Horder av søkkrike nordmenn har tatt med seg pengebingene sine til Sveits etter at Jonas Gahr Støre og co. tok over makta.
Langrennskonge Bjørn Dæhlie, superriking Kjell Inge Røkke og investor Jens Rugseth er bare noen få av flere titalls som har meldt flytting til alpelandet.
Sveits-flukten har vakt enorm oppmerksomhet og stor debatt om norsk skattepolitikk. Det mange er kritiske til, er formuesskatten.

Sveits-riking saksøkt av Skatteetaten
- Det er trist
I sin nye bok «Verdt å slåss for» tar Ap-politiker Trond Giske for seg temaet i kapittelet «Vi trenger rikinger».
«Det er trist at de velger å snu ryggen til sitt eget hjemland. Men i stedet for bare å være forbannet på dem som reiser, skal vi sette pris på dem som blir», skriver Giske innledningsvis.
Sveits-utflyttere har mottatt krass kritikk fra venstresiden. Blant annet leverte SV-leder Kirsti Bergstø følgende verbale hogg mot Kjell Inge Røkke i en landsmøtetale i år:
- Røkke ranet kysten og stakk av til Sveits. Han kan ryke og reise for min del, sa Bergstø i talen, som fikk mye kritikk.

Krever at Sveits-milliardær river
Videre hyller Giske dem som fortsetter å betale skatt til Norge, som bidrar med millioner til skoler, eldreomsorg og støtte til dem som har minst.
Rikingene har sin fulle rett til å ha meninger om skattesystemet, og om det problematiske med å ta ut utbytte for å betale formuesskatt, ifølge Giske.
Han mener man også må erkjenne det som en reell utfordring at bedriftseiere i Norge kan ha en helt annen beskatning enn utenlandske eiere.
Ut mot «laksebaron»
Videre skriver Giske:
«Skattesystemet er ikke perfekt. De bør slippe å bli kasteballer i dårlig planlagte skattereformer. De skal behandles ordentlig, for de er ordentlige folk. Venstresiden bør også legge bort all prat om å «ta de rike». Vi skal ta dem som snyter på skatten, som stjeler eller er voldelige. Å være rik er derimot ingen forbrytelse. Tvert imot ligger det ofte hardt arbeid, stor risiko, vilje og oppfinnsomhet bak.»

Vil friste Sveits-nordmenn tilbake
Ap-politikeren går også ut mot det han mener er problematiske betegnelser på dem med litt på bok, og at det er dumt å gi inntrykk av at bedriftseiere som leverer varer og tjenester er «en gjeng med skurker».
«Ord som laksebaron og velferdsprofitør kan legges i samme skuff. Vi trenger ikke stempler for å vinne oppslutning om at de sterkeste skuldrene skal ta den største børa; det mener allerede et stort flertall av det norske folk».
- Gedigent feilgrep
Gustav Witzøe, som nok har opplevd å bli kalt nettopp «laksebaron» i kraft av å sitte på toppen av Salmar-imperiet, mener Giske har rett på flere punkter.
- Han har selvsagt rett i at det har vært et gedigent taktisk feilgrep å angripe og stemple norske verdiskapere og investorer, sier Witzøe til Børsen.
- Disse har flyttet ut av landet for å skjerme sine bedrifter og ansatte fra den voldsomme økningen i særkattene på norskeid næring de siste to åra, legger han til.
Hovedproblemet, ifølge Witzøe, er imidlertid politikkens innhold.

- Nemlig skattepolitikken som årelater norske bedrifter og jager bedriftseiere på dør.
Nekter for jaging
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener på sin side at det ikke stemmer at milliardærene blir jaget.
Det kom blant annet fram i NRKs «Debatten» i år, der han møtte milliardærene Jens Rugseth og Tord Ueland Kolstad.
- I Norge har vi lavere skatt på kapital en mange andre land, og vi har relativt konkurransedyktige forhold, sa ministeren.
- Det er ganske bra å tjene penger i Norge. Det er grunnen til at det blir flere milliardærer og ikke færre. De rikeste i Norge har tredoblet formuen sin de siste 13 årene, og derfor synes vi det er rimelig at de som har mest bidrar noe mer til fellesskapet, la Vestre til.
- Til skade for Norge
Videre mener Witzøe at Giske har helt rett når han skriver «at det er en reell utfordring at bedriftseiere i Norge kan ha en helt annen beskatning enn utenlandske eiere».
- Det er ingen andre land i OECD som behandler sitt nasjonale eierskap på denne måten, hevder Witzøe og fortsetter:
- Resultatet av regjeringens politikk blir nedbygging av norsk verdiskaping og eierskap, og i neste omgang mindre velferd og reduserte skatteinntekter. Den eneste «omfordeling» venstresiden oppnår er vridning fra norsk til utenlandsk eierskap. Til skade for Norge.
Dagligvaremilliardær Stein Erik Hagen skriver i en kort melding til Børsen at han er enig i det Giske skriver i kapittelet.
- Jeg ser fram til å lese hele boka.