under prognosene fra før coronaen, og at den varige økonomiske effekten av krisen vil være begrenset. Foto: Berit Roald / NTB
FÅR ROS OG ADVARSLER: På mellomlang sikt tror fondet at økonomien ikke vil ligge langt under prognosene fra før coronaen, og at den varige økonomiske effekten av krisen vil være begrenset. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vekstprognosen på 3,2 prosent for Fastlands-Norge er basert på økt aktivitet og sysselsetting etter hvert som de fleste voksne blir vaksinert i løpet av sommeren, skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) i en rapport. Ved årsskiftet anslår de at bruttonasjonalproduktet (BNP) vil være større enn før pandemien.

På mellomlang sikt tror fondet at økonomien ikke vil ligge langt under prognosene fra før coronaen, og at den varige økonomiske effekten av krisen vil være begrenset.

I tillegg til usikkerhet rundt vaksinasjonstakten og hvordan pandemien utvikler seg, kan også ytre faktorer påvirke gjenreisingen. Men IMF påpeker at Norge har stort politisk handlerom.

Tiltak dempet nedturen

I sin landrapport skriver fondet at penge- og finanspolitiske tiltak uten sidestykke, sammen med et sterkt sosialt sikkerhetsnett, har bidratt til at Norge er blant landene i Europa som har opplevd minst økonomisk nedgang under pandemien. IMF peker også på at den politiske håndteringen har bidratt til at vi har noen av de laveste smittetallene på kontinentet.

– Jeg merker meg at IMF-delegasjonen mener regjeringen gjennom sin politikk har lyktes godt med å begrense smitten og det økonomiske tilbakeslaget, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding om rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.