Industritopp ut mot storstreik: - Ekstremt virkemiddel

- Vi forsøkte å strekke ut ei hånd. Vi ble veldig overrasket, sier industritopp Stein Lier Hansen etter det mislykkede forsøket på å unngå storstreik i prosessindustrien.

OPPGJØR: Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, mener storstreiken i prosessindustrien bunner i urimelige krav fra motparten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OPPGJØR: Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, mener storstreiken i prosessindustrien bunner i urimelige krav fra motparten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Fra fredag kveld og fram til klokka 06.00 mandag morgen satt ledelsen i NHO-foreningen Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi sammen i en frivillig mekling.

Så ble streiken trappet opp. Den omfatter nå 2500 fagorganiserte.

- Vi la fram et forslag. Vi opplevde å ha god dialog. Men det bar altså ikke helt fram i forhandlingsutvalget til motparten, sier en skuffet Stein Lier Hansen til Børsen.

Han er administrerende direktør i NHOs største forening - Norsk Industri. Nå tar han et kraftig oppgjør med både bakgrunnen for streiken og argumentene for den.

Stridens kjerne

- Skulle vi gått med på hovedkravet, ville det vært et klart brudd med trepartssamarbeidet, den norske modellen og frontfaget. Denne konflikten er på alle måter større enn seg selv, sier Lier Hansen.

Industri Energi-leder Frode Alfheim har mandag avvist Børsens ønske om et intervju.

Men ifølge oppdateringer på forbundets nettsider, er hovedkravet «å få på plass aksjonsrett i de lokale forhandlingene i hver enkelt bedrift», i tillegg til mer generelle krav om lønns- og arbeidsvilkår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer