Verdensøkonomi

Inflasjons-alarm: - Dragen har våknet

Eksperter mener sterke grep må til for å sikre verdensøkonomien.

USIKRE TIDER: Inflasjonen øker både i USA og Europa, og eksperter mener sentralbankene må heve renta betraktelig. Foto: Reuters/Antonio Bronic/NTB Scanpix
USIKRE TIDER: Inflasjonen øker både i USA og Europa, og eksperter mener sentralbankene må heve renta betraktelig. Foto: Reuters/Antonio Bronic/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Én av toppene i Den amerikanske sentralbanken (Fed) mener at en moderat renteoppgang ikke kommer til å temme inflasjonen i landet. Det skriver Financial Times.

Det er James Bullard, som er president i St. Louis-delen av sentralbanken, som mener dette.

- Det er en fantasi i politikken til sentralbanker nå, sier han til avisa.

Han mener at den amerikanske sentralbanken må trå sterkere til for å få bukt med den høyeste inflasjonen USA har sett på flere tiår, og heve renta betraktelig.

Kan miste kredibilitet

Det var tirsdag morgen at tallene kom: Prisene i USA steg med hele 8,5 prosent i mars på årsbasis. Det er den raskeste årlige stigningen siden desember 1981, og noe høyere enn hva som var estimert, og strateger advarer mot en resesjon.

Den markante prisøkningen kommer etter at energi- og matvarepriser har skutt fart i kjølvannet av Ukraina-krigen. For å bekjempe økningen har sentralbanken hevet renta, og varslet at det vil komme flere rentehevinger i tida som kommer.

Bullard antyder at en renteheving på hele tre prosentpoeng i mai må til for å få økonomien på rett kjøl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer