Konsumprisindeksen:

Inflasjonen opp 5,9 prosent på ett år

Tirsdag publiserte SSB tall for prisveksten i Norge det siste året. Sjeføkonom tror på nytt rentehopp i mars.

DEMPET INFLASJON: Prisveksten de siste tolv månedene har dempet seg noe, men er fortsatt høy. Foto: Shutterstock / NTB
DEMPET INFLASJON: Prisveksten de siste tolv månedene har dempet seg noe, men er fortsatt høy. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres!

2022 var preget av krig i Europa og stor økonomisk uro i store deler av verden. Begrepet «dyrtid» er hentet tilbake fra etterkrigstida, og mange kjenner at lommeboka har blitt ekstra slunken.

Tirsdag publiserte SSB nye tall for konsumprisindeksen (KPI) de siste tolv måneder. Den viser at inflasjonen har dempet seg noe, og at prisveksten de siste tolv måneder ligger på 5,9 prosent. Fra november til desember gikk KPI opp 0,1 prosent.

Ny rentebeslutning i januar

Priser på mat, drivstoff og strøm har skutt i været det siste året. Det har ført til en inflasjon som Norges Bank har gått til krig med knallharde renteøkninger - i fjor gikk styringsrenta opp med 2,25 prosentpoeng.

19. januar venter en ny rentebeslutning. Dagens KPI-tall vil kunne gi en pekepinn på hvorvidt vi får en ny renteøkning. I desember sa sentralbanksjef Ida Wolden Backe at hun forventet at styringsrenta ville ligge på 3 prosent i 2023, noe som er en oppgang på 0,25 prosentpoeng.

Til tross for harde renteøkninger har prisveksten vært høyere enn det Norges Bank har ventet de siste månedene. Prisveksten er imidlertid på vei nedover. I desember var den dempet til 6,5 prosent, og de ferskeste tallene viser altså nesten ett prosentpoeng lavere enn dette igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.