Ingen konklusjon

Norges Banks representantskap klarte ikke å komme til noen konklusjon om ansettelsen av Nicolai Tangen.

NY SJEF: Representantskapet i Norges Bank jobbet onsdag videre med svarene fra hovedstyret i Norges Bank om ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondsjef. Foto: Jeff Gilbert / Shutterstock / NTB Scanpix
NY SJEF: Representantskapet i Norges Bank jobbet onsdag videre med svarene fra hovedstyret i Norges Bank om ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondsjef. Foto: Jeff Gilbert / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi trenger noe mer tid til å bearbeide det dokumentet vi har behandlet, sa Julie Brodtkorp til pressen da dagens møte var over.

Kommentaren kommer etter at representantskapet i Norges Bank møttes onsdag for å fortsette behandlingen av hovedstyrets svar om ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondets nye sjef.

- Vi har avsluttet møtet, og vil gjenoppta det når dokumentet vi hadde i møtet i dag er ytterligere beardbeidet, skriver hun i en SMS til Børsen.

LEDER: Julie Brodtkorp etter møtet i representantskapet i Norges Bank om ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LEDER: Julie Brodtkorp etter møtet i representantskapet i Norges Bank om ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

På spørsmål om det betyr at representantskapet ikke er fornøyd med svarene fra sentralbanksjef Øystein Olsen, eller om det er ytterligere tid som behøves, svarer Brodtkorp følgende:

- Det betyr ikke annet enn at grundighet er det som styrer vårt arbeid.

Da hun møtte pressen etter dagens møte ville Brodtkorb ikke si noe om hva som ble diskutert i representantskapet. Ei heller om det er uenighet mellom medlemmene.

- Det er selvfølgelig noe jeg ikke kommenterer, men vi har et svært kompetent representantskap med 15 representanter, hvor hver stemme teller like mye. Vi er alle utnevnt av Stortinget, sa hun.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Snudd på hodet

Milliardæren og fondsforvalteren Nicolai Tangen (53) bygget sin gigantformue i det stille, og kunne lenge regnes som en av Norges relativt anonyme milliardærer.

Det «anonyme» livet ble i aller høyeste grad snudd på hodet den 26. mars, da Norges Bank kunngjorde at Tangen hadde fått jobben som den nye sjefen for Statens pensjonsfond utland (oljefondet).

Fakta om Nicolai Tangen

* Ble 26. mars utnevnt til ny sjef i Statens pensjonsfond, utland (oljefondet). Starter i jobben i september.

* Fra Kristiansand. Født i 1966.

* Kommer fra jobben som leder i hedgefondet Ako Capital, som han stiftet i 2005.

* Selskapet er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene.

* Er på 41. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene, med en anslått nettoformue på 5,5 milliarder kroner.

* Har økonomiutdannelse fra Wharton School of Finance og mastergrader i kunsthistorie fra Courtauld Institute of Art og organisasjonspsykologi fra London School of Economics. I tillegg har han gått Forsvarets russiskkurs.

* Tangen vil flytte hjem, skatte til Norge og ha Oslo som arbeidssted ved tiltredelse i jobben, opplyste Norges Bank ved ansettelsen.

* Han tar over etter Yngve Slyngstad, som har ledet oljefondet de siste tolv årene.

Kilde: Norges Bank / NTB

Ansettelsen skulle imidlertid vise seg å bli omstridt, etter at VG i april avslørte at Tangen i november 2019 arrangerte et luksusseminar for en rekke norske samfunnstopper, deriblant nåværende oljefondsjef Yngve Slyngstad.

Ba om svar

Representantskapet, som er oppnevnt av Stortinget som kontrollorgan for Norges Bank, fikk for én uke siden oversendt svarene fra bankens hovedstyre på i alt 26 spørsmål rundt den etter hvert omstridte Tangen-ansettelsen.

Dagen etter hadde de sitt første møte, og onsdag klokka 10 møttes de på nytt for å fortsette behandlingen av svarene.

Det er ikke klart om de 15 politikerne i representantskapet vil bli ferdige med behandlingen i løpet av dagen. Når de blir ferdige, vil representantskapet fatte et vedtak i saken. Dersom det er grunnlag for det, kan de skrive anbefalinger eller henvendelser til hovedstyret.

Forrige møte i representantskapet varte i rundt tre timer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer