Ingen enighet: - Burde vært ferdig

Forhandlingene mellom SAS og kabinansatte har foreløpig ikke ført fram. I verste fall kan det ende med streikefare.

FORELØPIG INGEN ENIGHET: Kabinansatte i SAS forhandler nå om en ny tariffavtale. Foto: Annika Byrde / NTB
FORELØPIG INGEN ENIGHET: Kabinansatte i SAS forhandler nå om en ny tariffavtale. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Partene er ikke kommet til enighet, og det er foreløpig ikke avtalt noen nye møter, skriver Elin Roverudseter, leder i Kabinansattes Forbund, i en SMS til Børsen.

Etter den omfattende pilotstreiken i sommer, er det nå SAS' kabinansatte som befinner seg i lønnsforhandlinger med selskapet. Dialogen startet i september og er nå godt på overtid.

Forrige uke skrev FriFagbevegelse at partene ikke var i nærheten av å være enige. Overfor Børsen opplyser lederen for Kabinansattes Forbund at partene nå er på stedet hvil.

- BLANDEDE FØLELSER: Leder i norsk SAS-flygers forening Roger Klokset sitter igjen med blandede etter at partene kom til enighet til SAS-streiken. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

- Kan ikke tynes mer

- Hva er det uenigheten går ut på?

- Det er en pakke som jeg ikke kan gå inn på så lenge forhandlingene pågår, fortsetter Roverudseter.

Ifølge FriFagbevegelse skal det store stridstemaet handle om lønn.

- Verken lønn eller arbeidstid kan tynes noe mer, sa Roverudseter til FriFagbevegelse før forhandlingene med SAS startet i september.

- Burde vært ferdig for lengst

Utløpstida på tariffavtalen gikk opprinnelig ut 1. april, men er gyldig fram til partene eventuelt kommer til enighet om en ny.

- Ideelt sett burde vi vært ferdigforhandlet for lengst, men jeg håper selvsagt at vi finner en løsning, sier Roverudseter.

For SAS - som kjemper en innbitt kamp for overlevelse i disse dager - kan en streik få alvorlige konsekvenser. Før pilotene kom til en enighet i sommer, kostet streiken selskapet 1,4 milliarder svenske kroner. På samme tid jobbes det intenst med redningsplanen «SAS Forward».

Martinus Røkkum, leder for SAS Norge Kabinforening, tilknyttet Parat, sier til DN mandag at det for tiden ikke er noen forhandlinger mellom partene.

- Det er ikke planlagt nye møter med SAS, men de har antydet at det kan bli nye forhandlinger i begynnelsen av november.

STREIK: Reiselivsjournalist Odd Roar Lange mener både ledelsen og pilotene må ta ansvar for SAS-streiken. Vis mer

- Tro på god avtale

Pressesjef i SAS Norge, Tonje Sund, opplever dialogen som god, til tross for at en løsning har latt vente på seg.

- Vi har konstruktive samtaler med kabinforeningene, til tross for utfordrende spørsmål. SAS skal være en attraktiv skandinavisk arbeidsgiver og vi har tro på at vi skal lande en god avtale for alle parter, men det forutsetter at vi sammen sørger for at «SAS Forward»-planen kommer i mål, sier Sund til Børsen.

I februar lanserte konsernet spareprogrammet «SAS Forward», som tar sikte på å redusere årlige kostnader med 7,5 milliarder svenske kroner. De vil også omgjøre gjeld på 20 milliarder svenske kroner til aksjer, og hente inn 9,5 milliarder svenske kroner i friske penger.

SAS er med andre ord avhengig av at flere drar lasset.

- Av respekt for prosessen, har vi ikke ytterligere kommentarer mens forhandlinger fortsatt pågår, fortsetter Sund.

I en tidligere utgave av denne saken ble Elin Roverudseter omtalt som forbundsleder i Kabinansattes Forening. Den korrekte tittelen er leder i Kabinansattes Forbund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer