Tar oppgjør med rikingrefs:

- Ingen forbrytelse

I sin nye bok tar Trond Giske et oppgjør med venstresiden hva gjelder refs av norske rikinger. Milliardærene Gustav Witzøe og Stein Erik Hagen stiller seg bak Giskes ord.

MILLIARDÆRER: Trond Giske mener det er trist at mange rike nordmenn har flyttet ut av landet. Men i stedet for å være forbannet på dem, bør man sette pris på dem som blir, ifølge ham. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
MILLIARDÆRER: Trond Giske mener det er trist at mange rike nordmenn har flyttet ut av landet. Men i stedet for å være forbannet på dem, bør man sette pris på dem som blir, ifølge ham. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Horder av søkkrike nordmenn har tatt med seg pengebingene sine til Sveits etter at Jonas Gahr Støre og co. tok over makta.

Langrennskonge Bjørn Dæhlie, superriking Kjell Inge Røkke og investor Jens Rugseth er bare noen få av flere titalls som har meldt flytting til alpelandet.

Sveits-flukten har vakt enorm oppmerksomhet og stor debatt om norsk skattepolitikk. Det mange er kritiske til, er formuesskatten.

- Det er trist

I sin nye bok «Verdt å slåss for» tar Ap-politiker Trond Giske for seg temaet i kapittelet «Vi trenger rikinger».

SLÅENDE LIK: Flere har bitt seg merke i denne scenen fra NRK-serien «Makta». Reporter: Emma Dalen. Video: NRK. Vis mer

«Det er trist at de velger å snu ryggen til sitt eget hjemland. Men i stedet for bare å være forbannet på dem som reiser, skal vi sette pris på dem som blir», skriver Giske innledningsvis.

Sveits-utflyttere har mottatt krass kritikk fra venstresiden. Blant annet leverte SV-leder Kirsti Bergstø følgende verbale hogg mot Kjell Inge Røkke i en landsmøtetale i år:

- Røkke ranet kysten og stakk av til Sveits. Han kan ryke og reise for min del, sa Bergstø i talen, som fikk mye kritikk.

Videre hyller Giske dem som fortsetter å betale skatt til Norge, som bidrar med millioner til skoler, eldreomsorg og støtte til dem som har minst.

Rikingene har sin fulle rett til å ha meninger om skattesystemet, og om det problematiske med å ta ut utbytte for å betale formuesskatt, ifølge Giske.

Han mener man også må erkjenne det som en reell utfordring at bedriftseiere i Norge kan ha en helt annen beskatning enn utenlandske eiere.

Ut mot «laksebaron»

Videre skriver Giske:

«Skattesystemet er ikke perfekt. De bør slippe å bli kasteballer i dårlig planlagte skattereformer. De skal behandles ordentlig, for de er ordentlige folk. Venstresiden bør også legge bort all prat om å «ta de rike». Vi skal ta dem som snyter på skatten, som stjeler eller er voldelige. Å være rik er derimot ingen forbrytelse. Tvert imot ligger det ofte hardt arbeid, stor risiko, vilje og oppfinnsomhet bak.»

Ap-politikeren går også ut mot det han mener er problematiske betegnelser på dem med litt på bok, og at det er dumt å gi inntrykk av at bedriftseiere som leverer varer og tjenester er «en gjeng med skurker».

«Ord som laksebaron og velferdsprofitør kan legges i samme skuff. Vi trenger ikke stempler for å vinne oppslutning om at de sterkeste skuldrene skal ta den største børa; det mener allerede et stort flertall av det norske folk».

- Gedigent feilgrep

Gustav Witzøe, som nok har opplevd å bli kalt nettopp «laksebaron» i kraft av å sitte på toppen av Salmar-imperiet, mener Giske har rett på flere punkter.

- Han har selvsagt rett i at det har vært et gedigent taktisk feilgrep å angripe og stemple norske verdiskapere og investorer, sier Witzøe til Børsen.

- Disse har flyttet ut av landet for å skjerme sine bedrifter og ansatte fra den voldsomme økningen i særkattene på norskeid næring de siste to åra, legger han til.

Hovedproblemet, ifølge Witzøe, er imidlertid politikkens innhold.

GUSTAV WITZØE: Her fotografert utenfor NRK på Marienlyst i Oslo, etter å ha langet ut mot regjeringens varslede grunnrenteskatt for havbruksnæringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GUSTAV WITZØE: Her fotografert utenfor NRK på Marienlyst i Oslo, etter å ha langet ut mot regjeringens varslede grunnrenteskatt for havbruksnæringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Nemlig skattepolitikken som årelater norske bedrifter og jager bedriftseiere på dør.

Nekter for jaging

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener på sin side at det ikke stemmer at milliardærene blir jaget.

Det kom blant annet fram i NRKs «Debatten» i år, der han møtte milliardærene Jens Rugseth og Tord Ueland Kolstad.

- I Norge har vi lavere skatt på kapital en mange andre land, og vi har relativt konkurransedyktige forhold, sa ministeren.

- Det er ganske bra å tjene penger i Norge. Det er grunnen til at det blir flere milliardærer og ikke færre. De rikeste i Norge har tredoblet formuen sin de siste 13 årene, og derfor synes vi det er rimelig at de som har mest bidrar noe mer til fellesskapet, la Vestre til.

- Til skade for Norge

Videre mener Witzøe at Giske har helt rett når han skriver «at det er en reell utfordring at bedriftseiere i Norge kan ha en helt annen beskatning enn utenlandske eiere».

- Det er ingen andre land i OECD som behandler sitt nasjonale eierskap på denne måten, hevder Witzøe og fortsetter:

- Resultatet av regjeringens politikk blir nedbygging av norsk verdiskaping og eierskap, og i neste omgang mindre velferd og reduserte skatteinntekter. Den eneste «omfordeling» venstresiden oppnår er vridning fra norsk til utenlandsk eierskap. Til skade for Norge.

Dagligvaremilliardær Stein Erik Hagen skriver i en kort melding til Børsen at han er enig i det Giske skriver i kapittelet.

- Jeg ser fram til å lese hele boka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer