Konsumprisindeksen:

Inflasjonen opp 5,9 prosent på ett år

Tirsdag publiserte SSB tall for prisveksten i Norge det siste året. Sjeføkonom tror på nytt rentehopp i mars.

DEMPET INFLASJON: Prisveksten de siste tolv månedene har dempet seg noe, men er fortsatt høy. Foto: Shutterstock / NTB
DEMPET INFLASJON: Prisveksten de siste tolv månedene har dempet seg noe, men er fortsatt høy. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres!

2022 var preget av krig i Europa og stor økonomisk uro i store deler av verden. Begrepet «dyrtid» er hentet tilbake fra etterkrigstida, og mange kjenner at lommeboka har blitt ekstra slunken.

Tirsdag publiserte SSB nye tall for konsumprisindeksen (KPI) de siste tolv måneder. Den viser at inflasjonen har dempet seg noe, og at prisveksten de siste tolv måneder ligger på 5,9 prosent. Fra november til desember gikk KPI opp 0,1 prosent.

Ny rentebeslutning i januar

Priser på mat, drivstoff og strøm har skutt i været det siste året. Det har ført til en inflasjon som Norges Bank har gått til krig med knallharde renteøkninger - i fjor gikk styringsrenta opp med 2,25 prosentpoeng.

19. januar venter en ny rentebeslutning. Dagens KPI-tall vil kunne gi en pekepinn på hvorvidt vi får en ny renteøkning. I desember sa sentralbanksjef Ida Wolden Backe at hun forventet at styringsrenta ville ligge på 3 prosent i 2023, noe som er en oppgang på 0,25 prosentpoeng.

Til tross for harde renteøkninger har prisveksten vært høyere enn det Norges Bank har ventet de siste månedene. Prisveksten er imidlertid på vei nedover. I desember var den dempet til 6,5 prosent, og de ferskeste tallene viser altså nesten ett prosentpoeng lavere enn dette igjen.

De fleste sentralbanker, inkludert Norges Bank, har et inflasjonsmål på to prosent.

TAXFREE: Skatteutvalget ved utvalgsleder Ragnar Torvik la frem sin utredning for finansministeren mandag 19. desember. Video: Regjeringen Vis mer

Nedgang på flere områder

Det er blant annet strømstøtte som skyldes nedgangen.

- For det første var det flere som fikk strømstøtte i desember enn i november, ettersom den månedlige spotprisen oversteg 70 øre i alle de fem prisområdene i Norge. Isolert sett demper det veksten i strømprisene, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en pressemelding.

Sammenliknet med desember i fjor var strømprisene 0,8 prosent høyere. Hadde det derimot ikke vært strømstøtte ville tolvmånedersveksten ligget på 7,1 prosent. Det er altså strømstøtten som har størst effekt på KPI, skriver SSB.

Også drivstoffprisene har falt fra november til desember i fjor- på hele 8,8 prosent, ifølge SSB. Mat- og drikkevarer falt også fra november til desember, noe som blant annet skyldes juletilbud. På ett år har matvareprisene økt med 11,5 prosent, og 1. februar skal prisene videre opp.

- Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer fortsetter å være det som bidrar mest til at tolvmånedersendringen i KPI holder seg på et høyt nivå, sier Kristiansen.

Tror på rentepause

Dagens tall betyr en foreløpig stopp i rentehevinger, tror sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

- Norges Bank hadde 5,7 prosent i prognosene sine. Det er i alle fall ikke snakk om noen endringer i renta i møtet neste uke, sier han til Børsen.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

Han er ikke overrasket over dagens tall, som han sier er marginalt høyere enn det som på forhånd var ventet.

- Det var litt høyere fall på matvarepriser enn ventet, mens prisveksten på møbler og interiørting var større enn ventet. Totalinflasjonen med energipriser var litt lavere enn venta, på grunn av billigere strøm, fortsetter han.

Også sjeføkonomi Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, tror Norges Bank holder renta uendret 19. januar.

- Det rentehoppet som eventuelt kommer i første kvartal, kommer i mars. Det blir veldig interessant å se hvordan sentralbanken vurderer det, sier hun til Børsen.

Hun påpeker at KPI hovedsakelig gikk ned som følge av lavere strøm og drivstoffpriser, men at den underliggende inflasjonen, såkalt KPI-JAE, var marginalt sterkere enn ventet.

- Det ser ikke ut til at inflasjonen begynner å bli vesentlig svakere enn sentralbanken har sett for seg. Hvis noen hadde håpet at prisveksten virkelig bikker nedover, så har den ikke gjort det, lyder den nedslående beskjeden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer