Industritopp ut mot storstreik: - Ekstremt virkemiddel

- Vi forsøkte å strekke ut ei hånd. Vi ble veldig overrasket, sier industritopp Stein Lier Hansen etter det mislykkede forsøket på å unngå storstreik i prosessindustrien.

OPPGJØR: Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, mener storstreiken i prosessindustrien bunner i urimelige krav fra motparten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OPPGJØR: Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, mener storstreiken i prosessindustrien bunner i urimelige krav fra motparten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Fra fredag kveld og fram til klokka 06.00 mandag morgen satt ledelsen i NHO-foreningen Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi sammen i en frivillig mekling.

Så ble streiken trappet opp. Den omfatter nå 2500 fagorganiserte.

- Vi la fram et forslag. Vi opplevde å ha god dialog. Men det bar altså ikke helt fram i forhandlingsutvalget til motparten, sier en skuffet Stein Lier Hansen til Børsen.

Han er administrerende direktør i NHOs største forening - Norsk Industri. Nå tar han et kraftig oppgjør med både bakgrunnen for streiken og argumentene for den.

Stridens kjerne

- Skulle vi gått med på hovedkravet, ville det vært et klart brudd med trepartssamarbeidet, den norske modellen og frontfaget. Denne konflikten er på alle måter større enn seg selv, sier Lier Hansen.

INGEN KJÆRE MOR: Jan Christian Vestre er klar på hva Norge skal bidra med og ikke skal bidra med for å hjelpe den økonomiske situasjonen i SAS. Video/Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Industri Energi-leder Frode Alfheim har mandag avvist Børsens ønske om et intervju.

Men ifølge oppdateringer på forbundets nettsider, er hovedkravet «å få på plass aksjonsrett i de lokale forhandlingene i hver enkelt bedrift», i tillegg til mer generelle krav om lønns- og arbeidsvilkår.

- Vi har krevd en måte å få fart i de lokale forhandlingene på. I dag får medlemmene for lite igjen på det økonomiske i de lokale forhandlingene, mens virksomhetene går så det suser, sier forbundslederen.

Ekstremt virkemiddel

Dette argumentet faller på sin egen urimelighet, ifølge Lier Hansen.

- Vi bestrider påstanden om at den lokale lønnsdannelsen ikke fungerer. All statistikk viser at dette er den best betalte industriarbeidergruppa i hele Norge. Det er ingen tvil om at de har fått veldig godt betalt i de lokale forhandlingene, hevder han.

Dernest er problemet selve kjernen i kravet - altså lokal aksjonsrett. I praksis kan det for eksempel være en avtale om at det åpnes for gå sakte-aksjoner mot et justert trekk i lønna.

- Du kan ikke redusere tempoet om du er skiftarbeider på et døgnbemannet aluminiumsverk. Alternativet er å stenge helt ned. Og det tar svært lang tid både å stenge ned og å åpne opp, med tilsvarende store tap. Vi snakker om et ekstremt, uakseptabelt og uforholdsmessig virkemiddel, sammenliknet med et lønnskrav på kanskje 2-3 kroner timen, lyder beskjeden fra industritopp Stein Lier Hansen.

Krevende tider

Han legger til at bedriftene også kan få utfordringer med alt fra sikkerhetskrav for de ansatte til utslippskrav i en slik nedstengingsprosess.

- Dette er fryktelig vanskelig, men alt dette åpnet vi for å diskutere. Vi ønsket å jobbe videre med det. Vi strakk ut ei hånd. Vi ble veldig overrasket over at de ikke sa ja til det vi sammen hadde utviklet over flere timer, sier Lier Hansen.

Direktøren i NHO-foreningen Norsk Industri legger til at tidspunktet for en omfattende streik neppe kunne vært mer krevende.

- Det er ganske spesielt å ramme produksjon av aluminium og kunstgjødsel i den krevende situasjonen Europa nå står i, sier han.

Rammer produksjonen

Streiken var et faktum mandag 13. august. Da ble 1422 medlemmer i ti forskjellige bedrifter, blant annet 328 medlemmer ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand, tatt ut i streik.

Mandag morgen ble streiken trappet opp til totalt 2500 medlemmer av Industri Energi.

Opptrappingen mandag omfatter 655 medlemmer i Hydro Aluminium Sunndal, 444 medlemmer ved Alcoa Mosjøen og 16 medlemmer i Bilfinger Industrial Service Norway.

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro sier streiken påvirker driften ved aluminiumsverket i Sunndal:

- Fordi vi driver døgnkontinuerlig prosess er det laget egne avtaler som skal håndtere slike situasjoner med hensyn til helse, miljø og sikkerhet.

Norsk Hydro har opplyst at den forhåndsavtalte nedkjøringsavtalen medfører at 20 prosent av produksjonen blir stengt i løpet av de første fire ukene. Ingen av Hydros øvrige metallverk er påvirket av streikeuttaket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer