- Ingen økt russisk trussel

Regjeringen har skjerpet sikkerheten på norsk sokkel, men Terje Aasland forteller at myndighetene ikke har registrert en økning i trusselbildet. - Det er trygt å jobbe på norsk sokkel, forteller han til Dagbladet.

TRYGT: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier det ikke har vært økt trusselbilde mot norsk sokkel i tida etter sabotasjen på Nordstream. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TRYGT: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier det ikke har vært økt trusselbilde mot norsk sokkel i tida etter sabotasjen på Nordstream. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

SANDEFJORD (Dagbladet): Gassrørledningene mellom Russland og Tyskland ble ødelagt av eksplosjonene på bunnen av Østersjøen i slutten av september.

De russiske myndighetene er hovedmistenkt for udåden, ifølge mange. Etterforskere i Sverige og Danmark har slått fast at rørledningene ble utsatt for sabotasje, men ikke slått fast hvem som sto bak.

Norge har 9000 kilometer olje- og gassledninger på sin sokkel og 90 installasjoner.

Ingen økte trusler

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) forteller Dagbladet at regjeringen ikke har fått noen indikasjoner på at norske ledninger er truet av angrep fra verken Russland eller andre.

- Vi har ingen tegn til økte trusler rettet mot norsk sokkel verken i dag, eller på noe tidspunkt etter sabotasjen på Nord Stream-ledningene, sier Aasland til Dagbladet.

Fra det 43. olje- og energipolitiske seminaret i Sandefjord er Aasland klar på at krigen i Ukraina har løftet Norges betydning internasjonalt. Han sier at Vladimir Putin vinner krigen hvis han splitter det vesteuropeiske samholdet i energipolitikken.

- Hvis Putin får neglen på lillefingeren, så tar han alt. Da vinner han krigen. Det kan vi ikke la skje, sier Aasland fra talerstolen kort tid seinere.

Nye tiltak mot angrep

Mange i vestlige land har antatt at Russland må ha stått bak sabotasjen på gassrørledningen i fjor. Russiske myndigheter har nektet for dette og i stedet hevdet at Storbritannia var involvert, noe britiske myndigheter har avvist.

Aasland forteller Dagbladet at regjeringen har iverksatt flere tiltak i etterkant av angrepet på Nord Stream-ledningene for å trygge norske verdier og interesser.

- Vi har økt årvåkenhet, vi har etablert et tettere samarbeid med våre allierte, og selskapene har økt sikkerheten, sier Aasland.

Geopolitiske utfordringer

Han er likevel klar på at Norges nye framskutte rolle, som han altså ønsker velkommen, likevel kommer med noen skyggesider.

- Vi har fått en annen geopolitisk rolle fordi vår gass er så utrolig viktig i det sikkerhetsbildet vi ser nå, sier Aasland.

- Det endrer selvfølgelig mye. Både selskapene og regjeringen er hele tida årvåkne for å sikre at norsk sokkel er et trygt sted å jobbe, legger han til.

- Det er trygt å jobbe på norsk sokkel?

- Det er helt trygt, sier Aasland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer