«Ingen» møtte dem: - Bitter

Europa er bekymret for Kina og Russlands økende innflytelse i Afrika. Men når afrikanske ledere kommer til Europa, glimrer europeiske statsledere stort sett med sitt fravær.

FÅ MØTTE OPP: Da afrikanske statsledere kom til Rotterdam i forrige uke, møtte få europeiske statsledere opp. Nederlands statsminister Mark Rutte (i midten foran) var imidlertid til stede, flankert av (f.v.) Nana Akufo-Addo, president i Ghana, Macky Sall, president i Senegal og Felix Tshisekedi, president i Kongo. Også Norges utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) var på plass (til venstre bak Rutte). Foto: Jeroen Jumelet / ANP / AFP / NTB
FÅ MØTTE OPP: Da afrikanske statsledere kom til Rotterdam i forrige uke, møtte få europeiske statsledere opp. Nederlands statsminister Mark Rutte (i midten foran) var imidlertid til stede, flankert av (f.v.) Nana Akufo-Addo, president i Ghana, Macky Sall, president i Senegal og Felix Tshisekedi, president i Kongo. Også Norges utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) var på plass (til venstre bak Rutte). Foto: Jeroen Jumelet / ANP / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En økende bekymring i Europa er at Russland og Kina stadig får mer innflytelse i Afrika.

Spesielt Kina investerer store summer i Afrika. På tross av dette ser det ikke ut til at så mange europeiske ledere jobber så hardt for å bedre sin innflytelse på kontinentet.

- Vond smak i munnen

I forrige uke ble African Adaptation Summit holdt i Rotterdam. Der var det knapt en eneste europeisk leder til stede under møtet, som handlet om finansiering av afrikanske klimaprosjekter, skriver South China Morning Post.

- Jeg hadde gjerne sett at flere av mine europeiske kolleger var her, sa Nederlands statsminister, Mark Rutte, den eneste europeiske lederen som var til stede.

Også Norges utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) var på plass.

Fra Afrika hadde det blant annet kommet seks statsoverhoder, inkludert leder for den afrikanske unionen og president i Sengal, Macky Sall, så vel som ledere fra Ghana, Gabon, Kongo og Etiopia.

- Jeg kan ikke unngå å notere meg, med litt bitterhet, fraværet til lederne i den industrielle verden. Jeg tenker at dersom vi har lagt ned innsatsen med å reise fra Afrika for å komme til Rotterdam, så er det lettere for europeere og andre å være her, bemerket Sall, og la til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.