India sliter i sitt første døgn med coronatiltak

Allerede dagen etter at statsminister Narendra Modi kunngjorde strenge smitteverntiltak, sliter India. Folk hamstrer, og forsyninger kommer ikke fram.

FOLKETOMT: Det yrende folkelivet i Indias gater er erstattet av stillhet som følge av den 21 dager lange nedstengingen myndighetene har vedtatt. Foto: Tauseef Mustafa / AFP / NTB Scanpix
FOLKETOMT: Det yrende folkelivet i Indias gater er erstattet av stillhet som følge av den 21 dager lange nedstengingen myndighetene har vedtatt.
Foto: Tauseef Mustafa / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Vi har gått tom for langtidsholdbar melk og såpe til håndvask, sier butikkeier Boli Shankar Agarwal.

I likhet med andre steder i verden har folk strømmet til matbutikker og apoteker, tross myndighetens formaninger om at dette ikke er nødvendig og at forsyningene vil bli opprettholdt.

PRISSJOKK: Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, forteller om prisforskjellene vi kan vente oss framover. Reporter: Øystein Sæthre. Vis mer

Kort varsel

De 1,4 milliarder innbyggerne i verdens nest mest folkerike land fikk ikke lange tiden på seg da Modi kunngjorde stengingen av landet tirsdag. Ordren, som innebærer at hele befolkningen i praksis settes i karantene, ble iverksatt ved midnatt og gjelder i tre uker.

– For å berge India, for å berge alle dets borgere, deg og din familie, vil hver eneste gate, hvert eneste nabolag være underlagt portforbud, sa statsministeren.

Flere steder bærer gatebildet tydelig preg av at folk følger reglene og holder seg hjemme.

– Delhi ser ut som en spøkelsesby. Jeg har aldri sett det så stille her, sier advokat Nishank Gupta. Langs gater som bare timer før var fulle av trafikk og tuting, går det bare noen få fotgjengere.

Køer

Fly og tog er stoppet, og grensene mellom delstatene er stengt. Det siste tiltaket skaper problemer for transporter som krysser grensene. Flere steder står det lange køer av lastebiler med varer som venter på å bli sjekket. De som har viktig last, slipper fortsatt gjennom, men det blir forsinkelser.

Matbutikker og apoteker får altså fortsatt holde åpent, men en butikkeier i Mumbai forteller at hun sliter med å finne grønnsaker til sine kunder fordi det lokale engrosmarkedet er stengt.

Matminister Ram Vilas Paswan sier regjeringen følger med på tilgangen til nødvendige varer, og han advarer produsenter og leverandører mot å profittere på krisen.

Ni døde

Helsedepartementet i landet sier det er 562 pågående coronatilfeller. Ni mennesker er døde, mens 41 er blitt friske etter å ha vært smittet.

Selv om tallene foreløpig er lave sammenlignet med Indias enorme folketall, sier statsministeren at hvis han ikke hadde handlet nå, risikerte landet å bli satt flere tiår tilbake.

– Hvis vi ikke klarer dette i disse 21 dagene, vil landet bli tatt 21 år tilbake. Noen familier vil for alltid bli ødelagt, sier Modi.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer