Krigskostnader:

- Ingen planer om å tape

Det er satt av et enormt beløp til Russlands forsvar neste år.

DYRT: Krigen i Ukraina koster Russland en formue. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kreml / AP / NTB
DYRT: Krigen i Ukraina koster Russland en formue. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert

I forrige uke ble det kjent at det russiske finansdepartementet har satt av 10,8 billioner rubler, tilsvarende 1,2 billioner norske kroner, til forsvaret i 2024.

Det er en økning på 68 prosent fra i år, og tilsvarer seks prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).

- Det er en voldsom økning. Min gjetning er at de ikke har noen planer om å tape, og de er villig til å gå inn i en langvarig krig, sier Cecilie Sendstad, sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til Børsen.

Hun forklarer at det også er en rekke andre utgifter knytta til krigen som går utenom forsvarsbudsjettet.

- Forsvarsbudsjettet lå i 2021 på omtrent 2,7 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), mens alle utgiftene til forsvaret utgjorde 4,3 prosent, så det er ganske mye mer som ligger utenfor, sier hun.

Sendstad forklarer at Russland også har økte utgifter på andre områder som følge av krigen.

- De gjør veldig mye for å beholde områdene de har annektert. Blant annet har de innført lover som lar bedrifter som etablerer seg der slippe å betale skatt de neste ti åra, sier forskeren.

Regionene er også tvunget til å betale erstatning til familiene til falne soldater - noe som heller ikke vil dekkes av forsvarsbudsjettet, forklarer hun.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

I tillegg har krigen også flere følgekonsekvenser. På grunn av vestlige sanksjoner må Russland drive eksport med alternative ruter. Likevel klarer den russiske økonomien seg bedre enn ventet.

- Det kunne gått mye verre. Samtidig - hadde de ikke gått til krig, hadde det gått veldig mye bedre enn det gjør nå. De har blitt reddet en del av de høye energiprisene, samtidig som de har lykkes med å innføre en del økonomiske tiltak, som har hindret en så stor smell som det kunne blitt. Så økonomien halter og går, forklarer Sendstad.

Det britiske forsvarsdepartementet mener Russland fort kan komme opp i summen det er budsjettert for. Andre utgifter som dekkes utenfor forsvarsbudsjettet er sanitet, Forsvarsministeriets utdanningsinstitusjoner og kyst- eller grensevakt, inkludert nasjonalgarden.

«Det er veldig sannsynlig at Russland kan bruke så mye penger på forsvar gjennom 2024, men bare på bekostning av hele økonomien. Fullstendige detaljer om kostnader til Russlands forsvar er alltid klassifisert, men disse tallene kan tyde på at Russland forbereder seg på flere år med krig i Ukraina», skriver det britiske forsvarsdepartementet på Twitter/X.

Departementet påpeker også at tallene kommer kort tid etter at Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu uttalte at han tror konflikten vil vare til 2025.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer