India

Industrien trygler om strengere restriksjoner

Selv industrien i India trygler nå om at økonomien må stenges ned for å stanse lidelsen.

OVERVELDET: En helsearbeider tar seg av coronapasienter på et sykehus i New Dehli India. Foto: TAUSEEF MUSTAFA / AFP
OVERVELDET: En helsearbeider tar seg av coronapasienter på et sykehus i New Dehli India. Foto: TAUSEEF MUSTAFA / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): India opplever en ekstrem smittespredning, og helsevesenet er fullstendig overveldet.

Antallet nye smittetilfeller har sunket noe, til 392488 de siste 24 timene. Totalt har landet registrert 19,56 millioner smittetilfeller. Men dødstallene fortsetter å skyte i været. Siste 24 timer har 3 689 personer mistet livet av corona slik at det totale registrerte dødstallet er 215542.

Nå tar industrien i det gigantiske landet selv til orde for å stenge ned økonomien for å få situasjonen under kontroll, melder Reuters.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

- Maksimal respons

- Med den nåværende pandemisituasjonen, er det å redde liv den aller høyeste prioriteten, og det er nødvendig med en nasjonal, maksimal respons på høyeste nivå for å kutte smittespredningen. På dette kritiske tidspunktet hvor dødstallene stiker, oppfordrer Confederation of Indian Industry (CII) til de sterkeste nasjonale steg, inkludert å begrense økonomisk aktivitet for å redusere lidelsen, skriver president for CII og milliardær, Uday Kotak, i en uttalelse på Twitter.

Kapasiteten på indiske sykehus er sprengt og flere steder er det mangel på oksygen etter at det er diagnostisert mer enn 300.000 coronatilfeller daglig i mer enn ti dager på rad.

Myndighetene, ledet av statsminister Narendra Modi, har nølt med å innføre en nasjonal nedstengning av frykt for de økonomiske konsekvensene. Men nå ønsker altså sentrale deler av landets industri selv å stenge ned.

Modi er tidligere blitt kritisert for ikke å ta i bruk sterkere virkemidler for å bremse smitten.

- Nok er nok

De siste dagene har det strømmet inn med internasjonal bistand til landet.

I den kaotiske og desperate situasjonen har myndigheter brukt både jernbane, luftfart og marinen for å transportere oksygentanker til de verst rammede områdene. Men noen steder har hjelpen kommet for seint.

Tolv coronapasienter, inkludert en lege, døde lørdag på et sykehus i New Dehli etter at de gikk tom for oksygen i 80 minutter, skriver AP.

Avisa The Times of India melder at ytterligere 16 døde på to sykehus i delstaten Andhra Pradesh og seks personer på et sykehus i Gurgaon, som følge av oksygenmangel.

Dette har også fått rettssapparatet på banen. I en uttalelse fra New Dehli High Court, truer dommerne med å straffeforfølge myndighetspersoner som ikke får fram oksygen i tide.

- Nok er nok. Vi kan ikke la folk dø, skriver de i uttalelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer