- Ingen nye bookinger

Mens bombene flyr over grensa til Gaza, holder turistnæringen pusten. Særlig flyselskapene frykter for negative konsekvenser dersom situasjonen tiltar.

STUPER: Flere bookingselskaper har sett en nedgang i bestillinger av reiser til land i nærheten av Israel og Palestina. Det gjelder for eksempel Tyrkia. Foto: Henryk Kaiser / REX
STUPER: Flere bookingselskaper har sett en nedgang i bestillinger av reiser til land i nærheten av Israel og Palestina. Det gjelder for eksempel Tyrkia. Foto: Henryk Kaiser / REX Vis mer
Publisert

Reisebyråene og flyselskapene opplever nå store kanselleringer og utsettelser av turer til Midtøsten og Nord-Afrika, skriver finansnettstedet CNBC.

Flere er nemlig bekymret for at Israel-Hamas-konflikten skal eskalere ytterligere.

- Så lenge situasjonen ser ut som den gjør, blir definitivt flytrafikken påvirket. Hvis konflikten eskalerer, vil vi trolig oppleve at turismen til disse stedene blir svært begrenset, sier aksjeanalysesjef Jacob Pedersen i danske Sydbank til Børsen.

Han tror imidlertid ikke at det er de nordiske flyselskapene vil ta den største støyten.

Både SAS og Norwegian har imidlertid måttet avlyse flyginger som følge av konflikten.

Frykter følgene

- Vi ser for øyeblikket et sterkt marked i den europeiske flybransjen. Vi har riktignok sett at flere flyselskaper har avlyst ruteflygninger til Midtøsten og omkringliggende områder, sier Pedersen.

Han påpeker at dette er negativt for flyselskapene. Imidlertid vil virkningene for de nordiske flyselskapene være av begrenset omfang, ettersom det ikke er her hovedmarkedene deres ligger.

- Den største risikoen flybransjen står overfor nå, er derimot de negative konsekvensene av en eventuell eskalering.

Pedersen ser for seg at flyturismen da vil oppleve en bratt nedgang, og at den i et «worst case»-scenario kan opphøre helt til de rammede regionene.

Har avviklet ruter

Turismen til Israel har allerede sett en kraftig nedgang. Ifølge tall fra det israelske statistikkbyrået (CBS) besøkte nær 99 000 turister landet i oktober. I fjor på denne tida var det til sammenlikning 369 000 som tok turen.

Norwegian har tidligere fløyet til den israelske storbyen Tel Aviv fra Stockholm og København, men har innstilt disse rutene fram til 21. desember.

Ifølge flere reisebyråer skal konflikten mellom Israel og Hamas påvirke turismen også i nærliggende land som Egypt, Jordan, Kypros og Tyrkia.

Dette gjelder foreløpig ikke for Norwegian, ifølge pressekontakt Eline Hyggen Skari.

- Vi har ikke merket noen endringer i etterspørselen etter flybilletter til Kypros eller Tyrkia, sier hun til Børsen.

Kansellerer

SAS ser på sin side at konflikten direkte påvirker forbrukermønsteret.

- Myndighetene i Sverige, Danmark og Norge fraråder alle reiser til Libanon, og vi ser også at etterspørselen etter flyreiser til Beirut har gått betydelig ned, sier pressesjef i SAS, Tonje Sund, til Børsen.

Hun opplyser om at de tidligere i november måtte avlyse en rekke flyginger til Libanon.

- SAS kansellerer de fleste flygingene til Beirut, men vi planlegger å gjøre noen få flyginger rundt jul hvis sikkerhetssituasjonen tillater det.

Sund presiserer at de følger nøye med på sikkerhetssituasjonen i regionen, og at de vil kansellere ytterligere dersom den endrer seg. Videre påpeker hun at kunder som har fått flyreisene sine kansellert, kan få dem ombooket til andre datoer.

- Vi har ikke tatt noen endelig avgjørelse for resten av vinteren, men billettsalget er midlertidig innstilt fram til april.

Fram til konflikten blusset opp for alvor, hadde SAS to flyginger fra Stockholm til Beirut i uka.

- Ingen nye bookinger

For en rekke andre internasjonale aktører skal situasjonen være brutal.

- Selskapet vårt har charterflyginger fra Norge til Sharm el-Sheikh i Egypt, og for tre-fire uker fram i tid har vi ingen nye bookinger, sier medgrunnlegger av Middle East Travel Alliance, Khaled Ibrahim, til CNBC.

Konrad Waliszewski, daglig leder i bookingplattformen @Hotel, sier til Reuters at de har sett en 70 prosent nedgang i nye bestillinger til land i regionen.

- Over 40 prosent av turene til Egypt i november og desember har også blitt avlyst, opplyser han.

Fått flere henvendelser

Det norske reisebyrået Apollo er blant dem som ikke har merket store endringer i etterspørselen til destinasjoner i Midtøsten. Det opplyser kommunikasjonssjef Beatriz Rivera til Børsen.

- Sesongen vår til Kypros er over for i år, men vi har vinterreiser til blant annet Emiratene og Sharm el-Sheikh i Egypt. Førstnevnte har vi ikke merket noen nedgang i salget til, eller økte kanselleringer sammenliknet mot tidligere år, sier hun.

Rivera legger til at de derimot har fått flere henvendelser fra kunder som lurer på om det er trygt å reise.

- Det får vi alltid når det oppstår uroligheter i verden, forståelig nok, og som reisearrangør forholder vi oss selvfølgelig alltid til UDs reiseråd.

- Vil normaliseres

Imidlertid forventer flere eksperter at nedgangen de internasjonale aktørene har rapportert om, vil være kortvarig.

Mange anslår at bestillingene snart vil ligge på samme nivå som tidligere.

- Hvis konflikten forblir på samme nivå som nå og ikke utvides, vil vi nok se at turismen normaliserer seg i løpet av et par-tre måneders tid, sier Sydbank-analytiker Jacob Pedersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer